Василь Пагиря: "Серце диктує перу"

У приватному видавництві "Карпатська вежа" м.Мукачево побачив світ навчально-методичний посібник для вчителів загальноосвітніх шкіл з вивчення творчої спадщини відомого закарпастького літератора та краєзнавця Василя Пагирі. Нове видання редакція пропонує використовувати на уроках української літератури та краєзнавства.

Василь Пагиря
Василь Пагиря

Василь Пагиря відноситься до старшого літературного корпусу Закарпаття. Він народився далекого 1923 р. на гірській Воловеччині. З дитинства проявляв інтерес до навчання, захоплювався літературою та поезією. Після закінчення народної школи перед юнаком постали дві альтернативи: духовна або театральна освіта. Доля розпорядилася по-своєму. У 1943 р. В. Пагиря пройшов конкурс і став артистом Руського Народного театру в Ужгороді. На жаль, під кінець війни, його як неблагонадій-ного запроторили до концтабору в Данії. Повернувся у рідне село у 1945 р. Після війни, як і тисячі горян, працював у лісовій галузі (майстер лісозаготівель, помічник лісничого, лісничий).

У 1955 р. В. Пагиря переїхав у місто над Латорицею. У Мукачеві працює товарознавцем на Закарпатській товаро-закупочній базі, а згодом головою робітничого комітету Мукачівського лісокомбінату. На пенсію Василь Васильович вийшов з посади голови Мукачівського райкому профспілки працівників державної торгівлі і споживчої кооперації. Закінчив Хустський лісотехнічний та Мукачівський кооперативний технікуми та філологічний факультет Ужгородського державного університету (заочно). Отже, В.Пагиря пройшов не легкий шлях від простого робітника до керівника вищого рангу, але завжди до колег та підлеглих ставився з порозумінням та повагою. Літературну діяльність Василь Васильович розпочав у 1941 p., опублікувавши в газеті "Карпаторусский голос" свій перший вірш. Пізніше його твори друкувалися у колективних збірниках "Віщий вогонь", "Перша зустріч", "Новоліття", "Відлуння", "Сміховинки".

Першу книгу новел "Сім кроків" автор видав у 1968 р. Наступними були книги "Я світ узрів під Бескидом", "Відлуння Карпат", "Монастирі Закарпаття" і т.д. Творча спадщина В.Пагирі охоплює 76 книг, сотні статей, нарисів, рецензій (у покажчику, що вийшов друком у 2006 р. включено 1596 назв). Всі окремі видання можна умовно розділити на кілька груп. 1) Праці присвячені історії міст та сіл Закарпаття ("Історія міста над Латорицею", "Верхні Ворота", "Село під Бескидом", "Мукачево", "Боржавське відлуння"). 2) Книги з релігійно-церковної проблематики ("Монастирі Закарпаття", "Архімандрит о.Василій Пронін", "Єрусалимська трагедія", "Світочі Карпатського краю"). 3) Нариси про видатних закарпатців ("Тернистий шлях поета", "Літописець рідного краю", "Співець Закарпаття", "Енциклопедія Мукачева в іменах", "Синевирський партизан", "Закарпатці у діаспорі").

4) Збірники статей, нарисів, рецензій, ессе, що друкувалися у пресі ("Я син Карпат і України", "Оглядаючись на пройдене", "Народжені для творення історії", "Відлуння минулого й сучасного"). 5) Поезії, романи ("Лісові троянди...", "Де шумлять смереки").

До книги "Серце диктує перу" ввійшли ряд статей В.Па-гирі, що друкувалися та не друкувалися в пресі, окремі статті про нього та його книжки за авторства М.Дочинця, ОШпо-нтака, М.Машури, В.Кобаля). Другу частину видання складають матеріали методичного характеру. Зокрема, тут подано перелік творів ВЛагирі у календарях (з 1961 по 2008 pp.), список пісень на слова поета, список статей В.Пагирі про О.Духновича, А.Волошина, В.Гренджу-Донського, А.Карабелеша, Д.Ва-карова. Книгу завершує бібліографічний покажчик книг, які автор видав за останні роки у приватних видавництвах "Ґражда" (6 назв) та "Карпатська вежа" (17 назв).

Відрадно, що останнім часом у шкільній програмі виділяються години для вивчення творчої спадщини закарпатських письменників, поетів, істориків та краєзнавців. Вчителю дається можливість самостійно обрати того чи іншого діяча, розповісти про його творчість, зацитувати з оригіналу. Але для цього потрібно посидіти в бібліотеці, поритися в підшивках газет та на книжкових полицях. У нашому випадку нова книга значно полегшить справу педагогам, заощадить їх час для іншої корисної праці.

Юрій Данилець, історик
31 травня 2009р.

Теги: Мукачево, Василь Пагиря, поет, література, краєзнавство, історія

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини