Втрачений рай ужгородського Поля Гогена

Ужгородський митець Олег Гораль не тільки зовні схожий на геніального французького художника зі світовим іменем Поля Гогена. Через століття якимось містичним чином їх об'єднує внутрішня сутність творчості, життя... Як і Гоген, він має мужність іти власним шляхом у мистецтві,не зраджуючи своїм переконанням. Як і Гоген, Олег Гораль шукав місце на Землі, де зміг би цілковито віддатися мистецтву. Чи знайшов він його в Ужгороді?..

Художника і музиканта Олега Гораля, здається, знає все місто. Багато років він заробляв на життя, граючи на різних музичних інструментах у кафе "Ужгород", а згодом ресторанах "Верховина" та" Скала". Музиканти Ужгорода поважали його як талановитого виконавця. Він навіть був учасником Всесоюзного джазового фестивалю "Москва-1973", грав у відомому свого часу ансамблі "Кольори Закарпаття". Але через усе своє життя О. Гораль несе незрадливу любов до мистецтва, що дарувала йому незрявнянне ні з чим задоволення. Художник зізнається: малював із дитинства. але митцем усвідомив себе в армії, де вміли цінувати його талант художника й музиканта. Відслуживши, повернувся в рідне село на Львівщині, де на нього чекала кохана. Проте обставини склалися так, що їхні дороги розійшлися. Відтоді рана не загоїлася донині... Ця подія змусила Олега поїхати світ за очі. Так він опинився на Закарпатті. Спочатку в Підгорбі, що біля Ужгорода, а згодом і в самому місті, де й розпочалася його кар'єра музиканта і художника. Пригадує, що було нелегко Пошук житла, роботи, довгі роки не мав свого кутка. Доводилося постійно міняти квартири, час від часу переїжджаючи. Але любов, молодість, творчі здібності зробили свою справу — він успішно і впевнено знайшов своє місце в житті, заняття до душі. Робота, як пригадує художник, була цікавою, але спокус виникало забагато. З того часу алкоголь активно втручається в його творче й особисте життя, іноді відіграючи рушійну і керівну роль, створюючи багато зайвих проблем. Але все ж Олег Гораль, навіть не зреалізувавши вповні обдаровання, відміряного йому Всевишнім, досяг значних успіхів у мистецтві. Його талант визнає більшість митців, водночас справедливо звинувачуючи в недбальстві стосовно нього. На колективних виставках полотна художника ніколи не залишалися непоміченими як митцями, так і критиками. У 2003 році Гораль став лауреатом обласної премії в галузі образотворчого мистецтва ім. Й. Бокшая—А. Ерделі.
Олег Гораль — художйик глибокий, думаючий, із серйозним ставленням до своєї творчості, з вірою у високу місію мистецтва. Він вважає, що справжня творчість повинна приносити радість. Нині, на його думку, мистецтво втрачає свої вагу, цінність. таємничість, стає буденним фактом нашого життя.
Митець вирізняється оригінальністю творчого мислення. своєрідним баченням та трактуванням світу. Його улюблені жанри — портрет і пейзаж. Творче кредо — реалізм. У своїх роботах, як зізнається; намагається розкрити глибинну сутність зображуваного, а не бездумно копіювати зовнішній світ.
О. Гораль — максималіст у творчості й житті. Він звик працювати до знемоги, гуляти, на жаль, — також, що створює йому багато проблем у житті. Понад усе художник цінує особисту й творчу свободу. Зізнається, що в його житті Жінка завжди відігравала центральну роль. Любов до неї стимулює його до творчості, породжує постійне бажання самостверджуватися.
Гораль — талановитий митець, який створив себе сам, завдячуючи таланту й упертості. 13 травня йому виповнилося 65 років. Хочеться вірити, що художник створить ще не один десяток справжніх шедеврів, що краща картина його ще не написана.

Володимир Мишанич, Ужгород
19 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини