Виповнилося 100 років від дня народження скульптора Івана Гарапка

30 вересня виповнилося 100 років від дня народження основоположника закарпатської професійної пластики, видатного скульптора, художника і педагога Івана Гарапка. Ім'я цієї людини нині незаслужено відсунуте в тінь більш популярних його сучасників, хоч мало хто знає, що на історичному документі 1945 року про призначення першої трійки педагогів щойно створеного училища прикладного мистецтва, яке пізніше стало кузнею художніх кадрів, ім'я Івана Гарапка стоїть поряд з іменами корифеїв закарпатського образотворчого мистецтва Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая.

Виповнилося 100 років від дня народження скульптора Івана Гарапка

Іван Гарапко народився 1909 року в селі Завидово Мукачівського району, а дитинство та юність провів у селі Залужжя. Син простого селянина з дитинства мріяв стати майстром столярної справи, тому саме любов до дерева привела його в так звану “різьбярську школу” села Ясіня, де викладали відомі народні майстри Густав Холєшковський, Отто Єлен та Вацлав Фулік. Під час навчання у 20-літнього юнака виявився такий художній талант, що вчителі порадили йому вступати на факультет скульптури Вищої художньо-промислової школи Праги. Там талановитий закарпатець наполегливо навчався малюнка, живопису, композиції, скульптури та інших спеціальних дисциплін у таких майстрів, як Йозеф Маржатка (учень великого Родена), Карел Дворжак (його скульптура Кирила й Мефодія прикрашає Карлів міст), Ян Лауда, Ян Фойтек та інші. Уже на 3 курсі Іван Гарапко отримав одразу 2 заохочувальні премії празької виставки “Ательє молодих”, які принесли йому визнання та блискучі перспективи. Влітку 1939 року, після успішного завершення навчання у Празькій вищій художньо-промисловій школі, юнак отримав диплом академічного скульптора та направлення на подальше навчання в Париж. Але закарпатський талант відмовився від блискучої кар’єри й повернувся додому, оскільки на Європу насувалася війна. Власне, його рідні та учні згадують: митець ніколи не жалкував про те, що не поїхав у Париж, адже вважав: набагато більше користі він принесе на батьківщині, навчаючи обдарованих закарпатців усіх премудростей скульптури.

Іван Гарапко. Купальниця. 1995 р. Дерево, різьба, 95x38x31 см.На жаль, педагогічну діяльність Іван Гарапко мусив на деякий час відкласти, бо розпочалася війна. В ті нелегкі для всіх роки Іван Іванович пішов добровольцем у Радянську армію, брав участь у боях за визволення краю. Тема війни була йому настільки близькою, що протягом життя він створив чимало робіт, сповнених сили художньої правди, наприклад, “Зустріч братів” або “Потиск руки визволителя”. Зате в 1945 році скульптор нарешті зміг повністю віддатися благородній справі виховання кількох поколінь наших художників і скульпторів, адже відтоді й аж до виходу на пенсію в 1974-му він працював педагогом, а з 1946 по 1958 рік (у найскладніший повоєнний період становлення освітнього закладу) був директором училища прикладного мистецтва. Але й після того, як улюблений багатьма митцями вчитель вийшов на заслужений відпочинок, його досвід і талант були потрібні багатьом. У 1984 році, коли при обласній організації Спілки художників УРСР утворилася секція скульптури, Івана Івановича запросили стати її першим головою. Все життя митця проходить у роботі над скульптурами, які він виліплює з глини, пластиліну, відливає в гіпсі, вирізьблює з дерева та мармуру. Чимало його робіт брали участь у всесоюзних виставках, скульптури прикрашали головні площі кількох закарпатських міст і сіл, а меморіальні дошки, виготовлені майстром, прикрашають ужгородські будинки.

Старійшина крайової професійної пластики дожив до 92 років. Навіть у такому віці Іван Гарапко мав міцне здоров’я (зокрема завдяки регулярному споживанню цибулі й часнику) та багато працював. З не меншим захопленням митець доглядав своє скромне подвір’я й город, де до останніх днів життя вирощував овочі, фрукти, прищеплював дерева. Нині його роботи знаходяться в багатьох музеях та приватних колекціях. В Ужгороді їх можна побачити в обласному художньому музеї ім. Бокшая та творчих майстернях його дітища - коледжу мистецтв ім. А. Ерделі. Частиною творчої спадщини митця є також збережені родиною малюнки періоду навчання в Празі.

Крім надзвичайного таланту, скульптор Іван Гарапко мав ще одну позитивну рису - скромність. Саме через неї він свого часу не отримав звання заслуженого художника СРСР і водночас саме через неї залишився в пам’яті учнів, друзів та рідних людиною, котра завжди діяла по совісті й мала незаплямовану репутацію. Про нього нечасто писали газети, мало хто знає про цього видатного закарпатця й нині, тож маємо надію, що 100 років від дня народження скульптора стане гарним приводом для того, аби ужгородці пригадали або дізналися, що в нашому славному місті жив і працював надзвичайно талановитий митець Іван Гарапко.

Тетяна Літераті, "Ужгород"
07 жовтня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини