Ужгород: До побачення, "Інтерлялько"!

Швидко пролетіли фестивальні дні в Закарпатському обласному театрі ляльок. У XI Міжнародному фестивалі театрів лля літей брали участь 14 колективів, з них вісім - зарубіжних. Глядачі отримали справжнє заловолення від переглялу різнопланових і різножанрових вистав, в яких поєднувалися музика, лялька, актор в «живому плані».

Ужгород: До побачення, "Інтерлялько"!

Найскладніший етап творчих фестивалів - це оцінити роботу учасників, обрати найкращих з кращих. Але для цього завжди існує суворе журі. На нашому фестивалі «бригаду суддів» очолювала Алла Підлужна з Києва, членами журі були Слободан Маркович з Суботиці (Сербія), Іван Сопел з Кошице (Словаччина), Мирослав Радонич з Нові Сад (Сербія), а також ужгородка Марина Білоус. Ініціатор та незмінний директор фестивалів «Інтерлялька» - заслужений працівник культури України Олександр Туряниця.
Переглянувши вистави, поважне журі присудило Гран-прі театру ляльок м. Гродно, Білорусь, за виставу «Трагедія про Макбета» (режисура, сценографія, музичне оформлення - Олег Жюгжда). Вистава була надзвичайно цікавою, проходила незвичним чином - глядачі сиділи півколом на сцені (90 чоловік), а дійство відбувалося в центрі, на відстані витягнутої руки, на колі з піску, з якого з'являлися і в який утікали життя персонажів трагедії. Чорна магія, демонічні ляльки, монстри-мутанти протистояли одне одному на крихітному шматочку землі, обраному найвищими силами як полігон випробувань споконвічної боротьби за владу... Вистава, з одного боку, не зовсім у форматі фестивалю театрів для дітей, з іншого - безперечно неординарна, і лише завдяки «Інтерляльці» шанувальники Шекспіра мали змогу побачити в Ужгороді твір, який був лауреатом і переможцем міжнародних фестивалів і Білорусі, Росії, Польщі, Литві, Чехії. А відтепер - і в Україні.
Номінації формувалися дуже прискіпливо і скупо. Нагороди дістались кращим. Друга за престижністю (після Гран-прі) номінація дісталася колективу з далекого Китаю (м. Шанхай) за виставу « Русалонька» (режисер Хе Ксіаотінг, сценограф Є Венбао), і сформульована вона таким чином - «За злободенність сучасного погляду на класичний сюжет, віртуозність та оригинальність акторського виконання». Китайці в характерній для них манері досконало відтворили світ підводного царства та його мешканців, дещо «осучаснивши» класичний сюжет. Вистава вражала віртуозною роботою лялькарів, хоча багато хто очікував від далеких гостів чогось суто китайського: їхніх фантастичних драконів та змій...
Виділена номінація «За переконливе поєднання пластичного і музичного рішення вистави», яку присуджено театру для дітей з міста Нові Сад (Сербія) за виставу «Дюна та Хмарка» (режисер Емілія Мрда-ковіч, сценограф Свіла Величкова, композитор Міодраг Міка Младєновіч, хореографи Олівер Ковачевіч Црнянскі, Фроси-на Димковська). Романтична казка про велику любов вирішена у дуже цікавій манері, з використанням хореографії, м'якої декорації, яка перетворюється на персонажів та умовних ляльок...
Також окремою номінацією - «За по-становчу ідею вистави» журі відзначило театр ляльок м.Бая-Маре (Румунія) за виставу «Лускунчик»(режисер Траян Са-вінеску, сценограф Маріан Санду). Казку Хоффмана «Лускунчик та Король щурів» на музику балету П.Чайковського надзвичайно цікаво відтворено у «ляльковому» варіанті. В номінації «Сценографія (костюми, ляльки)» нагороджена Ірена Мареч-кова - за виставу «Казка про щастя» театру «Маска» (м. Жешув, Польща)
І, нарешті, номінації по кращих акторських роботах. Таких номінацій було три -акторський ансамбль та найкращі жіноча й чоловіча ролі. Переможцями стали: Вологодський обласний театр ляльок «Теремок» (м. Вологда, Росія) - за виставу «Казка про царя Салтана» («Акторський ансамбль»), наша закарпатська актриса Олена Пишка («Акторська майстерність») - за ролі у виставі «Дід Кузьма та юрба», (Театр ляльок «Бавка» м. Ужгород) та Сергій Логвиненко - за головну роль у виставі «Гидке каченя» (м. Миколаїв).  Як це не сумно, але XI Міжнародний фестиваль для дітей «Інтер-лялька-2008» завершив свою роботу. Ці чотири фестивальні дні стали справжньою казкою в нашому місті над Ужем. Казкою, яка навіть «прогулялася» по його старовинних вулицях і площах - тисячі ужгородців та гостей міста були в захопленні від інтернаціональної театральної ходи лялькарів минулого четверга.
Всі учасники були раді зустрічі зі старими друзями, їхньому творчому зрос-; танню, не менше раділи появі нових «інтерляльківців». Будемо сподіватися, що творчі зв'язки і надалі зміцнюватимуться. До зустрічі на-дванадцятому фестивалі «Інтерлялька»!!!

Ніна Малишка, театрознавець
13 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини