З листа Хустської міської ради до Президента України Януковича по Бандері

Додаток №1 до рішення ХІV сесії Хустської міської ради
V скликання від 10.03.2010 року №1678

З листа Хустської міської ради до Президента України Януковича по Бандері

Президенту України Януковичу В.Ф.

...Німецький суд у місті Карлсруе, розглядаючи справу про вбивство Степана Бандери агентом КГБ Сташинським, визнав фактичним організатором вбивства тодішнє керівництво СРСР. Причиною вбивства Бандери було те, що він став символом боротьби за незалежність України. Парламентська Асамблея Ради Європи засудила злочини двох тоталітарних режимів XX століття - нацизму і комунізму, фактично прирівнявши їх між собою. Тим більший подив, з огляду на це, викликає негативна оцінка Європарламентом особи Степана Бандери - одного з найвизначніших борців проти гітлеризму і сталінізму у світовому масштабі.

Резолюція Європарламенту в цілому просякнута позитивним ставленням до нашої держави — "Україна є європейською країною і, відповідно до статті 49 Угоди про Європейський Союз, може претендувати на членство в ЄС, як і будь-яка інша європейська країна, що визнає принципи свободи, демократії, поваги до прав і основних свобод та верховенства права".

І на цьому фоні згаданий пункт виглядає досить штучним, можливо, вписаним в останній момент.
...
Неможливо сприймати сучасну Україну, не сприймаючи її трагічного і героїчного минулого.
Боротьба українців за незалежність є одним із наріжних каменів нашої національної самоідентифікації. А тому без УПА, без Бандери, без Шухевича не було б сучасної Української держави, не було б сучасної української нації.

Базові цінності українського визвольного руху, виражені в маніфесті ОУН під керівництвом Степана Бандери у грудні 1940 року у гаслі "Свобода народам! Свобода людині", — це цінності, на які опирається сучасна об’єднана Європа.

Для українських повстанців це були не просто слова. Адже вони одні з небагатьох починали боротьбу з німецьким тоталітаризмом і не припинили її зі сталінським.
...
Не можна не брати до уваги той факт, що в рамках проекту "Великі українці" в результаті інтерактивного опитування усіх громадян України щодо місця і ролі видатних державних і політичних діячів, військових, художників, спортсменів, учених, релігійних діячів у національній і світовій історії Степан Бандера зайняв 3 (третє) місце.
...
ми, депутати Хустської міської ради, мешканці м.Хуст – столиці Карпатської України, де у березні 1939 року карпатські січовики першими у Європі дали збройний опір фашизму, вкрай стурбовані тим, що за такою логікою речей можна піддати ревізії та переглянути правомочність присвоєння звання "Героя України" (посмертно) і Президентові Карпатської України Августину Волошину згідно Указу Президента України Л.Кучми від 15 березня 2002 року №257/2002. Адже будучи визначним борцем за утвердження української держави, лідером національно-визвольного руху на Закарпатті 1918-1939 років, Августин Волошин теж не був громадянином України.

Вважаємо, що з метою уникнення юридичних казусів та можливих прецедентів у майбутньому, доречним було б внесення змін до Указу Президента України "Про звання "Герой України"", зокрема:

1. Викласти п.1.1 "Статуту звання Герой України" в такій редакції: "Звання Герой України присвоюється, як правило, громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень".

2. Доповнити розділ І "Статуту звання Герой України" пунктом 8, який мав місце у "Статуті відзнаки Президента України "Герой України"" в редакції Указу Президента України від 21.08.1998 року: "Ніхто не має права позбавити нагородженого відзнакою "Героя України" його нагороди".

Шановний Вікторе Федоровичу! Зважаючи на вагомий особистий внесок Степана Бандери в боротьбу за українську державність, з метою консолідації українського суспільства, звертаємось до Вас з проханням не сприяти поширенню антиукраїнських настроїв у територіальних громадах та не підтримувати ідею відміни Указу Президента України "Про присвоєння С.Бандері звання Герой України".

МІСЬКИЙ ГОЛОВА М. ДЖАНДА

21 березня 2010р.

Теги: Бандера, Хуст, Карпатська Україна

Коментарі

RUSYN 2010-03-22 / 11:32:00

PERESTANJTE SA PIRYTY PERED BANNDERLOHAMY! HCUSTSJKI PARTEJCY SVOBODY UCTHATJ EVROPU DE I JAKI CHERoji! Lipshe by robotu ljudjam hljedaly de kopijku aby zarobyly !


Вам попередження за хамство. Адмін

НОВИНИ: Політика

23:53
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини