Іван Сила: Чарівна казка всесвітнього успіху закарпатського парубійка

Гаврош О. Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу / О. Гаврош ; ілюстр. І. Ключковської. — Л. : Вид-во Старого Лева, 2007. — 191 с. : ілюстр. — (Українська сила). Гаврош О. Галуна–Лалуна, або Іван Сила на Острові Щастя : казка / О. Гаврош ; худож. О. Мазур. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2010. – 374 с. : ілюстр.

Іван Сила: Чарівна казка всесвітнього успіху закарпатського парубійка

Коли автор пише кілька книжок поспіль про пригоди одного й того самого героя, з'являються багатотомні серії книжок (як ось пригоди джури Грицика та характерника Санька, історії про подорожі Незнайка чи Еллі). Що зробиш, коли читачеві цікаво знати, що буде далі, а письменникові й самому, певно, хочеться з'ясувати все до останку в долях і характерах власних героїв.
Та дві книжки Олександра Гавроша, які розповідають про пригоди одного й того самого героя — Івана Сили — зовсім різні. І той, хто прочитав першу з них, буде страшенно здивований наступною, бо замість подальшої правдивої розповіді про пригоди та перемоги знаного українського силача, опиниться разом із ним на дивовижному Острові Щастя...

Чому і навіщо?!!!

Дивне запитання. Хіба є хоч хтось у цьому світі, хто не хоче бути щасливим?!! Відтак, немає жодного сумніву, що й цілком реальний парубійко із закарпатського села Білки Іван Фірцак, який здобув славу найсильнішої людини світу, теж прагнув щастя. Так само як ти, я, чи сам письменник, якому, певно, страшенно хотілося з'ясувати, де ж те щастя ховається й що воно за одне...

Отже, в першій книжці про Івана Силу розповідається про дещо наївного, але напрочуд сильного, доброго та справжнього у почуттях і вчинках героя, його дивовижних друзів і неочікуваних ворогів. Разом із Іваном ти опинишся серед вантажників пана Ковальського та зазнайомишся зі справжнім "фаховим" злодюжкою Міхалем Голим, потрапиш на тренування до доктора Брякуса та в закулісся мандрівного цирку Аделії Бухенбах. А ще у цій карколомній, але справдешній! історії діють злощасний агент Фікса, розважливий вуйко Микульця, недолугі капітан Миколайчик і слідчий Бенцик, імпозантний імпресаріо Пандорський, красуня Мілка, злостивий карлик Піня та ще сила-силенна цікавих персонажів. Найдивовижніше, що зрештою всі пригоди закінчуються й життя кожного з героїв доходить щасливого кінця — усі знаходять собі пару та заняття до душі.

Чарівну казку небувалого всесвітнього успіху звичайного закарпатського парубійка розказано...

Але що стається, коли все уже щасливо завершилося? Чи стали насправді щасливими ті, кому вдалося перебороти всі труднощі, знайти свою "королівну" чи "принца" та ще й "королівство" на додачу?!

Ось про це й розповідає наступна книжка дилогії, яку сам автор назвав казкою. Це феєрична, вигадлива та неймовірно весела подорож уже відомих тобі з першої книжки персонажів до острова Галуна–Лалуна, котра нібито наснилася Іванові Силі за рік після описуваних раніше подій.

Найцікавішими, як на мене, в цій новій розповіді є образи непосидющих, винахідливих і непереборно оптимістичних діток Івана Сили та Мілки — Пузика (він же "індійський вождь Велика Пелька"), Гузика (він же "піратський капітан Лиса Борода") та Маруськи-Постривай (вона ж "привидус сміховантус класу простирадлус підвиду маціпуціс").

...Хоча й вишукана та вразлива корова-чемпіонка Муся чи погано вихований бабцями та мамцями капітан Шара навряд чи колись тобі стрічалися в інших книжках . Як, до речі, й справжнісінькі дикуни, котрим довелося звикати до щасливого життя, про яке вони довгий час просто не здогадувалися...

Отож, коли захочеш дізнатися, хто такі Кузя-Макузя, Велика Сідниця, свиномицьки та псоптахи, як отримати звання Верховного Буби чи вступити до Армії Скель Свободи, а, головне, – у чому насправді полягає ЩАСТЯ – прочитай книжку про Галуну–Лалуну!

Щонайменше, ти отримаєш зо два тижні справжнього щиросердного реготу (якщо читатимеш із друзями — то й більше!), купу нових словечок про всякий випадок і ... насправді серйозний привід замислитися — чи ти сам  щасливий насправді?!!!...

Наталя Марченко, Ключ - сайт Національної бібліотеки України для дітей

10 жовтня 2011р.

Теги: Іван Сила, Гаврош

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини