Закарпаття: У Міжгір’ї відбулася науково-практична конференція, присвячена 70-річчю Карпатської України

У науково-практичній конференції, приуроченій ювілейній даті - 70-річчю Карпатської України, що відбулася у Міжгір’ї, взяли участь голови Міжгірської районної ради і державної адміністрації Іван Ярема та Іван Роман, депутати місцевих рад, широке коло представників громадськості, працівники освіти, культури тощо.

Президент Карпатської України о.Августин Волошин
Президент Карпатської України о.Августин Волошин

У знак вшанування світлої пам’яті героїв Карпатської України Іван Ярема запропонував покласти вінки до пам’ятного хреста січовим стрільцям в урочищі «Тішня», с.Сойми, до пам’ятника Василю Гренджі-Донському, що у районному центрі та до пам’ятного знака Августину Волошину в с.Келечин.  Учасники конференції переглянули відеофільм про Карпатську Україну.

     В обговоренні теми «Велич і трагедія Карпатської України» виступили директори Пилипецької ЗОШ І-Ш ст. і В.Студенівської ЗОШ І-Ш ст. Василь Химинець та Анатолій Штеля, редактор видавництва «Закарпаття» Дмитро Федака (м. Ужгород), вчителі історії із Новоселицької та Голятинської шкіл Володимир Рошко, Іван Тереля та ряд інших.

     Далі доцент кафедри педагогіки та психології Ужгородського національного університету Василь Туряниця у своєму виступі детально розкрив тему «Августин Волошин як педагог».

     За результатами обговорення ключового питання учасники науково-практичної конференції прийняли відповідні Рекомендації. У них, зокрема, йдеться: «Ми, учасники науково-практичної конференції констатуємо, що утворення Карпатсько-Української держави стало результатом багаторічної діяльності українських політичних сил у всіх сферах суспільно-політичного життя. Саме завдяки їм поступово зростала національна свідомість наших краян. Завдяки їм відбулася своєрідна еволюція від угорських русинів до закарпатських «українців», які сьогодні твердо заявляють про політичну єдність з усім українським народом. Карпатська Україна, завдяки героїчному виступу у березні 1939 року, здійснила вагомий вклад у процес українського державотворення, надихнула українських патріотів на боротьбу за незалежність нашої держави.

     Сьогодні, йдеться у Рекомендаціях, коли Закарпаття органічно функціонує в єдиному державному механізмі, вносить свій вагомий вклад у розбудову незалежної України, піднімаймо фактор зв’язку поколінь у процесі державотворення, глибоко і всебічно аналізуймо події березня 1939 року, домагаймося, щоб знання цих фактів стало дієвим засобом патріотичного виховання підростаючого покоління.

     Учасники також запропонували клопотати стосовно передбачення коштів на видання роману В.Гренджі-Донського «Сини Верховини» та започаткувати серію книг «Пам’ятки педагогічної думки Закарпаття», в якій видати кількатомне видання педагогічних творів Августина Волошина.

     На завершення Іван Ярема висловив щиру подяку всім учасникам цього поважного форуму за участь, змістовні й цікаві виступи та закликав їх провести відповідну роботу у своїх колективах.

     З метою належної підготовки до 70-річчя Карпатської України голова Виноградівської районної ради Олег Любімов видав розпорядження, яким затверджено цілий план заходів з відзначення у Виноградівському районі 70-річчя подій 1938-1939 років, пов’язаних із проголошенням та збройним захистом Карпатської України.

     Наразі, на виконання намічених планів, 3 березня у м. Виноградові відбувся «круглий стіл», на який були запрошені представники громадських організацій, політичних партій, вчителі – історики, молодь.

     Відбувся обмін думками з приводу значення Карпатської України в історії України і, зокрема, нашого краю.
     Своїми міркуваннями поділилися голова районної ради Олег Любімов, заступник голови районної державної адміністрації Єва Райз, директор Королівської ЗОШ 1-111ст. №2, історик Володимир Щур, вчителі історії села Веряця та міста Виноградова.

     У своєму виступі Олег Любімов звернув увагу на важливість вшанування пам’яті людей, які взяли активну участь у проголошенні та збройному захисті Карпатської України. А також наголосив на відновленні історичної справедливості - у правильності викладу реальних подій, які відбувалися у той час на території України. Нині є ще багато білих плям в історії Карпатської України, відмітив Олег Вікторович, які необхідно вивчати, досліджувати і передавати цю інформацію молодому підростаючому поколінню.

     Згідно затверджених заходів біля Веряцької сільської ради незабаром буде відкрито пам’ятний знак розстріляним січовикам.

     На Іршавщині також відбулася, приурочена ювілейній даті, науково-практична конференція, «Іршавщина в контексті державотворчих процесів Карпатської України». У ній взяли участь науковці Ужгородського національного університету, голови сільських рад, керівники відділів райдержадміністрації, директори шкіл, вчителі історії, учасники престижних олімпіад з історії та активісти шкільного самоврядування, представники засобів масової інформації.

     А в селі Івашковиця Іршавського району цими днями відкрито меморіальну дошку колишньому вчителю школи, керівнику Української Націоналістичної організації «Січ», члену підрозділу УПА «Тимош» С.Мудранинцю.

Надія Сарана, Закарпатська обласна рада
06 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпатська Україна, Міжгір’я

НОВИНИ: Соціо

11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини