У Тячеві завершився перший пленер кам’яної скульптури «Диво-камінь» (ФОТО)

Пленер скульптури у Тячеві зібрав дев’ять майстрів з різ­них міст України. Талановиті на­родні митці упродовж трьох тижнів працювали на площі Поштовій, де втілювали свої авторські ідеї, даро­вані чудовими краєвидами Тячів­щини, працьовитими людьми, диво­вижними образами у скульптурах з каменю. Скульптори натхненно на­магались увіковічнити неповторну красу й самобутність древнього міста, прикрасити його філософськими, міфічними, природними мотивами, надати місту витонченого мистець­кого шарму… Аби перетворити брили новоселицького мармуру на історію першого «Диво-каменю» в Тячеві.

У Тячеві завершився перший пленер кам’яної скульптури «Диво-камінь» (ФОТО)

У понеділок, 18 липня, на площі перед районним Будинком культури відбулась урочиста подія – учасники скульп­турного пленеру пре­зентували авторські витвори.

Привітала шановних учасни­ків дійства, запрошених та гостей знакової події керуюча справами, секретар виконкому  Тячівської мі­ської ради О.В.Решетар. Ольга Ва­силівна зазначила, що  три тижні по­спіль, на площі відбувався пленер скульптури "Диво-камінь", в якому брали участь заслужені та народні митці з різних міст України. Відтак, представила шанованих учасників пленеру. Ними стали: Марина Товкач, моло­дий і перспективний скульптор з м.Запоріжжя; Іван Фізер, Заслуже­ний художник України, член Націо­нальної спілки ху­дожників України, професор Черкаського На­ціонального університету ім. Б.Хмельницького; Віктор Крючков, член Національної спілки художни­ків України, скульптор з м.Черкаси; Богдан Корж, член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі, скульптор з Ужгорода; Тарас Корж, молодий і перспектив­ний художник з Ужгорода; Андрій Дацко, скульптор і архітектор зі Львова; Сергій Радько, член спілки народних майстрів України, Заслу­жений майстер народної творчості, скульптор з м.Черкаси; Роман Ки­кта, молодий і перспективний ску­льптор, магістр з м. Дрогобич; Іван Демян, член обєд­нання "Митець Верховини", скульп­тор із с.Велятино Хустського району.

Пленер скульптури - один з багатьох проектів, ініційований Тя­чівським міським головою І.І. Кова­чем. Звісно, його реалізації переду­вало здійснення міською радою цілої низки організаційних заходів: ство­рення оргкомітету, затвердження Програми, Положення, кошторису видатків, запрошення скульпторів, вибір та придбання матеріалу... І ось результат - звичайні масивні камені за чудовим задумом митців та у їх вмілих руках, під дією світла і про­менів, – перетворилися у справжні дива.

При відкритті виставки скульп­турних творів слово виголосив пер­ший заступник Тячівського міського голови – І.Я. Клебан. "Сьогодні ми є свідками унікальної події для Тя­чева  – відкрито виставку скульптур, представлені чудові роботи геніаль­них майстрів, обдарованих талан­том від Бога. Їх витвори будуть встановлені на центральних площах міста. У рамках пленеру здійснено прекрасну справу – дивовижні фі­гури з каменю стануть окрасою мі­ста. Щиро дякую всім учасникам пленеру за проведену роботу",– за­значив Іван Ярославович. Він також  висловив подяку депутатам міської ради, членам координа­ційної ради, активу міста, всім хто доклав зусилля для проведення пленеру у Тячеві та взяв участь в уро­чистому дійстві. Згідно розпоря­дження Тячівського міського голови І.І.Ковача було відзначено роботи скульпторів. За чудовий творчий дарунок мешканцям та гостям Тя­чева перший заступник міського го­лови вручив учасникам пленеру дипломи та пам'ятні подарунки від міської ради.

Від групи скульпторів слово мав член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі, скульптор із Ужгорода Богдан Корж. Він подякував керівництву міськради за хорошу організаційну роботу і висловив сподівання на продовження  доброго мистецького започаткування в Тячеві вже  наступного року. Представлені роботи на пленері переконливо засвідчили, що для створення ску­льптур підходить новоселицький мармур також.

Тячівці були очевидцями щоденної клопіткої праці скульпторів, тож своїми враженнями від побаченого поділився депутат Тячівської районної ради, член активу м.Тячів – В.М. Куля. "Незвичайна подія для міста представляє дев'ять чудових витворів мистецтва, які прикрасять площі міста й будуть милувати погляди жителів та гос­тей Тячева", – зазначив Василь Михай­лович. А також від громади міста подякував скульпторам за їх втілені творчі задуми та керівниц­тву органу місцевого самовряду­вання за організацію культурно-мистець­кого заходу.

Почесне право відкрити ви­ста­вку скульптурних творів надано першому заступнику міського го­лови І. Я. Клебану та члену Націо­нальної спілки художників України, скульптору з Ужгорода Б.В. Коржу. Церемонію відкриття ознамену­вало традиційне перерізання стрі­чки.

Надалі учасників пленеру було запрошено до представ­лення ску­льптур, а гостей та жи­телів міста до цікавого перегляду та фотографу­вання на згадку.

Таким чином, роботу пленеру "Диво-камінь" підсу­мувала виставка творів мистецтва - скульптур із каменю. "Давній Тячів" (автор – Сергій Радько), "Володар гір" (Іван Фізер), "Дух гори" (Марина Товкач), "Тиса" (Бог­дан Корж), "Сон" (Тарас Корж), "Народження тячівсь­кого ангела" (Віктор Крючков), "Сірен"(Роман Кикта), "Замріяна" (Іван Демян), "Час збирати каміння" (Андрій Дацко) – ось творчі роботи талановитих скульпторів, які стали окрасою та мистецьким надбанням Тячева.

Дев'ять диво-витворів, створені скульп­торами для міста, різні за формами та заду­мом, але однаково щиро відтворюють най­вищі почуття, даруючи перехожим най­кращі емоції. Головна ж мета проекту "Диво-ка­мінь" – зробити Тячів кращим та естетично привабливішим.

Керівництво Тячівської міської ради, в особі міського голови І.І.Ковача, висловлює щиру вдячність всім, хто долучився до орга­нізації пленеру скульптури "Диво-камінь". Особлива подяка членам організаційного ко­мітету пленеру: П.П.Голубці, С.В.Дьордяю, Р.З.Ердиву, Л.І.Садовніковій за сприяння у підготовці й проведенні даного мистецького заходу.

Людмила Кричфалушій, Тячівська міськрада

23 липня 2011р.

Теги: скульптор, Диво-камінь, пленер, Тячів

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини