На Закарпатті сприятливі умови для вирощування ківі, а ще кращі – для хурми (ФОТО, ВІДЕО)

У вівторок у прес-центрі “Закарпаття” був справжній бенкет: ківі, виноград та чай з інжировим варенням. Ласощі принесли гості прес-центру, котрі займаються вирощуванням екзотичних фруктів.

На Закарпатті сприятливі умови для вирощування ківі, а ще кращі – для хурми (ФОТО, ВІДЕО)
Наталія Мартишинець з Виноградова екзоти почала вирощувати випадково. Жінка згадує, як одного разу привезла з Італії саджанці ківі та хурми. До того займалася вирощуванням винограду, сортів якого на сьогоднішній день має понад 150. "Чорна гора, на якій живу, має свій мікроклімат: взимку температура повітря тут не буває нижчою 10–ти градусів", – розповідає садівниця. З цієї причини вона спробувала вирощувати теплолюбиві рослини, і їй це вдалося. Тепер на городі пані Наталки — кущі ківі та гранатів, дерева хурми та інжиру. Перші три фрукти є нетиповими для цієї місцевості, а от інжир, як виявилося, росте тут дуже давно.

Інший учасник прес-конференції, без сумніву, може пишатися своїм хобі, адже йому вдалося вивести сорт ківі, який витримує закарпатські зими. Ківі називають гіпервітамінним фруктом або ж вітамінною бомбою, адже він містить 115% добової норми вітаміну С. Морозостійка рослина має робочу назву "Ківі Карпат Стратон Валентайн" – за прізвищем біолога Генріха Стратона. Офіційну ж матиме, коли буде зареєстрована. Селекціонер розповів, що перші спроби вивести новий сорт ківі, який би прижився, розвивався і давав плоди у наших умовах, були зроблені іще у 1992 році. Тоді Генріх був студентом біологічного факультету УжНУ. "Аби вивести цей сорт, мені доводилося постійно купувати різні сорти ківі. В результаті було посіяно сотні тисяч сіянців, пагони яких я не обігрівав і не леліяв, бо переслідував мету – знайти найсильнішого. Рослина, яку отримав, не виведена шляхом генетичних маніпуляцій, а тому є екологічно чистою. На сьогодні вона витримує максимальні "закарпатські" температури – 25-28 градусів з позначкою "мінус". Щодо стійкості до нижчих температур, то матимемо змогу це з'ясувати, адже багато саджанців уже відправлено у різні країни: Росію, Білорусію, Чехію", – зазначив селекціонер.

Днями Генріх Стратон зібрав урожай: із 30 кущів – більше тони волохатих ягід. Ідея самотужки вирощувати ківі подобається нашим співвітчизникам. По-перше, це незвично та цікаво, по-друге, не потребує особливого догляду, а тому під силу навіть початківцям. Більше того, ківі не потребує хімічної обробки, бо його нема від кого захищати: на Закарпатті не існує шкідників чи хвороб, які б псували рослину. Оскільки під час вирощування не застосовується жодних отрутохімікатів, то й плоди виходять екологічно чистими. Щоправда, інколи доводиться захищати молоді саджанці від... котів. А ще ківі не варто обкопувати, оскільки рослина має поверхневу кореневу систему. З готового саджанця плодів можна чекати через 4–5 років.

Плоди ківі селекціонер не продає, а роздає друзям і знайомим. А от у розповсюдженні саджанців зацікавлений (на сьогодні вартість одного становить 120 гривень). Генріх Валентинович висловив своє бажання, аби на Закарпатті масово вирощували ківі. До речі, поділився секретом, що наступного року у Сваляві з'явиться двогектарова плантація ківі.

Та ківі, хурма, інжир і гранати – не єдині екзотичні фрукти, які вирощують на Закарпатті. Наталія Мартишинець розповіла, що планує вирощувати рослину із чудернацькою назвою "азіміна трилоба". Плоди цієї екзотичної рослини за смаком нагадують морозиво, а виглядають як розрізаний навпіл невеличкий банан.

Біолог Микола Гусинка стверджує, що на певній частині закарпатської землі і справді можна вирощувати субтропічні культури, та площі цієї насправді не так і багато. Свого часу біолог займався промисловим вирощуванням персика, а сьогодні теж вирощує екзоти, однак не для покупців, а для власного споживання. Що стосується можливостей нашого краю, то пан Микола зазначив: найуспішніше в так званих промислових обсягах вдасться вирощувати хурму, оскільки грунтово-кліматичні умови області для цієї рослини найбільш сприятливі. Непогано було б, за словами Миколи Гусинки, зайнятися вирощуванням столового винограду.
 

 
А до того часу на Закарпатті вирощуватимуть ківі, і незабаром, як повідомив Генріх Стратон, ми їстимемо ківовий джем і навіть питимемо ківовицю. Селекціонер розкрив один кулінарний секрет: якщо замаринувати м'ясо у розчавлених перестиглих плодах ківі, то шашлик вийде надзвичайно ніжним та смачним. Крім того, ківі можна вживати з шинкою, рибою (особливо з лососем, креветками) та сиром. Він додає продуктам пікантний аромат і кислинку.
 
Відеосюжет телеканалу Тиса-1:
 

Генріх Стратон

Генріх Стратон

Наталія Мартишинець

Наталія Мартишинець

Микола Гусинка

Микола Гусинка

17 листопада 2011р.

Теги: ківі, хурма, інжир, Стратон, Мартишинець

Коментарі

Стратон Генрих 2013-03-16 / 13:36:35
Предупреждение о возможной фальсификации посадочного материала саженцев киви сорта Киви Карпат Стратона вар.«Валентайн».
Сообщаю, что ООО «Киви-Ленд», Чепканич В.И.,Логин В.Ю., а также другие лица не получают от меня посадочный материал из моего питомника.
ООО «Киви-Ленд» не является, и не являлась эксклюзивным поставщиком саженцев моего сорта. От их посреднических услуг в реализации саженцев киви, и всякое сотрудничество с данной компанией прекратил с мая месяца 2012 года.
Заказы на саженцы киви моего сорта принимаются только по указанным номерам телефонов: 0501833251, 0508048192– менеджер Виктория, 0991206971– Валентина, а также в случае указания оплаты непосредственно на меня.
С уважением, автор и владелец сорта Генрих Стратон

Григорій 2012-03-21 / 08:41:03
Телефон пана Г.Стратана 0501833251 не відповідає,хоча гроші за адресою м.Ужгород,вул.Грушевського 33/39 за саджанці ківі отримав.Навіщо тепер відповідать?

Адмін 2011-12-23 / 11:42:39
Тел. Г.Стратона: 0501833251

анонім 2011-11-18 / 07:07:00
ні, "докатю", я його уявляю, як стадо, що в пошуках травички скоро почне вже їсти собі подібних, особливо тих, на кого вкаже пастух.

до каті 2011-11-17 / 19:02:00
катю, ви уявляєте світ без "писак", політиків?

той же анонім 2011-11-17 / 12:45:00
приймається. просто думати потрібно трошки ширше - світ, це не тільки земля, але й небо

Катя 2011-11-17 / 10:32:00
Якщо когось образила -- пробачте...)

анонім 2011-11-17 / 09:12:00
а як то Катю "не писаки". ті що мислять тільки однією півкулею, чи втратили відчуття справедливості, честі, гідності, чи збайдужіли... якщо так, то молодець, катю, ти один із кандидатів "країни мрій" януковоща.

Катя 2011-11-17 / 08:52:00
Молодці!!!Настрій стає кращий, коли бачиш людей, які не крадуть, не "писаки", не лізуть у політику, не ганяють контрабанду, а заробляють власними руками. ..

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини