Влада закарпатської Тячівщини закликає мешканців району до створення прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу

Створи будинок сімейного типу. Візьми дитину в родину!

Влада закарпатської Тячівщини закликає мешканців району до створення прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу

Одним з пріоритетних напрямків сучасної соціальної політики є покращення становища дітей, забезпечення їх прав, особливо права на виховання в сім’ї. Останніми роками спостерігається тенденція до збільшення кількості дітей, залишених батьківського піклування, а найпоширенішою формою влаштування їх, на жаль, залишається виховання в закладах інтернатного типу.

Численні дослідження психологів та педагогів свідчать, що в інтернатних закладах неможливо забезпечити всі необхідні умови для соціальної адаптації дитини. Переважна більшість вихованців закладів інтернатного типу відстають у фізичному та інтелектуальному розвитку від однолітків, які виховуються в сім’ях. Серед негативних проявів інтернатного виховання – нерозвиненість соціальних та комунікативних навичок, труднощі подальшої адаптації в суспільстві, неготовність до самостійного життя.

Ці факти свідчать про необхідність розвитку нових форм влаштування дитини в сім’ю. Як відомо, указом Президента України 2008 рік проголошено роком усиновлення та сімейних форм виховання дітей. Найкращою формою виховання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування в родинному оточенні, являються прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

На даний час в Тячівському районі функціонують 6 прийомних сімей. Багато дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування нашого району знайшли сім’ю та родинне тепло в дитячих будинках сімейного типу Ужгородського, Свалявського та Берегівського районів. Проте, хотілося б, щоб і в нас – у найчисельнішому районі Закарпатської області, найбільшому районі України, також функціонував дитячий будинок сімейного типу, в якому давно назріла потреба. На жаль, непоодинокими є випадки коли без батьківського піклування залишаються одразу четверо, а то і п’ятеро рідних братів і сестер. Звичайно нехочеться щоб діти виховувались далеко одне від одного, в різних закладах і втрачали родинні зв’язки. Саме тому найкращою формою влаштування дітей в такому випадку є дитячий будинок сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці перебувають у будинках сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Державою заохочується така форма влаштування осиротілих, позбавлених батьківського піклування дітей. Постановою Кабінету Міністрів України з 1 січня 2006 року затверджено порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування,грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомрим батькам за надання соціальних послуг у дитячих бндинках сімейного типу та прийомних сім”ях за принципом „Гроші ходять за дитиною.” Цією постановою діти, які перебувають в ДБСТ і прийомних сім’ях, мають право на отримання грошової допомоги, і вона суттєва­. Щомісячно виділяються кошти з державного бюджету на утримання цих дітей -два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, а також 35% з цієї суми отримує один з прийомних батьків чи батьків-вихователів, як грошову винагороду та пенсійне забезпечення.    

Розпорядженням голови районної державної адміністрації прийнята районна цільова соціальна програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування. Рішенням сесії районної ради затверджено фінансування цієї програми в розмірі 500 тис.гривень,що може бути використано для придбання будинку чи реконструкцію власного. Отже з боку держави робиться все необхідне для того, щоб дитина виховувалась в сім’ї, а не в інтернатному закладі.  

Шановні мешканці Тячівського району! Звертаємось до кожної родини, разом ми зможемо допомогти дітям, які опинилися в скруті. Не будьте байдужими до сирітської долі. Адже тільки сім’я найкраще сприяє вихованню дитини, як особистості та повноцінного члена нашого суспільства.

Всю необхідну інформацію про створення дитячого будинку сімейного типу можна отримати в службі у справах дітей райдержадміністрації (каб. 404-405,тел.3-30-98)

Начальник служби у справах дітей О.А. Роспопа

20 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, діти, сирота, дитячий будинок

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини