Діточкам закарпатського Верхнього Студеного святий Миколай подарував дитсадочок

Гарний подарунок до святого Миколая отримали малята у селі Верхній Студений Міжгірського району. Минулої п'ятниці у цій гірській глибинці відбулася радісна довгождана подія - відкриття дитячого садочка. Колись таких дошкільних закладів тут було два. Та догаздувалися колишні керівники до того, що не залишилось жодного з них. Але життя іде вперед і ставить свої вимоги.

Діточкам закарпатського Верхнього Студеного святий Миколай подарував дитсадочок

Що й казати, не просто виправляти допущені помилки. Незважаючи на труднощі, яких скрізь зараз багато ( в далекому гірському селі - й поготів), крига скресла. Завдяки відповідної фінансової допомоги обласної ради і обласної державної адміністрації. Тож Нижньостуденівський сільський голова Василь Славець на церемонію урочистого відкриття садочка за дорученням громади запросив найперше голову облради Михайла Кічковського, якому жителі Студеного особливо вдячні. Адже за підтримки і сприяння Михайла Михайловича за останні чотири роки в селі відремонтована головна вулиця. Любо пройтися, проїхати по рівнесенькій асфальтівці. Потурбувався він, щоб належним чином провести і ремонти приміщення загальноосвітньої школи І-ІІ ст. А ще від усього серця вдячні йому сельчани за підтримку, надану громаді в питанні будівництва греко-католицького храму. По-перше, його будівництво раз і назавжди вичерпало міжконфесійну суперечку, сприяло згуртуванню громади. Більше того, за власні кошти М.Кічковського та кошти вихідця із села Олексія Печори, а також відомого у краї композитора Йосипа Вайди для новозбудованої церкви громада змогла придбати електронні дзвони.

Тепер у свята над Верхнім Студеним і навколишніми селами лунає урочиста мелодія, схожа на мелодію дзвонів Собору святого Петра у Римі. Зрештою, церква завжди була окрасою села.

Нововідкритий садочок у Верхньому Студеному збагатив цю красу, наповнив її особливим, глибинним змістом. За словами голови облради, це такий випадок, коли діти матимуть змогу щодня прилучатися до цінностей духовних, виростати в їх аурі. А це покладає велику відповідальність на дорослих – як вихователів, так і батьків. Разом із Михайлом Кічковським розділити з горянами радість приїхали і голова районної ради Іван Ярема, перший заступник голови райдержадміністрації Василь Радовецький, депутати районної і сільських рад.

Найперш – приємне враження справляє внутрішнє облаштування садика: євроремонт, теплозберігаючі вікна, двері, нові меблі, холодильник, іграшки, належні умови для відпочинку і занять двадцяти вихованців. А завідуюча – Мирослава Розсада, як виявилось, не лише добрий організатор, керівник, педагог, а ще й талановитий художник. Вона сама намалювала чудові малюнки на теми дитячого фольклору, які чудово оздобили дошкільний навчальний заклад. А діти дали йому найвищу оцінку. Бо зображені Мирославою Василівною персонажі казок, мов живі.

Діточкам закарпатського Верхнього Студеного святий Миколай подарував дитсадочок

На церемонії відкриття садочка для дітей і присутніх дорослих, як і годиться, була молитва. Отець Олександр освятив і ознаменував його хрестом. Відтак, до присутніх звернувся Михайло Михайлович: свято в глибинці, - сказав він, - це радість для всієї області. Адже із веденням в дію ще одного дошкільного навчального закладу, поліпшились можливості щодо охоплення навчанням дітей дошкільного віку.

Діточкам закарпатського Верхнього Студеного святий Миколай подарував дитсадочок

Тепер на Закарпатті вже 532 дитсадочки. Чотири роки тому було 500. Невдовзі стане ще більше. Бо незабаром у Нижньому Студеному відкриє двері дошкільний дитячий заклад, розрахований на 20 місць.

– Якщо в селі є школа, діє садочок, то це означає, що воно живе, має майбутнє, а перед юними поколіннями відкрита дорога до знань, до висот, до справжнього повноцінного життя, – зазначив Михайло Михайлович, звертаючись до учасників урочистого відкриття дитсадочка. Він щиро побажав його персоналу успіхів у роботі, наснаги, витривалості і любові, яка так потрібна малечі. Та вручив завідуючій Ользі Розсаді подарунки для дітей від обласної організації „Єдиний Центр”.

Діточкам закарпатського Верхнього Студеного святий Миколай подарував дитсадочок

Щиро привітали іменинників і присутні керівники районної влади Іван Ярема та Василь Радовецький.

У віддарунок вихованці садочка порадували гостей чудовим імпровізованим концертом.

Після урочистостей Михайло Михайлович разом із очільниками районної влади, сільським головою зосередились на буденних справах Студеного та інших далеких сіл Міжгірщини. Найперше побували на будівництві дитсадка у Н.Студеному, визначено, яка допомога потрібна для його якнайшвидшого завершення.

Не обійшов увагою М.Кічковський і колектив Нижньостуденівської сільської амбулаторії, яку очолює молодий лікар Олександр Тимощук. Йшлося про невідкладні питання, пов’язані із забезпеченням медикаментами, обладнанням. Та люди дивляться у майбутнє , прагнуть, аби воно було кращим. Щоб умови діяльності медичних закладів були наближені до європейського рівня.

Перебуваючи в районі, М.Кічковський попросив керівників районної влади - виконавчої і самоврядної взяти під особистий контроль підготовку до Нового року, Різдвяних свят в рамках акції „ І у вас, і у нас хай буде гаразд”, започаткованої депутатами облради. Йдеться про те, щоб одинокі, престарілі, інваліди відчули увагу до себе, щоб і в їх господі було свято повноцінним. Бо ж коли є хліб і до хліба, то людина не почуває себе самотньою.
 

Василь Чорногор
15 грудня 2009р.

Теги: Верхній Студений, дитячий садок, діти

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини