Гімном Закарпаття може стати вірш Василя Гренджі-Донського "Тобі, рідний краю!"

Проведення згідно з рішенням обласної ради конкурсу на створення слів гімну Закарпаття позитивно вплинуло на творчу активність краян. На адресу конкурсної комісії надійшло майже сто текстів.

Гімном Закарпаття може стати вірш Василя Гренджі-Донського "Тобі, рідний краю!"

Як повідомили "Закарпаття online" у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ виконавчого апарату обласної ради, у четвер, 1 жовтня, відбулося засідання експертної комісії з проведення зазначеного конкурсу, яку очолює заступник голови обласної ради Василь Брензович.

Члени комісії уважно вивчили надіслані твори, взяли до уваги їх оцінку, яку зробив у своєму огляді голова обласної організації НСПУ, член конкурсної експертної комісії Петро Ходанич, („НЗ” № 108 від 29 вересня 2009 року). Зокрема, одностайно було відзначено високу громадянську позицію та національну свідомість усіх конкурсантів.

Василь Брензович подякував керівництву редакції газети „Новини Закарпаття” та ОДТРК за інформаційний супровід проведення конкурсу.

Відтак відбулося детальне обговорення конкурсних творів. Свої думки висловили: голова письменницької організації краю Петро Ходанич, заслужений діяч мистецтв України, композитор Віктор Теличко, заслужений артист України, композитор Микола Попенко, кандидат філологічних наук, доцент УжНУ Іван Сенько, народний артист України, композитор Петро Матій та інші члени комісії.

У результаті кращим твором, який достойний стати гімном Закарпаття визнано вірш нашого видатного краянина - поета, визначного громадсько-культурного діяча Срібної Землі у 20-30 роках минулого століття Василя Гренджі-Донського „Тобі, рідний краю!” У цьому творі, на думку членів Національної Спілки письменників України поетів Василя Густі, Василя Кухти, прозаїка Дмитра Кешелі, депутата обласної ради Василя Дряшкаби, науковця Івана Сенька, композитора Миколи Попенка яскраво, переконливо, з глибокими почуттями відтворено дух героїчного минулого Закарпаття і любов наших краян до отчої землі. Зважаючи на те, що від дати написання цього твору минуло багато років, відбулися доленосні події в історії Закарпаття, робочою групою внесено до тексту окремі зміни і доповнення, зумовлені реаліями теперішнього часу. Узгодивши їх, члени конкурсної експертної комісії проголосували за цей варіант та прийняли рішення запропонувати на розгляд депутатів обласної ради поезію Василя Гренджі-Донського „Тобі, рідний краю!”, як проект тексту гімну Закарпатської області.

Отже, вирішальне слово за ними.



Василь Гренджа-Донський


Тобі, рідний краю!

Тобі, рідний краю, і честь, і любов,
хай вітер гуде пісню волі.
За тисячу років і сльози, і кров
народ твій пролив у неволі.

Він мужньо стояв у тяжкій боротьбі
за волю, за рідну державу,
був вірним до смерті, мій краю, тобі
за правду, за честь і за славу.

У вільній Вкраїні народ наш воскрес!
Нам єдності прапор тримати,
щоб сонце свободи світило з небес
на наші зелені Карпати.

03 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, Гімн Закрапатської області, обласна рада, вірш, Василь Гренджа-Донський

Коментарі

Янко 2009-10-10 / 00:28:00
Янко знайе,шо говорить!

И знайе,шо пише.







Прохожий 2009-10-07 / 16:42:00
Стишок примитивный, на уровне детского творчества. Обратитесь в МаЛІЖ, там таких "перлов" - навалом!

pfr 2009-10-07 / 03:45:00
Янко мабуть лісником під Говерлою працює. Або начальником НПП Синевир чи Ужанського заповідника. А, може він начальник лісового управління ОДА? Бо, я знаю, всі ці міні- і максі-посадовці вважають Карпати своїми і можуть там робити, що хочуть...

Але у Янка майже такі великі апетити, що він усі Карпати, видав, хоче - від Яворників через Татри-Горгани-Румунські Карпати аж по сербський Бор...

orange 2009-10-07 / 00:08:00
Янко

"Карпати - нашi,

А не вашi."(с)



Що значить ваші? Як ви хочете їх у мене та інших забрати?

Янко 2009-10-06 / 23:36:00
Карпати - нашi,

А не вашi.

Ваш народ воскес?

Най наш воскресе!!!

Янко 2009-10-06 / 19:07:00
З того вiрша я поняв:



Тримте са хоть за шо,

А зтого нич не буде.

У нас свуй гiмн давно

I свобода скоро буде!

Прохожий 2009-10-05 / 16:22:00

"За тисячу років і сльози, і кров

народ твій пропив у неволі".

Так все-таки "пропив" или "пролив"??? Подберите или другой шрифт, или подкорректируйте!


Що коригувати? Вам нема до чого доколупатися? Адмін

Князь Корятович 2009-10-04 / 23:47:00
Щоби жити файно по сучасному, то треба не забувати гірке минулио. А гірке воно було...Кращого сина срібної землі чим Басиля Ґранджі-Донського не знайдети у ніякий куток заркапатті!!!

Ужгородець 2009-10-04 / 22:56:00
вірш звичайно гарний, але не для гімну. навіщо обирати гімн, де знову йдеться про якесь поневолення і тому подібне. треба щось більш позитивне і патріотичне, але ніяк не нещесне. ми ж не нещасний народ. все годі, це минуле. сучасним треба жити - сучасним!

сорри 2009-10-04 / 17:39:00
Урзусе, я би, можливо, і погодився з вами з приводу позитиву, але героїзм - це якраз те, чого не вистачає нинішнім закарпатцям: одні герої загинули в боях, других жорстоко вирізали мадяри (див. посилання Камуфляжника:) ), третіх, хто вижив, добили "визволителі" зі Сходу. Тому цей вірш Гренджі-Донського - оптимальний для гімну. Тут якраз немає сліз і сопель, вони взагалі не притаманні цьому поетові. Тут - чіткий заклик до свободи, любов, воскресіння, сонце і зелені Карпати. А совдепівське "Едельвейсом квіте...".. Просто нема слів... Зрештою, і музика цієї пісні - аж ніяк не "гімниста" :).



Ну а щодо чиновників... Я вже неодноразово висловлювався на цьому сайті з цього приводу (в їх адресу)... Хороший варіант прапора вони справді угробили. Але те, що прийняли, є кращим, ніж те, що, з їх же подачі, могло бути прийняте. Те ж і з гімном. Я колись пропонував залишити мелодію "Подкарпатськії русини...", але дати їй нові слова: був би подвійний ефект - поєднання минулого з сучасністю, і, заодно, з-під так званого русинства стілець би вибили. Але наші поети так якісно не пишуть, а чиновники так глобально не мислять. Максимум, на що спроможні останні, це підфінансовувати русинство заради сумнівного одного відсотка голосів на виборах (при втраті кількох відсотків голосів українців). Отака чиновницька "арихметика".

Урзус 2009-10-04 / 13:53:00
Не мож ідти вперед із поверненою назад головою. Як можна збудувати щось світле, коли у символи обирають кров та сльози? Щойно по ТБ розказували про Словенію, гімн якої в перших рядках містить слова про чудове вино для друзів. А нашим "національно стурбованим" лише боротьбу подавай, хоча ні до якої боротьби вони не готові, і при першій нагоді здадуть батьківщину за гріш (про усіх депутатів обларади кажу це впевнено). Вже б краще взяли за основу радянську пісню "Едельвейсом квіте Закарпаття моє", та відшлифували. Та хто? Модерного прапору Закарпаттю не забажали, обрали верх дебілізму, те ж буде із "кривавим" гімном. Немає слів...

Камуфляжник:) 2009-10-03 / 23:35:00
ПРОФФЕСОР

Слова не погані,але з них не видно,який народ (русинський) пролив сльози і кров і за яку державу( Подкарпатську Русь).(с)



У вас ещё присутствуют какие-либо сомнения по этому поводу? Я, и не только я, неоднократно просили здесь назвать хоть какие-нибудь имена "русинских" героев. А в ответ - тишина. Их нет. За свою родину погибали, демонстрируя беспримерный героизм, только те русины, которые осознавали себя частью украинского народа. А русины-мадьяроны и русины-москвофилы всегда были коллаборантами, то есть прислугой оккупантов. А из прислуги слепить народ нельзя. Вот у Кремля ничего и неполучается...

Камуфляжник:) 2009-10-03 / 23:28:00
ember

"У вільній Вкраїні народ наш воскрес!



Esli nynjeshnjaja(!) zhiznj voskresennje, togda kak vygljadaet raspjatie?" (с)



Вы хотите знать, что являлось для нашего народа распятием? Читайте дневники того же Гренджи-Донского, особенно в той части, где речь идёт о зверствах венгров во время оккупации Карпатской Украины (http://litopys.org.ua/grendzha/grendzh11.htm).

Князь Корятович 2009-10-03 / 21:59:00
Не вже ж Пан Профессор не знає про яку країну Василь Ґренджі-Донський відстоював і боровся ціле життя? Якщо справді не знакомій то Ви можети прочитати дуже багато прохвальні статті про цйого великого українського патріота якраз тут на цьому електричному журналі (закарпаття online). Можна знайти принаймі 7 статтей про поета і українського політичного діяча.

ПРОФФЕСОР 2009-10-03 / 21:32:00
Слова не погані,але з них не видно,який народ (русинський) пролив сльози і кров і за яку державу( Подкарпатську Русь).

Князь Корятович 2009-10-03 / 18:12:00
Дуже правильний вибір який тільки наголошує світові що русини/закарпатці є невідломна гілка українського народу. Добре знаю дочку і внука великого поета якій часто відвідують свою батьківщину (П. Зірка Данилюк і Марко Данилюк) і далі плекають українські патріотичні переконення свого батька і дідуся.

Istvan 2009-10-03 / 17:55:00
Предлагаю гимном Закарпаття: http://www.youtube.com/watch?v=COKwQBkPJvY

pfr 2009-10-03 / 16:13:00
Я бы-м дашто дав уд Чучкы - як ся рубать ліс, як ся ув Дібровы жене ліва паленка, про контрабанду, нелегалув, Барву, Рату и мало бы-м успомныв про Центр Уйропы, што ся туй діє за бардак.

Урзус 2009-10-03 / 14:08:00
Знов боротьба, смерть, кров :( Якась маніякальна тяга до некрофілії... Те, що було актуально майже 100 років назад, нині звучить архаїчно і ретрофільно. Втім, що бажати від країни, де панує Розвинений Рагулізм?

ember 2009-10-03 / 13:26:00


Primitivnyj, dukhom kommunizma napisanyj, no intyeresnyj stishok:

Rjadki interesnye:

Він мужньо стояв у тяжкій боротьбі

за волю, за рідну державу,

Za respubliku Podkarpatsjka Rusj?



У вільній Вкраїні народ наш воскрес!



Esli nynjeshnjaja(!) zhiznj voskresennje, togda kak vygljadaet raspjatie?



щоб сонце свободи світило з небес

на наші зелені Карпати.



Davno pora...



Dukhnovich mne boljshe nravitsja!



НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини