Більше половини комісій облради проти реанімації Мужіївського золоторудника

Наростає напруження навколо резонансних проектів рішень щодо золоторудних родовищ Берегівщини, винесених на сесію Закарпатської облради, що має відбутися 30 грудня 2011 року

Більше половини комісій облради проти реанімації Мужіївського золоторудника

Учора і сьогодні депутати половини постійних комісій облради вже висловились проти цих рішень. І для цього є вагомі причини.

  • Екологічне забруднення від сотень тисяч тон відвалів і перемелено рудної маси у  хвостосховищі достовірно встановлене Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області ще у 2007-2008 рр. Матеріали передавались і до природоохоронної прокуратури. Наслідки ніхто і до цього часу не ліквідував, незважаючи на приписи. Важкі метали уже у колодязях мешканців Мужієва, яким замість води із колодязів цинічно обіцяють централізоване водопостачання. Крім того, на цій території розташований геологічний Гечанський водозабір, який живить багато міст і сіл Закарпаття. Є висока імовірність того, що через канал Верке, під час паводків та через підземні води важкі метали цілком можуть просочуватись у р. Тису і поширюватись до Угорщини. А це – міжнародний скандал і штрафні санкції для країни, бо існує законодавство про міжнародну екологічну експертизу, яке чинне і в Україні. І все це - у мікрорегіоні, де найкращі у Закарпатті виноград і персики!
     
  • При підготовці проектів рішень на сесію облради та в доповідях на засіданнях постійних комісій головне управління економіки ОДА в обґрунтуванні жодним чином не обмовилось про загрозливу екологічну ситуацію. Про це не вказано також у додатках до проектів рішень – екологічних картках Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області та у листі-погодженні Держгіпромнагляду. Це не є свідченням низького професійного  підходу, бо ці структури чудово знають екологічну ситуацію у Мужієві. І замовчують її, що аж ніяк не вписується в захист інтересів держави. Тоді - чиїх інтересів стосуються супровідні документи?
     
  • Мужіївський сільський голова Фіцай В.І. сам був найактивнішим ініціатором у 2007 році місцевого референдуму-опитування, на якому уся громада висловилась категорично проти забруднюючої діяльності золотодобувничого підприємства. Екологічна ситуація з того часу лише погіршилась. Натомість маємо свіже рішення Мужіївської сільської ради, підписане тим же сільським головою, де все погоджується для нового підприємства ПАТ НАК «Надра України». Без жодного громадського обговорення. Без посилання на будь-які офіційні клопотання. Без вказання розмірів земельних ділянок. Те саме стосується Великоберезької сільської ради. Коментарі зайві.
     
  • Все це детально і чітко виявили дві комісії Громадської ради при ОДА, які працювали 2 тижні на запит обласної ради і виїздили навіть на місце виробничої діяльності ТОВ «Закарпатполіметали» на Берегівщину.  Подані ґрунтовні висновки громадської експертизи цих комісій із залученням найбільш фахових вчених і спеціалістів, з аналізом виключно офіційних документів щодо екологічної ситуації. Як виявилось пізніше, окрім екологічних небезпек, в наявності складний клубок запутаних судових, земельних і майнових проблем, породжених діяльністю ТОВ «Закарпатполіметали» і нових зацікавлених у золоті структур. Судові засідання  тривають. В подібній ситуації приймати рішення на користь ще одного підприємства, не ліквідувавши, як мінімум, екологічну небезпеку, не дочекавшись рішень судів, не лише нерозумно, але й незаконно.
     
  • Проти проектів рішень обласної ради офіційно виступили більше 40 громадських організацій області, у т.ч. громадські організації Берегівщини. Всі вони вимагають обов’язкового проведення екологічного аудиту та ліквідації наслідків екологічного забруднення.
29 грудня 2011р.

Теги: золоторудник, екологічний, Мужієво

Коментарі

Русин 2011-12-29 / 22:21:17
Пуддержую у сьому питаню честованого газду Solanum esculentum.

Пан Баклажан 2011-12-29 / 21:19:12
Пане Ніксоне, геологі - люди розумні, але є в них (що логічно) нестримне бажання за будь-яку ціну щось рити та здобувати.
Уран - це дійсно дурниці, але вміст в воді в Берегові важких металів (свинець, кадмій, ще десь п"ять елементів мінімум) - це так, дрібниці?
Копальня створить максимум дві сотні робочих місць (не факт, що й місцевих, за калуських шахтарів пам"ятаєте?), а шкоди нанесе всьому регіону навколо Берегова. Яка буде реклама вину (дідько з тим "Чизаєм", але приватних виноробів не шкода?), туризму, рекреації? Конкуренція на цьому ринку гостра, а на що ще сподіватись нашому краю?

Мало якій країні в світі добича золота принесла щастя. Он його скільки в Африці та на Колимі добули - ну і як там, процвітання? З чого б нам бути виключенням? Чи, може, цвітуть шахтарські поселення Донбасу, чи края, де качають нафту?

Невже Мужіївську гору варто зрівняти із землею (а інакше рентабельності не буде, так і будуть в гору тисячі тонн цементу, заліза та лісу заганяти), аби якійсь олігарх загнав за кордон здобутий з неї свинець? Чи тих кілька теоретичних десятків тонн золота врятують українську банківську систему?

Ви або заклятий геолог, або не любите Берегівщини...

ніксон 2011-12-29 / 20:46:07
Висновок: "Золото - важливіше за життя простих громадян!" З Новим роком, екологічне Закарпаття!!! )

ніксон 2011-12-29 / 20:38:34
Інтерв'ю з геологом Сергієм Сасіним, депутатом міської ради Берегова (газета "Берегово", 2011 рік):

– На вашу думку, чи є потреба в реанімації золотовидобування в Мужієві та наскільки це шкідливо для екології, людей?
– Так, реанімація Мужіївського родовища потрібна, адже тут “зняті” тільки вершки, а срібла, поліметалів і, зрештою, золота ще достатньо. У плані екології можу сказати, що коли пересічні берегівчани розказували про буцімто страшну (!) радіацію на Мужіївському родовищі, я запитував, мовляв, звідки вони це знають. З неприхованою іронією вони відповідали: “А ти хіба не знаєш, що золота без урану не буває?” Я ледь не оторопів! Адже, як і колеги, понад 10 років працював під землею, всі маємо дітей-онуків, які нині живі та здорові! Треба розуміти, що все це – кон’юнктурні вибрики: коли потрібно комусь, тоді й випливає питання екології. Декому це на руку…

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини