За 2 роки закарпатські піротехніки знешкодили майже 700 боєприпасів

З настанням весни, коли в розпалі земляні роботи під час яких виявляються вибухонебезпечні предмети, починається своєрідний апогей “боєприпасної” проблеми для піротехніків аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗ СП) ГУ МНС України в Закарпатській області. На їх обґрунтоване переконання, на жаль, виявляти такі “подарунки” буде ще не одне покоління українців.

За 2 роки закарпатські піротехніки знешкодили майже 700 боєприпасівЗа офіційною статистикою сьогодні в Україні зберігається майже 2 млн. тонн вибухонебезпечних предметів. До них треба додати тисячі снарядів, мін, авіабомб тощо, які залишилися в землі нашої держави з часів Другої світової війни.

Закарпаття також “багате” на такі небезпечні знахідки, які залишилися в місцях, де за часів війни були сховища, проходили бої; або ж нагадає про себе оборонна лінія Арпада, що повинна була зупинити наступ радянських військ у Карпатах.

Так, лише упродовж 2005-2006 років піротехніки аварійно-рятувальної служби Закарпаття знешкодили 43 артилерійські снаряди, 204 мінометні міни, 42 гранати, 2 авіабомби, один реактивний снаряд та 376 набоїв. Уже в цьому разі фахівцям доводилося тричі вилучати й ліквідовувати вибухонебезпечні відголоски Другої світової війни у Виноградівському, Мукачівському та Ужгородському районах. До слова, щодо останнього, то тут роботи найбільше, особливо, коли починаються весняно-польові роботи.

Разом з тим, місцеве населення, при виявленні небезпечних знахідок, не завжди робить правильні висновки. Приміром, на Ужгородщині жоден з господарів не зробить ані кроку, поки на це не дадуть відповідного дозволу компетентні служби. Зворотна картина спостерігається в інших районах Закарпаття, де населенню постійно доводиться нагадувати, що знайдене “відлуння війни” краще залишати на місці, а не “тягнути” до власної оселі, адже фактично, беручи їх в руки, вони несуть власну смерть.

- Прикро, але громадяни свідомо нехтують власною безпекою, життям та здоров’ям оточуючих їх людей, - наголошує начальник групи піротехнічних робіт АРЗ СП ГУ МНС України в Закарпатській області Віталій Гільтайчук. - Пригадую, як виїжджали до приватного будинку, де прямо у стінці було замуровано снаряд. – Довелося вибивати стіну, а кожний удар для піротехніка міг бути останній. Інколи дивуєшся пристрасті наших людей до екстриму. Працювати там було все одно, що ходити по мінному полю. – Судіть самі, якщо маленька протипіхотна міна, що має в середині 20 грамів тротилу, здатна відірвати ступню людині, то наскільки трагічними можуть бути наслідки вибуху 82-міліметрової міни, що містить 540 грамів вибухової речовини. – Або що найпоширеніша знахідка – артилерійський 76-міліметровий снаряд у разі вибуху дає розліт осколків до 300 метрів, а летять вони зі швидкістю 800-900 метрів за секунду, - розповідає досвідчений піротехнік.

- Головну небезпеку у вибухонебезпечних “подарунках” Другої світової війни містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу, - наголошує Віталій Гільтайчук. – Від вологи, довгого перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів). – Вони вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару.

Тому, при виявленні вибухонебезпечного предмету, до нього не можна навіть доторкатися – це дуже небезпечно. Передусім, потрібно обгородити місцезнаходження ВНП й нікого до нього не допускати. Для цього організувати за допомогою місцевих жителів чергування до прибуття представників органів влади. Повідомити органи влади, міліцію, військовий комісаріат, рятувальників.

Небезпечні знахідки знищуються підриванням на місцях або в спеціально відведених місцях відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.
ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області
14 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини