Павло Чучка: "Якби застрелили прямо в залі суду– було б гірше..."

Павло Чучка поставив хрест на ужгородському правосудді. В буквальному сенсі. Але він не здається. Обмежений в правах, чекаючи апеляційного суду, він не втрачає часу: пише книгу, в якій розкаже про свої поневіряння опального сільського голови, а також займається благоустроєм свого села Баранинці.

Павло Чучка: "Якби застрелили прямо в залі суду– було б гірше..."

– Ви поет, людина творча. Що Ви відчули після оголошення вироку?

– Я вже вписався в окремий розділ, зараз роблю книжку, прозу, яка називається "Дикий Захід". І все, що відбувається зі мною – зразу лягає туди на папір. Нестандартні емоційні зачіпи, на які людина у своєму житті може нарватися, не проходять безслідно. Одні кажуть – це шрам на серці, а я кажу – це в мене як після доброї пиятики. Струс організму. Емоція, яка дає змогу відновлюватися всьому організму. Так, такий вирок... Якби застрелили  прямо там, у тому залі  – було б гірше. Але коли ти готуєшся довго, і так вийшло, що прокурор два рази зачитував свій вирок, бо після останнього слова ще було продовжено судове слідство, потім я знову говорив останнє слово. І два рази перед останнім словом я чув, що вимагав прокурор. Він обидва рази вимагав три роки тюрми, ув'язнення і ще двадцять чотири тисячі п'ятьсот з чимось гривень штрафу,  і ще щось там.

– Чи з'явиться на Вашому "кладовищі похованих надій" в "Деці у нотаря" хрест з написом "Політичне життя Чучки"?

– Є в мене уже хрест, є там табличка – "Ужгородське правосуддя", є такий, а є ще "Ужгородський суд, нарадча кімната" - це дерев'яна імітація туалету, де на одних дверях прибита табличка "Фонд підтримки президента", а на других – "Нарадча кімната". Але це не мало б обійтися такими жартами, це дуже серйозно, це установа, де ламаються долі. Де вирішуються питання, про які люди вважають, що вирішувати їх має лише Бог і вони пов'язують свою долю із тим, що вона в руках Бога.  Але якщо якийсь брудний суддішка за сто баксів переверне твою долю, перетрясе  все в твоїй сім'ї, в твоїх доходах – і це все суд, то він би мав мати іншу назву. Тому що коли люди чують слова  "суд", "Страшний суд", "Божий суд" і потім зустрічають у житті цей суд, який має конкретну адресу на конкретній вулиці і в конкретному кабінеті – то він би мав по іншому називатись. Мав би бути якийсь "арбітраж", або якась "розборочна", щось таке, але не "суд". І тому політичне життя не закінчиться, бо у цій державі чогось гіпертрофованого вважається, що життя на першому місці – це політичне життя, тобто якого ти спрямування, кого з вождів ти любиш. А має бути навпаки: я люблю маму, люблю дівчину, люблю своє село, місто, а потім вже – починаємо дивитись, чи поміняється наша любов в залежності від того, які там прапори нагорі. Ми страшно заполітизовані. На "цвинтарі" з'явиться новий хрест. Може, я сам на себе напишу: " Наївний Чучка". Все, кінець. Буде хрест.

– Здається, Ви в облозі недоброзичливців, часто з'являються якісь провокативні публікації в пресі негативного характеру. В той же час від Вас майже не чутно гучних звинувачень та  відгуків, щодо опонентів. Це слабкість, невпевненість, чи просто вихованість і толерантність творчої людини?

– В тій кухні, де я кухар, я конкурентів не бачу. Я просто не бачу, хто може влізти в ту нішу, де я сиджу. Я в іншій площині на це дивлюсь. Для когось нормально гавкати за гонорар.  Але: якщо я людям подобаюсь - я правильний. А якщо ні – я буду ганьбитись, я буду мінятись. А в іншій сфері- комунальна діяльність, наприклад  – все залежить від того, наскільки кому я наступив на мозоль. Я не подарунок, маю право на свою думку, яку маю утверджувати, оскільки за мною стоять люди з моєї команди, життям набуті друзі. Можливо, частіше потрібно промовчати. Але не виходить. Бо якщо ти знаходишся в позиції лідера – це в чомусь позиція вчителя перед класом, який  дає оцінку. Ти повинен мати свою думку, вміти відстоювати її. Потім за неї потрібно відповідати.  Я радий, що я одержав цю посаду, на якій зараз знаходжуся в житті,  не призначенням. Коли Ледиду запитали журналісти: "Чи готові ви піти з цієї посади?", він гарно відповів: "Я завжди готовий звідси піти!".  Як солдат: призначили його командувати взводом, значить – завтра призначать командувати ротою. Мене ж призначили люди і сказали: ти наш. Якщо будеш робити дурниці – ти звідти вилетиш. Мені не кажуть люди, що я роблю дурниці, мені  це кажуть прокурори. Більшість вважає, що ми йдемо правильною дорогою. І тому  все що не шкодить моїй громаді – все це я озвучую і кричу,  і кажу в інших селах,  робіть так, як і ми: гоніть в шию всіх цих інспекторів. Я не ідіот, щоб відгавкуватись, це нічого не змінить. Тому краще зціпити зуби, твердо виконувати ті пункти, які ти намітив, і тоді скажуть: молодець, доказав. Розумієш: якщо будеш розпилюватись на гавкання, на полеміку – розтягнуть, як десяток маленьких собак можуть в лісі загризти величезного  ведмедя. Якщо будеш відгавкуватись на усе – то тебе не вистачить.

P.S. Як бачимо, Павло Павлович налаштований по-філософськи і особливо не переймається ситуацією. Скоріше нервують його вороги, адже міцний господар не на жарт замахнувся на крісло ужгородського мера. І справді, побувавши в Баранинцях дивуєшся душевній щедроті, відповідальності цієї людини, вмінню працювати і здобувати великі перемоги в маленькому селі. То чому ж йому не спробувати навести лад в нашому занедбаному чинним мером місті?

Вся Закарпатська Правда

12 серпня 2010р.

Теги: Чучка, Баранинці, Ледида

Коментарі

опер 2010-08-31 / 18:25:00
Павеле,ти думаш што вшиткі дурні?Мешико зна кильо тобі відвалив. Паленчаний дистрибутер зач ти гроші платит по карточки?Який сегінь...Дав би ти по гузици Едмонт Еган.

RUSYN 2010-08-30 / 21:26:00
Palju!
Ty znash sobi cinu! Ne zabudj sja poradyty i z tvojuv cimborkov .. Gazovov pryncesov:::
Vona za sudy tak tocthno hovorytj jak ty.
A ryba smerdytj od HOLOVY....A na vodonapornuj bashni- u sadi, zotry serce juljky - voruljky.

Демократия 2010-08-13 / 10:34:00
Быть председателем сельсовета пригородного села под Ужгородом - еще один из способов отъема денег у населения, о котором не знал Остап Бендер, но знал о цене земли, которая в некоторых местах за сотку составляет полторы тысячи долларов, известный Ужгородский шутник Павел Чучка. «Бросив» на жену уже налаженный бизнес в известной корчме «Деца уНотаря», он решил возглавить Баранинский сельсовет. Если б он возглавил село где-то на периферии и привлек туда инвесторов, тогда и памятник ему можно б поставить.

Но с приходом П.Чучки сельсовет залихорадило, большинство депутатов отказалось следовать заветам новоявленного Остапа. Возник конфликт, не буду вникать в его дебри, но факт остается фактом - не смог новоявленный председатель наладить работу депутатского корпуса. Четыре года жители были заложниками конфликта.
Противостояние в Баранинцах наконец привело к социальному взрыву с пикетированием ОГА, во время которого обозленные крестьяне ворвались в кабинет губернатора О.Гаваши с требованиями положить конец издевательствам
над жителями четырех сел. Суды Ужгорода были завалены судебными исками о наследствах на земельные участки и паи, жители не могли продать свои дома и земельные участки. Сельсовет просто не работал, были открыты несколько уголовных дел, заметьте, они были открыты еще предыдущей властью.
Ужгородский горрайонный суд признал сельского голову Баранинцов Павла Чучку-младшего виновным в невыполнении решения суда и превышении власти и осудил к одному году ограничения свободы с лишением права в течение двух лет занимать должности, связанные с выполнением функций государственной власти. Оглашая приговор, суд проявил относительно подсудимого снисходительность— освободил его от отбывания основного наказания, назначив испытательный срок на один год.
Тут и пошло и поехало: сразу был найден «виновник» решения суда - им оказался нынешний губернатор Закарпатья Александр Ледида. Все предыдущие проверки разных государственных структур были приписаны новой власти. В интервью украинской газете «Дзеркало тижня» Павел Чучка заявил: «Бесспорно, нас уже замучили беспрерывные проверки
контрольных органов. Сначала приезжала СБУ, чтобы проверить табели выхода на работу. Подняли все мои выезды за границу и посмотрели по документам, что в эти дни происходило в сельсовете. КРУ проводит сразу две проверки —
финансово-хозяйственную и земельную деятельность за последние два с половиной года». Но Александр Ледида в кресле губернатора неполных полгода. Идем дальше, цитирую: «Кроме незабытых давних оскорблений, я сделал еще несколько вещей, очень не понравившихся губернатору. Мы доработали генплан относительно земельных наделов, впервые в области
цивилизованным способом распланировали земли разного назначения. И потом — 22 гектара Лажского берега, соседствующих с фирмой губернатора и которые тот считал своими, я разделил между сельскими депутатами».
Здесь, как говорят, из песни слов не выкинешь: учитывая стоимость земли по Ужгородом, сельские депутаты получили в собственность земельные участки стоимостью более полумиллиона долларов. При этом, в очереди на земельные участки стоят более 500-т жителей, но Чучка фактически сам признал этот факт подкупа своих депутатов. Здесь уместна пословица: « Дуб остается дубом, даже если золотая цепь на дубе том».
Здесь можно добавить, начата мощная пиар-компания направленная на создание Павлу Чучке ореола мученика, здесь четко просматривается откуда "растут ноги", не нужно быть большим специалистом, чтоб понять, в решении суда был заинтересован сам Павел Чучка.
Подав апелляцию в вышестоящий суд, он спокойно может баллотироваться на выборах, для него будет главным затянуть время рассмотрения вопроса по существу. Но в случае быстрого решения апелляционного суда, он может уже точно оказаться у "разбитого корыта".

KK 2010-08-12 / 23:34:00
Мені виглядає що Чучка став Ледиді на ногах, і за те Ледида шукає помсти. Ледида, як і його патрон в Києві Янукович, хоче творити на закарпатті свого власного 'сультанство'. А тут з'явився тутешний популіст, який обстає своїх прав. Ті що говорять що Ледиді 'цей скандал був не потрібен.' або 'Чучка подає на апеляцію і спокійно іде на вибори.' ясно живе у фантазтичному світі, і підпоряє політики ПР (чи платний член чи тільки 'прохожан')!


НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини