Ужгородське музичне училище ім. Д.Є. Задора відсвяткувало своє 65 річчя

Цими днями в обласній філармонії відбувся урочистий вечір, присвячений 65 річчю створення головного професійного музичного закладу Закарпаття – Ужгородського музичного училища ім. Д.Є. Задора, - повідомили Закарпаття онлайн з прес-служби Закарпатської облради.

Ужгородське музичне училище ім. Д.Є. Задора відсвяткувало своє 65 річчя

Це певний рубіж, яскравий показник славного творчого шляху, який пройшов колектив, формуючи традиції поступово, з плином часу вбираючи все те, що накопичувала багата і різнобарвна музична історія нашого краю.

У залі – викладачі, студенти , їхні батьки та запрошені. Персонал за 65 років розрісся – лише нівроку: багатьом колишнім працівникам доводилось знайомитись із теперішніми вперше, що створювало атмосферу приязні та щирості.

Привітати ювілярів прийшли заступник голови облради Андрій Сербайло та начальник управління культури ОДА Юрій Глеба.

Звертаючись до присутніх, Андрій Андрійович найперше від імені обласної ради та від себе особисто щиро поздоровив усіх – колишніх викладачів і нинішніх наставників молодої талановитої зміни, випускників, студентів із святом, побажав їм нових успіхів у роботі та творчості, а альма-матері – рідному музучилищу подальшого розвитку і процвітання.

Приємно констатувати, – далі вів промовець, – що Ужгородське музичне училище займає серйозну нішу в міжнародному світі музики. Її облаштовували та облаштовують донині такі відомі імена як Євген Станкович, Анатолій Затін, Гізела Ціпола, Віктор Теличко, Етела Чуприк, Йосип Ермінь, Еміл Сокач, Н.Петій-Потапчук, Іван Попович, Марія Зубанич, Петро Матій та багато інших. Іншими словами, якби протягнути струни крізь міста і країни, де працюють у світі музики його випускники,то обвили б ними всю земну кулю. Адже саме в цих стінах удалося фахівцям розкрити низку милозвучних талантів і поблагословити їх у велику життєву дорогу, через що училище часто називають храмом музики.

Це – найвеличніше визнання. Воно далося непросто. За ним – важка, виснажлива праця, без вихідних, більше сотні педагогів, які щоденно відкривають секрети світу музики для своїх підопічних. Кому що до вподоби. Від фортепіанного спрямування, струнно-смичкового; духового, ударних та народних інструментів до теорії музики; академічного співу; диригентсько-хорового відділу. Вибір – чималий. Як результат, ваші вихованці систематично беруть активну участь у виїзних концертах колективів і окремих виконавців музучилища по області, у різноманітних республіканських і міжнародних конкурсах, де багатьох названо лауреатами, що додає честі і ваги всьому Закарпаттю. Щире спасибі вам за це. Ви допомагаєте людям жити краще і яскравіше та несете добру славу про рідне Закарпаття.

Окремо відзначив Андрій Андрійович блискучу працю директора Світлани Стегней, яка зосередила всю свою увагу, як керівник, не тільки на поліпшенні фахового рівня викладачів, а покращенні умов праці та створенні справжнього затишку. Нині тут – як в рідній оселі. І все заради прагнення зібрати під цей дах якомога більше талановитої молоді і допомогти їй доторкнутись до світу музики не смичком чи клавішею , а душею.

Обласна державна адміністрація, обласна рада, – наголосив виступаючий, – завжди з пошаною ставиться до всіх ваших починань, метою яких є розвиток училища, надає підтримку щодо його цілого ряду важливих для життєзабезпечення питань.

На завершення виступу за дорученням голови облради Івана Балоги Андрій Сербайло вручив найвищу нагороду обласного рівня "За розвиток регіону" Світлані Стегней і відзнаки облради її колегам.

Цікавими були спогади колишніх викладачів та студентів про училище, розповіді нинішніх. За час свого існування цей заклад підготував та випустив понад 5000 фахівців, які нині є солістами – виконавцями, артистами філармоній, театрів, викладачами, керівниками провідних закладів культури та мистецтв в Україні та за кордоном. Серед них – композитор і піаніст,член Спілки композиторів України та Угорщини, заслужений діяч мистецтв України І. Мартон, всесвітньо відомий композитор, герой України, академік, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка, лауреат міжнародних конкурсів, Є.Станкович, відмінник народної освіти, народний вчитель України , лауреат всесвітньо хорових олімпіад і конкурсів Є. Жоффчак, музикознавець, кандидат мистецтвознавства, доцент Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського Ю.Чекан, заслужений діяч мистецтв України, професор цієї ж академії І.Шилова та її колега – професор, художній керівник і головний диригент симфонічного оркестру "Ренесанс" Й. Франц, доцент Санкт-Петербуської консерваторії Н.Тульчинська, заслужений артист України, головний диригент Національного академічного Великого театру та балету Республіки Білорусь В. Плоскіна, доцент Дебреценської консерваторії Л.Товт, композитор, піаніст, генеральний директор Міжнародної музичної академії в м. Коліма ( Мексика) А. Затін, концертмейстер Мюнхенського симфонічного оркестру Ю. Лінер та багато , багато інших.

Низка викладачів нагороджені Почесними Грамотами та Подяками Кабінету Міністрів України, Міністерства культури і туризму України, Закарпатської облдержадміністрації та облради.

Сьогодні Ужгородське державне музичне училище ім. Д.Є. Задора – вищий навчальний заклад І рівня акредитації, де навчається 240 студентів,працюють 130 висококваліфікованих викладачів. Близько 80 відс. педагогічних працівників училища – його колишні випускники.

З 2001 року на базі музучилища відкрито Ужгородський заочний факультет Донецької державної академії ім. С.С. Прокоф'єва. Створення та існування такого підрозділу обумовлене необхідністю підготовки фахівців-музикантів вищої кваліфікації з напряму "Мистецтво" на Закарпатті.

01 червня 2011р.

Теги: училище, музика, балет

Коментарі

Гість 2011-09-25 / 21:34:00
Прошу звернути увагу на ставлення вчителів до студентів. Багатьом присутній диспотизм і відсутня толерантність

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини