ВО "Свобода" прийняло заяву проти сепаратизму в Закарпатті

27 червня 2008 року у Києві відбувся XIX звітно-виборний З’їзд Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

ВО "Свобода" прийняло заяву проти сепаратизму в Закарпатті

Під час з’їду відбулося обрання нового керівництва партії, затвердження змін та доповнень до Статуту Всеукраїнського об'єднання «Свобода», ухвалення нової редакції Програми партії та визначення плану діяльності «Свободи» до кінця 2008 року. З'їзд одноголосно обрав головою ВО «Свобода» Олега Тягнибока.
З’їзд ВО «Свобода» прийняв політичні заяви щодо ліквідації автономії Криму, припинення проявів сепаратизму на Закарпатті та реформі судоустрою.

В Заяві Всеукраїнське об'єднання «Свобода» проти сепаратизму в Закарпатті з-поміж іншого сказано:
"Незважаючи на заяви та протести Всеукраїнського об’єднання «Свобода» до Президента України В. Ющенка, прем'єр-міністра Ю. Тимошенко, Голови Верховної Ради України А. Яценюка, у Закарпатті продовжують свою діяльність антидержавні сепаратистські угрупування так званих "подкарпатських Русинов".
 
7 червня 2008 року у місті Мукачево відбувся "1-ый Европейский Конгресс Подкарпатских Русинов", на якому були присутні представники місцевої влади.
 
Конгрес звернувся до ЕС, Чеської Республіки та Російської Федерації з проханням визнати автономію краю та статус суверенного народу з конституційною назвою "Подкарпатская Русь". За це конгрес ґарантував безперешкодний транзит енергоносіїв з Росії до Європейського союзу... На цьому тлі заяви сепратистів в Сєвєродонецьку виглядають дитячими забавками.
 
Яскравим проявом антиукраїнства є також встановлення символа панування мадярської династії Арпадовичів над Мукачівським замком та спорудження на Верецькому перевалі монумента, присвяченого віднайденню угорцями своєї нової батьківщини. Спорудження угорського пам'ятника саме на Верецькому перевалі, поруч з місцем загибелі Карпатських Січовиків, є наругою над пам'яттю кращих синів Карпато-української держави (закарпатців, галичан, наддніпрянців, буковинців), які першими у Європі чинили опір фашистським загарбникам.
 
Цей монумент на колишньому північно-східному кордоні Угорського королівства - провокаційна демаркація несправедливої границі та нагадування українцям про колоніальне минуле.
 
Не зважаючи на тиск з боку влади, депутати Закарпатської обласної ради не дозволили встановити угорський пам'ятник на Верецькому перевалі, а Львівська, Волинська та Івано-Франківська обласні ради звернулись з вимогою його демонтажу до Президента України.
 
Дивує, чому Президент Віктор Ющенко підписує міждержавні угоди про встановлення чужоземних символів на території України, які шкодять національним інтересам. Така державна політика призводить до безкарного встановлення угорських прапорів над будівлями державних органів влади у Закарпатських селах зі змішаним населенням.
 
Бездіяльність вищих посадових осіб держави та правоохоронних органів дає підстави вважати їх співучасниками антиукраїнської діяльності.
 
Звертаємося з вимогою до Президента України В. Ющенка, прем'єр-міністра Ю.Тимошенко, Голови Верховної Ради України А. Яценюка, Генерального прокурора України О.Медведька, Голови СБУ В. Наливайченка:
 
Дати політичну і правову оцінку сепаратиським діям на Закарпатті та порушити кримінальну справу за ст.110 КК України "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України".
 
Демонтувати угорський монумент на Верецькому перевалі на місці розстрілу 600 Карпатських Січовиків та орла-турула в Мукачівському замку, як таких, що принижують національну честь і гідність українців.
 
Зняти чужоземні державні прапори з будівель державних установ та органів місцевого самоврядування Закарпаття.
 
Вимагати від Угорщини вибачення та виплати компенсації за репресії проти українців та інших національностей Закарпаття у період фашистської окупації краю у 1939-1944 р.р.
 
Встановити пам'ятний знак на місці тюрми у Вор'юлопоші в Угорщині, де катували українську інтелігенцію та захисників Карпатської України (аналогічні знаки пам'яті угорців, репресованих сталінським режимом, встановлені в декількох місцях на Закарпатті).
 
Вимагати відкриття угорських архівів, що стосуються подій періоду Карпатської України, для українських дослідників.
 
У разі ігнорування наших вимог залишаємо за собою право закликати всіх свідомих українців повести рішучу боротьбу проти сепаратизму на Закарпатті та стати на захист територіальної цілісності України."

30 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

анонім 2008-07-05 / 19:11:00
моя бабуся з її слів була русинкою

але все що робиться зараз на Закарпатті під керівництвом цього ідіота Сидора та під покровительством Балоги для мене особисто є непринйнятно...

А.Д. 2008-07-04 / 14:34:00
Кременецька відозва русинської молоді:


„Карпатські русини – один нерозділимий народ!” ––



Кременецьке проголошіня русинської молодежи:

”Карпатські русины – єден нерозділный народ!”:



28 юнія высоко у Карпатах на горі Кременець (1221 м над морём) под еґідов Світовой рады русинів одбылася інтерреґіонална русинська молодежна акція ”Карпатські русины – єден нерозділный народ!”. Туй, на самому верьхові, де ся сходят гатары історичных карпаторусинськых реґіонів – Пряшівськой Руси, Лемковины и Подкарпатськой Руси, а днесь ся стыкавут державні границі Словакії, Полщі и Україны, стрітили ся активісты общественных орґанізацій, студенты, выпускникы и ученикы русинськых неділных школ, и то вецце ги сорок чоловік, котрі прийшли из Ужгорода, Мукачова, Иршавы, Волівця, В.Березного, Пряшова, Снины, Свидника, Межилаборець, Братіславы, из-под Кракова и другых сел и варошів, де жыют русины. Моложава уйшла горі на Кременець под русинськыма прапорами, трьома путичками – из Словакії, Полщи и Україны. Сходжіня – доста тяжкоє, бо мусай было ити дгорі пішо коло 12-18 км.

На горі наша молодеж (а до того и учасникы старшой ґенерації) дали собі одпочити, а дале, и то на очах многых туристів из Чехії, Швеції, Полщі, Словакії и др. держав, дали імпровізованый концерт, почас котрого читали стихы русинськых поетів, співали народні співанкы. На горі мож было видіти и лавреата межинародной премії им. А.Духновича поета Штефана Сухого, выдавателя русинськых книг кандидата наук Валерія Падяка, новинарьку Сілвію Лосінову, активіста русинського двиганя у Словакії Петра Крайняка-молодшого, співака Ивана Крафчика, професора Йозефа Cіпко з Пряшівського універсітета. и др.

Делеґація из Словакії вручила русинам Подкарпатя прапор Європського Союза.

Почас акції молоді люде узяли ся за рукы, обы символізовати, што мы – єден народ. Учасникы молодежной акції уголосили „Кременецьке проголошіня”, де задекларовати своє виджіня новых реалій Європы. Туй ся почасти прогололошує: „Мы – молоді русины, руснакы, лемкы, привітствуєме ідею входжіня молодых централноєвропськых держав в Європську Унію, котра вызнає русинську народність. Мы убертаєме ся ид власти Україны – вызнати у себе в державі народність „русин”. Бо лем таку Україну, де ся поважавут права мінорітных народів, може тримати за повноправного члена Європськый Союз. Мы убертаєме ся ид Європській Унії – изробити усе можноє, обы шенґенська границя не стала в історії Європы новым „берлінськым муром”! Мы, молоді карпаторусины, узяли ся за руки, обы выголосити своє право стрічати ся, мати общі акції, нащивляти єден другого, бо мы – єден нерозділный народ!”. Інформує прес-центр Ужгородського Общества им. А.Духновича.


Юрій 2008-07-04 / 08:56:00
Панове! Приведіть аргументи щодо проявів сепаратизму на Закарпатті. Читаючи в пресі заяви "Свободи" і інших, я познаходив і перечитав матеріали, обнародовані русинськими організаціями. Можливо я щось не розумію, оскільки я не юрист, але прямих сепаратистських намірів, закликів, там немає. Якщо можете обійтися без "сам дурак" і іншого, прокоментуйте документи чи дії русинських організацій з точки зору діючого законодавства.

magyar 2008-07-03 / 17:07:00
Я может и поддерживал бы русин, но Сидор это позор Если бы у нас в Венгрии был такой человек, так явно работавший на Россию или на какой нибудь другой страна он бы давно сидел в тюрме

предок 2008-07-01 / 19:52:00
Одни в маразме вторые в дебелизме. Закарпатье никогда украинским не было, а что касается русынов, бедняги у них отец Сидор в лидерах - худшей визитной карточки просто не придумаеш.

Спостерiгач 2008-07-01 / 19:47:00
Крiмiнальна нацiфiкованна оргаянизацiя "Свобода" надумуйе субi, ош правосудiйе для них НЕ ЙЕ, бо iх НАЦI дiдув и отцюв НЕПОВIШАЛИ в Норимберзi.

Talbot 2008-07-01 / 17:14:00


Всех участников "Своболды! на кол!

АБЦ 2008-07-01 / 12:24:00
Я не фанат Свободи, але в заяві сказано все правильно

Матола1 2008-07-01 / 09:16:00
Ющенко сказал правда, что изменения, внесенные в 2004 году в кучмовскую авторитарную Конституцию, принесли стране почему-то вред ??? и ослабили влияние граждан на власть и подменили ее коллективной безответственностью. Но он не сказал, что старая Конституция 1996 года, в которую Сирота и депутаты-сироты не включили результаты закарпатского реферндума 1991 года, устроила в Украине авторитарный режим Кучмы и гражданам и не светило на что-то влиять выше кабинета главы администрации президента (бога) Кучмы В. Медведчука (подбожка).

У русинов нет другого выхода, как требовать своих прав и свободжёстко!

Матола1 2008-07-01 / 08:00:00
Фашизм в Україні розпочався з новою силою. Верной шафистской дорогой идете товарищи свободо-лвивяне. И не слова свобода не сказала о миллионе карток поляка на Галичине.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини