Закарпаття: Ветеринари в міліцейській формі

Виявляється, і такі фахівці потрібні в міліції. В УМВС у Закарпатській області створене відділення ветеринарної міліції, яке очолює майор Володимир ЛУЦАК. Він закінчив Мукачівський радгосп-технікум і Львівську академію ветеринарної медицини. Три роки відпрацював в одному з колгоспів Ужгородського району, обласній лабораторії ветмедицини. Далі перейшов у міліцію. Відтоді минуло десять років. Сьогодні Володимир Ярославович розповідає про очолювану ним службу.

- У нашому відділенні працюють п'ять спеціалістів, - каже офіцер. - Маємо два автомобілі, комп'ютер. До речі, підпорядковуємося і УМВС, і обласному управлінню ветмедицини, яке матеріально забезпечує нас - приміщенням, бензином, канцтоварами і т.д.

- Чим же відрізняються ветеринари в погонах від цивільних колег?

- Функції у нас дуже подібні. Як і цивільні колеги, ми маємо право виносити приписи, штрафувати за різні порушення. Крім того, ми координуємо співпрацю ветеринарної служби із силовими структурами - СБУ, органами внутрішніх справ, прокуратурою і т.д. До речі, у Європі такої структури, як наша, немає, подібна є хіба що в Італії. Отож Європа зацікавилась нашим досвідом.

- Чим зумовлена потреба у вашому підрозділі?

- Задум створити подібну структуру виник ще у часи колишнього Союзу. Після спалахів таких хвороб, як ящур великої рогатої худоби, чума свиней і птиці, інших недугів постала гостра необхідність у додаткових зусиллях міліції щодо організації дієвих заходів з локалізації і ліквідації цих небезпечних інфекційних захворювань тварин, створення надійного кордону для запобігання їх розповсюдженню. У зв'язку з цим і виник задум створити структуру, яка об'єднувала б функції міліції та ветеринарних працівників і дозволила б більш якісно та ефективно здійснювати карантинні заходи.

У 1965 році з метою вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території України тодішні Міністерство сільського господарства та Міністерство внутрішніх справ створили відділ відомчої міліції із забезпечення карантинних ветеринарних і ветеринарно-санітарних заходів. Через три роки відповідні підрозділи з'явилися і в областях.
Працівники ветеринарної міліції неодноразово брали участь у ліквідації епізоотії ящуру, численних вогнищ ньюкасльської хвороби птиці, класичної чуми свиней, сибірки, сказу і т.д. Завдяки оперативно вжитим жорстким заходам небезпечні захворювання, які завдають чималих збитків економіці країни, були локалізовані та ліквідовані у первинних вогнищах інфекції, отож подальшого розповсюдження не набули.

У новій редакції Закону "Про ветеринарну медицину" (2006 р.) було законодавчо закріплено існування підрозділів ветеринарної медицини в системі МВС України. Вони покликані надавати практичну допомогу державним установам ветеринарної медицини в організації та здійсненні заходів щодо профілактики, локалізації та ліквідації карантинних хвороб тварин і комплектуються винятково лікарями-ветеринарами, які за посадами є інспекторами ветеринарної медицини. Цим законом знову ж таки передбачено подвійне підпорядкуваня згаданих підрозділів МВС України та Державному департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України.

- Які основні функції ветеринарної міліції?

- Нині нашими основними завданнями з проведення карантинних заходів є: забезпечення епізоотичного благополуччя України щодо гостроінфекційних хвороб тварин, насамперед - небезпечних для людей; безпосередня участь в організації та здійсненні охоронокарантинних заходів щодо профілактики, локалізації та ліквідації хвороб тварин; здійснення контролю за забезпеченням ветеринарно-санітарних вимог у господарствах, установах та організаціях, на підприємствах усіх форм власності, які займаються вирощуванням, заготівлею, збереженням та переробкою продукції тваринного походження; контроль за ввезенням та переміщенням тварин, продукції і сировини тваринного походження; контроль за дотриманням юридичними і фізичними особами ветеринарно-санітарних вимог, спрямованих на захист довкілля; виявлення і припинення правопорушень, зловживань, безгосподарності та інших злочинів у галузі аграрного сектора і т.д.

- Володимире Ярославовичу, з якими правоохоронними структурами взаємодієте, виконуючи службові обов'язки?

- Передусім з управлінням ДСБЕЗ УМВС та дільничними інспекторами міліції. Контактуємо і з УСБУ, органами прокуратури, податковою адміністрацією, службою захисту прав споживачів, ну і, звичайно, з управлінням ветеринарної медицини.

КОНФІСКОВАНИМИ М'ЯСОПРОДУКТАМИ ЧАСТО ЛАСУЮТЬ СОБАКИ З КІНОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ УМВС

- І як вам працюється у нинішніх непростих умовах?

- Буває нелегко, але ми у відчай не впадаємо. Наполегливо виконуючи Закон України "Про основи національної безпеки" та указ Президента "Про невідкладні заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні", ми дбаємо про забезпечення продовольчої бази та охорони населених пунктів від хвороб, спільних для тварин та людей. Особливо ретельно відстежуємо поставки м'ясопродуктів з-за кордону в нашу країну та їх транзит через Україну. Адже в неякісному м'ясі можуть бути збудники небезпечних захворювань.

- Наскільки вдається вам ця робота?

- Торік, приміром, за участі державної служби ветеринарної медицини на території України вилучено з обігу 2,8 тис.тонн продукції тваринного походження, у т.ч. в Закарпатській області - 48 тонн, за перший квартал поточного року - 4277 кілограмів. На момент вилучення ця продукція не була підтверджена відповідними документами, причому більша її частина - імпортного виробництва. Разом з колегами із УСБУ, наприклад, ми виявили торік 187 тонн кісток, серед яких було заховано 42 тонни м'ясного фаршу. Звісно, м’ясну контрабанду конфісковано.

Вже у першому кварталі цього року вилучено і знищено 1350 кілограмів м'ясопродуктів, 470 кілограмів - рибопроуктів, решта - птахопродукція.

Ще один приклад... На ужгородському ринку, що на вулиці Краснодонців, ми вилучили 1050 кілограмів ковбасних виробів словацького виробництва, на які не було документів про строки придатності.

- Володимире Ярославовичу, а що робите з вилученою продукцією?

- Знищуємо, інколи, після належних лабораторних досліджень, передаємо конфісковані харчі в кінологічний центр УМВС.

- Наскільки географічне розташування нашого краю сприяє чи запобігає поширенню "ветеринарних" захворювань?

- Звичайно, розташування Закарпаття на стику кордонів України і чотирьох сусідніх держав дещо ускладнює роботу, оскільки у наш край або транзитом через область можна повезти з-за рубежа й неякісні харчі. Ми стежимо за цим, але... всяке трапляється. Прикордонне розташування Закарпаття вабить і "гастролерів" чи не з усієї СНД.

"ПТАШИНОГО ГРИПУ" В НАС НЕМАЄ, АЛЕ Є СКАЗ...

- Наскільки вразлива наша область щодо тваринних захворювань, у т.ч. й так званого "пташиного грипу"?

- Спалахи "пташиного грипу" вже зафіксовано у 15 країнах, у т.ч. й сусідніх - Угорщині, Румунії та Росії. У нашій області поки що благополучно, оскільки Закарпаття не знаходиться на перетині міграційних шляхів перелітних птахів. Втім, до нас можуть залетіти птахи з Угорщини та Румунії...

- Які ж захворювання нині дорікають закарпатським ветеринарам найбільше?

- Сказ і деякі інші інфекції.

- Якщо ж, не дай Боже, епізоотична ситуація в області все-таки вийде з-під контролю...

- На щастя, масової загибелі свійської птиці не зафіксовано. Ветеринари у селах проводять щеплення. Організовано рейди у Виноградівському, Хустському, Тячівському і Мукачівському районах. На випадок погіршення ситуації будуть виставлені міліцейські карантинно-ветеринарні пости на дорогах, налагоджене оперативне надходження інформації зі всіх місць, її аналіз і вжиття адекватних заходів.

Крім того, розроблено план комплексних оперативно-профілактичних заходів щодо недопущення занесення та розповсюдження на території України високопатогенного грипу птиці. Реалізація плану має запобігти не тільки занесенню на нашу територію "пташиного грипу" та інших небезпечних інфекцій, але й поставити заслін незаконному обігу продукції тваринного походження. У цьому документі враховані не тільки епізоотична специфіка області, але й рекомендації відповідного указу Президента України, вказівки Міністерства внутрішніх справ.

- Спасибі за розмову. Будемо сподіватися, що "пташиний грип" та інші небезпечні для людини захворювання й надалі оминатимуть наш край. Отож розраховуємо й на ветеринарну міліцію.
Інтерв'ю взяв Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, "Відомості міліції"
12 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини