Стежками закарпатських редемптористів (ФОТО)

9 листопада редемптористи всього світу відсвяткували 279-ту річницю заснування свого згромадження – Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ). На сьогодні це одне із чисельних чоловічих згромаджень Церкви, метою якого є здійснення проповідницьких місій і духовного служіння серед бідних. Налічується близько 6 тисяч монахів-редемптористів, які належать до п''''''''ятьох різних літургійних обрядів та духовних традицій (Латинського, Візантійського, Маронітського, Халкедейського і Сіро-Малабарського). Працюють у 77 країнах світу, серед яких є і наша держава. Редемптористи на Україні проводять місії і реколекції для мирян та духовних осіб, враховуючи потреби місцевої церкви. Їх чисельність становить 125 осіб, 5 з яких живуть і працюють на Закарпатті.

Стежками закарпатських редемптористів (ФОТО)

Щоб дізнатися як живеться закарпатським редемптористам нині, вирішили завітати у гості  до настоятеля Місійної станції редемптористів в Ужгороді та адміністратора греко-католицької парафії святого великомученика Юрія (Георгія)  о. Юрія Рака.

 

 

 

 

 

 

Парафія знаходиться в мікрорайоні Червениця і  є досить молодою (заснована навесні 2000 року). Спочатку вірники молилися у тимчасовій капличці, яка була збудована у 2002 році, адміністратором парафії тоді був о. Василь Бляшин. А от 30 жовтня цього року громада вже перейшла до новозбудованої церкви, наріжний камінь якої  освячений єпископом Георгієм Джуджаром 28 квітня 2002 р. І хоч внутрішнє і зовнішнє оздоблення храму ще не завершене, молитися у власній  церкві є справжньою радістю.

 

ВІД АДВОКАТА ДО МОНАХА

Щоб краще зрозуміти харизму (місію) Згромадження, вдамося трохи до історії. Отже,  Чин Найсвятішого Ізбавителя заснований 9 листопада 1732 р. у м. Скаля, на півдні Італії, св. Альфонсом Марією Ліґуорі - вчителем Церкви, покровителем католицьких сповід­ників та моралістів. Він був надзвичайно інтелектуально обдарованою людиною: у 16 років здобув подвійний докторат з цивільного й каноніч­ного права, а у 18 років став практикуючим адвокатом.  За вісім років Ліґуорі не програв жодної справи і став одним з найвідоміших адвокатів Неаполя. Крім цього, мав  неабиякий мистецький талант: був поетом, музикантом, архітектором і живописцем. Однак несподівано програвши одну су­дову справу й розчарувавшись у правовій системі, він подивився на світ іншими очима і вирі­шив докорінно змінити сво­є життя. Прийнявши єрейські свячення у 1726 р., Альфонс вирішив передусім присвятити себе служінню низам неапольського суспільства - людям, які опинилися на узбіччі як соціального, так і церковного життя. Саме для них він організував так звані "вечірні каплиці", де збирав людей і пояснював їм суть віри.

У 1732 р. Альфонс залучив групу священиків до євангелізації найпокинутіших людей. Так постав Чин Найсвятішого Ізбавителя (інша назва Згромадження редемптористів («redemptio» — визволення, відкуплення). Тоді, коли священники трактували релігію як щось елітарне, де неприпустимі характерні для простого народу почуття та вияви побожності, св. Альфонс намагався показати, яким насправді є Бог. Для священиків він написав підручник з морального богослов'я, де запровадив новий підхід до моралі - моральність любові й милосердя. Одною з його відомих книжок є "Практика любові до Бога".  Писав Ліґуорі і для мирян. Його твори (понад  100 книг) значною мірою формували тогочасне релігійне мислення. У галузі релігійної літератури Альфонс вважається найкращим італійським автором XVIII ст.  Але найбільше зусиль він зосередив на євангелізації вбогих, адже саме служінню їм він присвятив усе своє життя.

У 66-річному віці Альфонс Ліґуорі став єпископом дієцезії св. Агати Готської, де прослужив 13 років.  Після цього він  повернувся до свого Згромадження як духовний наставник і письменник, віддаючи весь вільний час палкій молитві. 1-го серпня 1787 року Альфонс Марія де Лігуорі помер у віці 91 року. В  1839 р. він канонізований папою Григорієм XVI і визнаний Учителем Церкви.

ПРИХІД  РЕДЕМПТОРИСТІВ  НА ЗАКАРПАТТЯ

По смерті Засновника  Чин нараховував всього 183 члени, але за короткий час він поширюється   Європою, а згодом – і по всьому світі. Редемптористи східного візантійського обряду Греко-католицької церкви з’явилися в Україні на початку ХХ ст.  Перші отці прибули на Львівщину 21 серпня 1913 р.  на запрошення митрополита А. Шептицького, який відвідуючи українські поселення за океаном, був вражений самопожертвою бельгійських отців. Так, завдяки невтомному бельгійському місіонеру о. Ахілю Деляре, який працював для українських емігрантів Канади, розпочалася  місійна праця на Західній Україні. З часом тут була створена Львівська віцепровінція ЧНІ.

На Закарпаття редемптористи прийшли  з Празької провінції, хоча навчання також проходили на Львівщині.  Першим був о. Домінік Трчка. У 1919 р.  протоігумен Празької провінції  послав його   до Львова для вивчення української та старослов'янської мови й  візантійської Літургії. Там Трчка приймає східній обряд та ім'я Методій. Після 2 років парафіяльних місій в Галичині, у 1921 р. о. Методію Домінік Трчка починає займатися душпастирською працею серед людей східнього обряду на східній Словаччині та Закарпатті. Того ж року створено у м. Стропков (Словаччина) першу спільноту редемптористів двох обрядів: римо-католицького і греко-католицього, де з 1924 р. о. Методій був призначений настоятелем. Він проводить місії серед греко-католиків в парафіях трьох єпархій Пряшева, Ужгорода і Кріжеваса.

Як розповів єреомонах Юрій Рак, недавно святкували 90-ту річницю приходу редемптористів до Словаччини. Сам він родом із передмістя Стропкова  Бокша, яке обслуговували редемптористи. Монахи і вплинули на  його подальший вибір.  Спочатку навчався 2 роки в богословській академії в  Братиславі, потім мав новіціат в Польщі. 2 роки учився в Духові  в семінарії отців-редемптористів, 2 роки – в Римі, де закінчив теологію. Далі працював 4 роки в Міхайловцях, а з 1999 р. здійснює місію на Закарпатті.

Ще до війни о. Трчка  хотів заснувати монастир редемптористів в Хустському районі. Вже навіть була вибрана земельна ділянка, але з приходом радянської влади це стало неможливим. З початком ІІ світової війни та окупацією Західної України Червоною Армією почалися переслідування  Греко-Католицької Церкви. Всіх  монахів арештували, деяких з них кинули до в'язниці, а інших вислали до Сибіру. Там вони відбули довгі терміни ув'язнення як вороги радянської держави.

Після ліквідації радянською владою Львівської провінції Згромадження редемптористів виникла потреба у створенні віцепровінції візантійського обряду у Словаччині.  У грудні 1945 р. віцепровінція Міхайловци була канонічно визнана, а 23 березня 1946 р. її першим віцепротоігуменом став о. Методій Домінік Трчка. Під його керівництвом редемптористи візантійського обряду повернулися до Стропкова, де збудували церкву свв. Кирила і Методія і новіціят в Сабінові. Проте це все було скасоване з приходом  радянської влади за Карпати. Знову почалося переслідування Церкви. В 1949 р. віцепровінція перестала існувати, а у ніч з 13 на 14 квітня 1950 р. всі монастирі були захоплені міліцією. О. Трчку було заарештовано та засуджено до 12 років ув'язнення за шпигунство і зраду державі. Не відбувши до кінця покарання,  23 березня 1959 р. о. Методій помирає. 4 листопада 2001 р., Святійший Отець Іван Павло ІІ проголосив о. Трчку блаженним, як мученика за віру та греко-католицьку Церкву у Словаччині.

Після легалізації  греко-католицької церкви в Україні, на запрошення тодішнього владики Івана Семидія редемптористи відновлюють свою місійну діяльність на Закарпатті. У 1996 р.  відкривається перший монастир ЧНІ у смт. Королево, де о. Юрій Рак працював протягом 9-ти років. На сьогодні  тут проживають 4 монахи.

Теперішній єпископ Мілан запропонував редемптористам здійснювати свою місію в Ужгороді і у 2008  р. передав Свято-Юріївську парафію в мікрорайоні Червениця монахам Чину Найсвятішого Ізбавителя, а адміністратором призначив нашого співрозмовника - єреомонаха Юрія Рака. Зараз тут місійна станція. Поки що єдиний представник ЧНІ в обласному центрі займається, крім духовної  праці, ще і будівництвом церкви для громади. Отець розповідає, що коли його призначили адміністратором парафії, тут була  каплиця  і витягнуті мури майбутнього храму. Тож йому довелося завершувати будівництво, оформляти документи, робити проект. До речі, автором проекту є Арнольд Медвецький.

Як з’ясувалося в розмові, досвід у будівництві храмів о. Юрій має чималий. Будучи адміністратором громади в смт.  Королево та у с. Хижа, довелося, крім пасторальної роботи, займатися зведенням церков для вірників.  Так, у с. Хижа греко-католицька громада молилася в приміщенні сільради, оскільки їх храм у радянські часи було передано православним. І хоча було рішення суду про почергове богослужіння, до церкви їх так і не впустили, тож  довелося будувати новий храм.  За  3 роки церква була збудована і атмосфера в селі змінилася, відбулося примирення односельців двох конфесій. Тепер кожен має де молитися.

Хоч  як важко займатися будівництвом церкви, розуміє, що це потрібно для громади. Відмічає, що парафія  святого великомученика Юрія по волі  збільшуєся. Радіє, що нарешті мають змогу відправляти богослужіння у новому храмі. Але залишилося зробити ще чимало - доробити внутрішнє оформлення храму (престол, іконостас розписати стіни) та ззовні потрібно докінчити фасад церкви, головний вхід і приміщення для пасторально-соціальної праці.  Тепер встановлюють дзвіницю. Мають 3 дзвони з Польщі, найбільший – вагою 350 кг посвячений Матері Божої Неустанної помочі, другий (190 кг)  посвячений св. Альфонсу,  і третій (100 кг)  - священномученику Теодору Ромжі.

Хоча багато часу відбирає  будівництво, старається  розвивати духовну працю  серед своїх вірників. Цього року відбулося перше причастя, до якого  прийшло 6 дітей. Богослужіння проводиться  кожного дня, крім четверга, коли о. Юрій  обслуговує хворих Ужгородської міської лікарні.  Кожну  п’ятницю проводиться катехізація дітей, а по неділях відбуваються зустрічі вірників «Матері в молитві». Наближаються новорічно-різдвяні свята, тож  громада готується до празників. До дня св. Миколая   готують з дітьми концертну програму. Спільна участь у святкових заходах є дуже важливою як  для батьків, так і їх дітей. Завдячуючи закордонним благодійним організаціям, громада займається  ще і  каритативною діяльністю.

Згодом біля церкви редемптористи хочуть збудувати монастир. О. Юрій сподівається, що невдовзі на Червениці існуватиме спільнота монахів, яка буде продовжувати свою діяльність в дусі свого засновника св. Альфонса. 

5 грудня невтомному отцю Юрію Раку виповнилося  49 років, зичимо йому міцного здоров’я та наснаги і сподіваємося, що наступні дні народження він вже буде святкувати у колі своїх співбратів у новому монастирі.

14 грудня 2011р.

Теги: редемптористи, згромадження, греко-католицький

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини