У липні вийде тримовна туристична мапа Ужанського національного парку (ФОТО)

Після багаторічної перерви, пов’язаної із засекреченням деталей прикордонної території, з’явилася можливість видати карту дуже цікавої місцевості – східних Бескидів, які розташувалися на межах трьох країн – Польщі, Словаччини та України. Карту, разом із фотовиставкою Карпат та загалом представлення міжнародної системи гірського туристичного маркування у Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях, було представлено у п’ятницю консулом Чеської Республіки Давідом Павлітою у львівському «Музеї ідей».

У липні вийде тримовна туристична мапа Ужанського національного парку (ФОТО)
Східні Бескиди сягають до гірських груп Яворник, Пікуй та Гостра гора. У результаті кількарічної праці фахівців та ентузіастів із багатьох країн безпосередньо на місці з'явилася карта Ужанського національного парку (УНП), яка з'явиться у продажі в липні цього року. Ще не так давно в околицях Ужоцького перевалу туриста могли кілька разів контролювати прикордонники. Залізнична колія із тунелями проникає через прикордонну зону, і охоронці могли заштовхати заїжджого гостя назад до поїзда і змусити покинути цю закриту територію. Інформація на дотеперішніх картах лише списувалася зі старих військових карт, територія була позначена зеленим лісом без деталей та місцевих назв.

Злам настав 5 років тому, коли підземні під'їзні колії та військові склади біля Щербина покинула армія, і працюючу за інерцією радянську прикордонну систему замінили професійними охоронцями кордону. Закрита гірська територія відкрилася допитливим відвідувачам. Сьогодні прикордонникам достатньо повідомити імена туристів та передбачений маршрут (у випадку руху гірським хребтом – безпосередньо лінією кордону – також і номера прикордонних стовпів, звідки і доки запланований маршрут), вони по рації передадуть колегам у гори. Якщо в цей час не відбувається яка-небудь акція проти нелегальних мігрантів, прикордонник не мають причини не пускати мандрівників.

"Карта вперше у повоєнній історії описує лісові стежки у прикордонній зоні. Ми наголошували на автентичних назвах, які використовуються місцевими жителями, прикордонниками та членами Гірської пошуково-рятувальної служби – оскільки з виселенням місцевих жителів багато назв пішли у забуття, - розповідає Алеш Кучера, один із авторів карти та ініціаторів маркування. - Завдяки консультаціям із колегами із Клубу військової історії у Гуменному (Словаччина) вдалося позначити залишки військових цвинтарів із 1. світової війни. Позначені на карті та описані культурні пам'ятки, такі як дерев'яні церкви, бункери лінії Арпада тощо, місце падіння найбільшого європейського метеорита в урочищі "Чорні Млаки" тощо. Туристична карта відображає територію від гори Кременець, де сходяться три кордони, до долини гірського потоку річки Сян, головний карпатський хребет аж до Пікуя та сусідню могутню вершину Гостра гора. У південній частині карти – вихід із Великого Березного на хребет Яворник та північну частину полонини Руна з Лутянською голицею".
 
У співпраці із УНП та завдяки фінансуванню Чесько-польським фондом добровольці чотирьох країн промаркували 93 км туристичних маршрутів за 2010-2011 роки. Червоний туристичний маршрут виходить із Великого Березного через Яворник до Стужиці, а згодом, уздовж кордону – на Ужоцький перевал. До цього головного маршруту прив'язані бічні з'єднувальні стежки. Проект відновлення туристичних маршрутів фінансує чеський уряд у рамках допомоги у розвитку інфраструктури України. Так само протягом 2008-2010 років було помарковано туристичні стежки у околицях Усть-Чорної та Колочави, була видана відповідна карта. Цього разу видання карти УНП масштабом 1:50 тисяч фінансово підтримав край Височина. Чехія зацікавлена у тому, щоб туристи мали необхідну інформацію про Українські Карпати заздалегідь і не губилися у них, оскільки саме чеські туристи належать до найчастіших відвідувачів Карпат.
 
У текстовій частині описані різні визначні місця, рекомендовано шість походів з інформацією про перепад висот, довжину маршрутів, місця для ночівлі, контакти ГПРС. Інформація подається українською, польською та чеською мовами. Більш детальну інформацію про новітні туристичні мапи Карпат можуть надати у чеській Карпатській туристичній спілці (karpaty.net), польській фундації "Карпати Східні" (karpatywschodnie.pl) та українських г. о. "Карпатські стежки" (stezhky.org.ua) і "Боржавська ініціатива" (http://borzhava.ucoz.ua/).

На карті докладно описано шість найцікавіших одноденних маршрутів з описом часу і  відстані переходу. Автори наводять можливості нічлігу і телефони гірських рятувальних служб Закарпаття у випадку проблем.

Карта містить назви і описи трьома мовами: польською, чеською та українською. У продажі вона буде доступною починаючи з 1 липня 2011 року.

Мапу виготовлено в масштабі 1: 50 000 в сітці координат WGS-84, пластиковому пакеті і з карткою з номерами телефонів послуг гірського порятунку.

Дистрибуцією карти на теренах Польщі займається видавництво Compass а в Чеській Республіці та Україні -- Aurius  та Карпатські Стежки.

Олекса Лівінський,  Закарпаття онлайн

27 червня 2011р.

Теги: карта, мапа, турист, маршрут, маркування

Коментарі

valeron 2011-09-11 / 00:05:00
Где можно взять єту карту, у кого она есть? емеил valeron86@ukr.net спасибо

Мирон 2011-06-29 / 22:54:00
Наступного тижня збираюсь у похід. Де саме 1-го липня можна буде купити вище згадувану карту?

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини