Степан Вайда: Герой Радянського Союзу і член ОУН

Ім'я Степана Вайди сьогодні маловідоме його співвітчизникам. І даремно. Його життєвий шлях вартий того, щоби знімати фільми і писати романи: Вайда прожив всього 23 роки, але, будучи членом Організації Українських Націоналістів, здобув звання Героя Радянського Союзу.

Степан Вайда: Герой Радянського Союзу і член ОУН

Степан Миколайович Вайда народився 17 січня 1922 року на Закарпатті. Під час навчання в семінарії в Мукачеві він вступив до українського культурно-просвітницького товариства "Просвіта" і невдовзі опинився в лавах Організації Українських Націоналістів, здобувши посаду в мукачівському Проводі ОУН. Після закінчення навчання Вайда вирішив присвятити себе вчителюванню, однак, доля розпорядилася інакше. В 1938 році розпочалася боротьба за незалежність Карпатської України від Чехословаччини і керівництво ОУН, оцінивши здібності Вайди, доручило йому створення збройної організації українців – "Карпатської Січі". Саме "Карпатська Січ" прийняла на себе перший удар угорських військ в березні 1939 року – тоді для українців і почалася Друга світова війна. Карпатські січовики були першими, хто вступив в бій з Угорщиною – сателітом гітлерівської Німеччини.

Майбутній Герой Радянського Союзу Степан Вайда перед відправкою в табори

Майбутній Герой Радянського Союзу Степан Вайда перед відправкою в табори

Після падіння Карпатської України і угорської окупації краю Степан Вайда змушений був імігрувати спочатку до Польщі, а потім – до Чехословаччини, звідки був інтернований до Росії, в Оренбурзьку область. Там, щоби уникнути сталінських концтаборів і повернутися на Батьківщину, Вайда вступив до першого окремого чехословацього батальйону Людвіка Свободи, що формувався в той час в Росії. З метою конспірації (чому-чому, а конспірації в ОУН вчили дуже добре) Вайда записався як чех – допомогло нетипове для українця прізвище. Батальйон, до речі, на 60 відсотків складався з українців Закарпаття, для яких це був єдиний шанс не поповнити собою ряди зеків ГУЛАГу.

В батальйоні Свободи доброволець Вайда став танкістом. А в 1943 році ОУНівець Вайда – вже командир танкового взводу – брав участь у визволенні Києва, в 1944 – визволенні Білої Церкви, потім – Західної України... В 1945 році Степан Вайда вже був командиром танкової роти, а потім і цілого батальйону (який, до речі, приблизно наполовину складався з українців – вихідців із Закарпаття). 6 квітня 1945 року в бою на Дуклянському перевалі Вайда загинув. В своїх спогадах Людвік Свобода напише: "Вечором 6 квітня 1945 р. ми понесли велику втрату. Командуючий 2-го танкового батальйону надпоручник Вайда, який попереднього дня сам знищив два танки, автоматичну гармату, дві протилітакові гармати і декілька мінометів і скорострільних гнізд, цей відважний закарпатський українець сьогодні був вбитий німецьким ворогом". Але це – офіційна радянська версія загибелі Вайди. Цілком імовірно, що його ліквідували радянські спецслужби, коли їм вдалося виявити діяльність Вайди в лавах ОУН, що пожвавилася після його переходу на Західну Україну. Просто розстріляти Вайду в 1945-му не могли – він вже мав багато нагород, в тому числі орден Леніна і був досить помітною людиною в чехословацькому легіоні Людвіка Свободи. Тому і довелося радянським спецслужбам зробити справу "по-тихому", а радянському генералу Свободі "згадати" версію про героїчну загибель в бою...

10 серпня 1945 року Наказом Президії Верховної Ради СРСР за героїзм та майстерне командування підрозділом Степанові Миколайовичу Вайді було посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу. А в 1990 році в місті Тячів на Закарпатті цьому видатному українцю було поставлено пам'ятник.

Степан Вайда прожив коротке і бурхливе життя, але все воно було присвячене боротьбі за Україну. Істинно кажуть: держави створюються і розсипаються, уряди приходять і ідуть, а Батьківщина залишається завжди.

Д. Снєгирьов, "Майдан"

14 травня 2011р.

Теги: Вайда, ОУН, Просвіта

Коментарі

4870 2018-01-29 / 14:20:12
пан Снегірьов допускає дуже багато неточностей,а то і прямої брехні,описуючи життєвий шлях Степана Вайди!

Дмитро Снєгирьов 2011-05-21 / 19:27:00
Дмитро Снєгирьов

Гляньте все ж сюди - в Екслібрис - там є книга доктора Юліяна Химинця (Мої спостереження із Закарпаття - http://exlibris.org.ua/zakarpattia/index.html), в якій теж є розділ "Закарпатські українці в чехо-словацькій заграничній армії СССР" (http://exlibris.org.ua/zakarpattia/r22.html), в якому знайдете дещо про Ст Вайду. Раджу все ж всю книгу перечитати - знайдете багато цікавого для себе
Юліян Химинець. Мої спостереження із Закарпаття.
exlibris.org.ua

Spectator 2011-05-17 / 00:22:00

2 "Учитель, 14.05.2011 16:48"

Повністю з вами згоден. Памятаю, у 1965 р хтось із сокласників СтВайди прийшов до нас у школу і на урочистому мітингу розповідав нам про його життєвий шлях. Мужній то був русинський хлопець, справді Герой, але тих дурниць (ОУН-УПА), про які пише Закарпаття.нет в розповіді про нього і в згадці не було.

2011-05-16 / 17:12:00
На фото стовідсотково однакові обличчя. Йдеться про героя Радянського Союзу Степана Вайду. Чи це та сама людина, яка була членом ОУН - питання інше.

))) 2011-05-16 / 17:03:00
"Rusyn Val давно вже вийшов за межі добра і зла. От до чого доводить ненависть і неприйняття свого."
Не надо быть экспертом, чтобы видеть на фото разные лица людей.
Неужели наглая ложь и цинизм "свое" и у кого ?
Мало кто рискнет связываться со лжецами.

зз 2011-05-15 / 12:50:00
Rusyn Val, 15.05.2011 11:26
Rusyn Val давно вже вийшов за межі добра і зла. От до чого доводить ненависть і неприйняття свого.

Rusyn Val 2011-05-15 / 11:26:00
ІВАНе - нема смислу опонувати.Ні один Вайда відповісти вже не зможе.Тому можна писати все що завгодно.І з "чехофіла" Стапана з Дулова зробити активісту ОУН.Годиться до краму - з-за рогу не стріляв,вчительок не вішав,фельдшерів не душив.Загинув як герой.Те що загинув НЕ за "самостійну" та "соборну" а ЗА свободу Чехословакії,громадянином якої був автора не цікавить.

ІВАН 2011-05-15 / 10:34:00
Повторюю, що автор наплутав
Надпоруччик Карпатської Січі, начальник державної безпеки Карпатської України, народився у с. Коритняни Ужгородського р-ну (Див: В. Шандор. Спомини. - Т 1 - У. : "Гражда", 1996. с. 48, 133, 305 та ін.)). Місце і обставини загибелі (вірогідніше за все у березні 1939 р). - невідомі. Був, до речі однокласником Шандора - у 1923 р. (коли другому Вайді був один рік) разом навчалися у Ужгород. горож школі.
Намбагато молодший за тезку - герой радянського союзу С. Вайда народився у с. Дулово Тячівського району (Див.: Історія міст і сіл УРСР. Зак. обл. - К., 1982. - с. 488;; Книга памяті України. Зак. обл. - Т. 1. - с.456, 496)

тарас 2011-05-14 / 21:54:00
це був справді той самий степан вайда, його членство в оун не викликає сумнівів, ця інформація давно відома, проте є певні протиріччя про його участь у боях проти угорських окупантів

Учитель 2011-05-14 / 21:45:00
ВВ, ваш Учитель не помиляється. Просто, аналізувати цю дурь немає сенсу.
Був молодий хлопець, який сформувався в умовах чехословацької демократії, всі його подальші вчинки вмотивовані саме цим фактом.
І загинув він як герой, який визволяв свою Підкарпатську Русь (свою Чехословаччину!), а не тишком-нишком переповз ..."на Західну Україну" (звідки?).
При чому тут ОУН?

Rusyn Val 2011-05-14 / 19:23:00

Що за дементи пишуть такі статті?Автор - ти би хоч "по гуглив",якщо матчасть не знаєш.


/// ...Kapitán in memoriam Stěpan Vajda


Velitel 4. tankové roty 1. čs. samostatné tankové brigády v SSSR, Hrdina Sovětského svazu ... ///


як бачимо ,на момент смерті був командиром роти,а не батальйону.


/// ...Narodil se 17. ledna 1922 v obci Dulovo na Podkarpatské Rusi, která tehdy byla součástí Československé republiky. Byl nejstarší ze čtyř dětí Nikoly Vajdy, který prožil mnoho let v ruském zajetí a aby zabezpečil rodinu, jezdil často za prací do západní Evropy, Ruska i USA. Svému synovi zajistil dobré vzdělání na gymnáziu v Chustu, kde mladý Stěpan získal stipendium jako vynikající student. Zde také přilnul k idejím čechoslovakismu.


Poté, co byla Podkarpatská Rus násilně připojena k Maďarsku a studenti byli nuceni vstupovat do polovojenské mládežnické organizace Levente a začali být odváděni do maďarské armády, rozhodl se Stěpan v srpnu 1940 přejít hranice do SSSR. Tam byl jako mnoho jiných československých občanů internován a po obvinění ze špionáže odsouzen na tři roky nucených prací. ... ///


Через кордон втік з-за "Левенте" та майбутнього úпризиву в мадярську армію(в 18 років),а не з ідейних почутьтів.Те саме повторюють тисячі сучасних призивників - або в Росію,або в Європу.Служити не хочеться нікому.


Тиражувати таку брехню(про ОУН і т.д.) ,не знаю кому це потрібно?Питання про п.Дибу.


Пане Rusyn Val, внизу матеріалу вказане першоджерело. А тому апелюйте до автора, а не до пана Диби. Я не історик. ))) І, зрештою, не зобов'язаний передавати на перевірку кожен зкількох десятків матеріалів. котрі щодня публікуються на нашому ресурсі з посиланням на першоджерела. Є питання - формулюйте їх у форумі і, якщо вони мене зацікавлять, я висловлю там свою точку зору. Дискутувати в коментарях, тим більше - з анонімними дописувачами, не бачу жодного сенсу.


З повагою,


Олег Диба

вв 2011-05-14 / 18:34:00
Учитель, 14.05.2011 16:48
Наш всезнаючий Учитель мабуть знов помиляється - і як завжди в головному (звідки б інакше взявся б той його злостивий сарказм). Було в нашій історії і те, і друге, і третє...
Усе там вмістилося разом і в одному. Так само все сходилося і в долях окремих людей. Насправді усім порядних людей, яких нині не варто міряти теперішніми звичаєм і знаними в нас мотивами поведінки.
Тож і Ст.Вайда (говоримо про все цілком умовно, бо ж могло статися і щось таке подібне, як то відбулося колись у житті брата нашого відомого письменника) - достойного всілякої поваги Василя Потушняка, що відбувся спершу як керівник націоналістичного підпілля на Закарпатті - побував у крайовій екзекутиві ОУН(б), а вже потім чесно прислужився людям як добрий професіонал (бо нічим не нагадував нинішніх крадіїв-клептократів), керуючи сільським господарством на Іршавщині при радянській владі.
Цілком схоже могло б відбутися і в житті Василя Маркуся (Маркуша), що тільки встиг побувати в Юнацтві ОУН, аж потім спробував покерувати комсомолом у Закарпатській Україні (от тільки Смерш почав полювати на нього і так загнав його в далеку еміграцію).
Дійсно, це в нас були два різні Степани Вайди, але і той, і другий - це наші герої-закарпатці, яких ми поважатимемо.
І така є наша багата й повноцінна історія. Не випадкова.

Учитель 2011-05-14 / 16:48:00
Народився у 1922 році!

У 15 років (1937 рік!):
1) ...невдовзі опинився в лавах Організації Українських Націоналістів, здобувши посаду в мукачівському Проводі ОУН

У 16 років (1938 рік!):

2) ... В 1938 році розпочалася боротьба за незалежність Карпатської України від Чехословаччини і керівництво ОУН, оцінивши здібності Вайди, доручило йому створення збройної організації українців – "Карпатської Січі".

У 17 років (1939 рік!):

3) ...Після падіння Карпатської України і угорської окупації краю Степан Вайда змушений був імігрувати спочатку до Польщі, а потім – до Чехословаччини, звідки був інтернований до Росії, в Оренбурзьку область.

У 23 роки (1945 рік!):

4) ...Цілком імовірно, що його ліквідували радянські спецслужби, коли їм вдалося виявити діяльність Вайди в лавах ОУН, що пожвавилася після його переходу на Західну Україну.


Слова з пісні:
Я ТЕБЯ СЛЕПИЛА
ИЗ ТОГО, ЧТО БЫЛО!!

ІВАН 2011-05-14 / 16:19:00
Автор наплутав - це зовсім два різних Степани Вайди, тобто різні люди.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини