"Великих українців" сфальсифікували через лідерство Степана Бандери? Фальсифікував Табачник (ДОПОВНЕНО)

Шеф-редактор проекту «Великі українці» припустив, що оприлюднені результати голосування на телеканалі Інтер, згідно з якими найвеличнішим українцем усіх часів названо Ярослава Мудрого, можуть не відповідати справжньому волевиявленню глядачів.

Формат проекту купили в Бі-Бі-Сі
Формат проекту купили в Бі-Бі-Сі

Організатори проекту твердять, що за Ярослава Мудрого проголосували майже 650 тисяч людей. Інформацію про можливі фальсифікації керівництво каналу поки не коментує.
Упродовж останнього дня голосування за кандидатуру Ярослава Мудрого надійшло 550 тисяч голосів, хоча за увесь попередній місяць, поки йшло голосування – 60 тисяч. Це в інтерв’ю БіБіСі повідомив шеф-редактор проекту “Великі Українці” Вахтанг Кіпіані:
“Я знаю, і я знав про це до проекту, що готується “вкидання голосів” за деякі кандидатури, представлені в нашій десятці. Мені було відомо, що Ярослав Мудрий – один із них. Про це було повідомлено мною генеральног продюсера каналу, але мені було сказано, що мені буде соромно за свої припущення. І при цьому відмовлено в праві подивитися на поточні результати голосування. Право на що я мав і маю, очевидно, як шеф-редактор проекту. І цим правом я протягом місяця користувався. Побачивши результат, я припускаю, що ці 550 тисяч людей – це не вільні прихильники Ярослава Мудрого – це спланована акція. Про те, хто за цим стоїть, я можу лише припускати.
Інтернет-видання про українське телебачення “Телекритика”, з посиланеням на неназвані джерела, повідомило, що голосування на користь Ярослава Мудрого велося з 80 мобільних телефонів. Інтриги додає те, що протягом тривалого часу у проекті лідирувала кандидатура Степана Бандери.
Генеральний продюсер телеканалу “Інтер” Ганна Безлюдна пообіцяла Бі-Бі-Сі, що прокоментує цю ситуацію в понеділок.
Сайт каналу інформує, що “під час проекту підрахунком голосів ... займалася авторитетна компанія, яка має багаторічний досвід соціологічних та маркетингових досліджень.”
Під час телевізійного ефіру кожного з десяти претендентів на звання “Великого українця” представляли “адвокати”, громадські та політичні діячі.
Один з них, український Президент Леонід Кравчук припустив, що результати можуть не відповідати справжньому голосуванню:
“Ми повинні розуміти, що це шоу, і коли ми досягнемо ще більшого технологічног успіху в мобільних телефонах, то ми правди ніколи не дізнаємось. Аби кожному було дано право голосувати один раз, картина була б іншою. Я ж знаю, до мене пишуть листи – збиралися сотнями, хтось дава гроші, вони сиділи і, вибачте на слові, накручували своїх героїв. Тому, шоу є шоу.”
От що говорили у студії про обрання Ярослава Мудрого “Великим українцем”. Дмитро Табачник, народний депутат, Партія Регіонів:
«У нас самоусвідомлення себе як держави, як нації, набагато довше і об’ємніше. Тому що, скажімо, в деяких європейських країнах найстарші серед великих належать 15-17 століття. Це говорить про те, що українці усвідомлюють свою історію, як історію неподільну, нерозривну на тисячу років. Сьогодні – це підтримка і канонізація нашої найдавнішої історії. Усвідомлення себе як частини всієї історії України з десятого століття по двадцять перше століття.»
Віталій Портніков, журналіст: «Є очевидним факт, що український народ поки не може знайти героя в тому короткому періді існування української держави, який є зараз, і в тих коротких періодах, які були раніше. Так що це логічний висновок нації, яка отримала власну європейську державу. От і все.»
Конфліктна ситуація навколо голосування вже була у проекті “Великі Українці”. У грудні, під час попереднього етапу програми, визначення сотні кандидатів на звання “Великого Українця”, 12 тисяч голосів отримав екс-міністр внутрішніх справ Василь Цушко. Повідомляли, що голоси за нього відправляли з невеликої кількості мобільних телефонів.
Проект “Великі Українці” тривав 8 місяців. Організатори стверджують, що за цей час отримали близько 2,5 мільйонів голосів телеглядачів.
Формат телепроекту був придбаний телеканалом "Інтер" у Бі-Бі-Сі, його оригінальна назва – 100 Greatеst Britons (100 Великих британців). Подібні проекти відбулися у кількох країнах світу.
Олександр Бондаренко, Бі-Бі-Сі, Київ

Бандера став би Великим українцем, коли б не махінації

Один з лідерів Партії регіонів Дмитро Табачник, який був адвокатом князя Ярослава Мудрого під час проекту Великі Українці, признався, що відправив на підтримку свого «підопічного» 1000 sms.
"Націоналістам для перемоги не вистачило всього 600 (1 sms коштувала 1 гривну) нежадібних бандерівців", заявив газеті "Сегодня" Табачник.
Як пише газета, за кілька днів до фінальної передачі в ЗМІ з'явилася інформація про те, що за підсумками голосування перемагає Степан Бандера. Причому, як відзначила газета, накрутка йшла як з боку прихильників Бандери, так і мало не по лінії держструктур. У відповідь на південному сході країни почалася sms-розсилка "Не хочеш, щоб переміг Бандера, голосуй за Ярослава Мудрого".
За неофіційною інформацією, це пов'язано з тим, що Табачник, який є одним з лідерів Партії регіонів, на проекті був адвокатом Ярослава Мудрого.
В той же час, шеф-редактор проекту Вахтанг Кіпіані заявив, що рейтинг Ярослава Мудрого "зробили декілька десятків мобільних телефонів".
"У мене є дані від провайдерів мобільного зв'язку про те, що князь отримав за добу 550 тисяч голосів і піднявся з четвертого місця на перше. Коли б не махінації, на першому місці був би Степан Бандера", заявив Кіпіані, який на проекті був адвокатом лідера ОУН.
"Переконаний, що ніхто в Україні не повірить, що Тарас Шевченко, визнаний всіма як українець номер один, який з великим відривом виграв перший тур проекту і був на третьому місці до 16 травня, програв князю Ярославу в чотири рази! Цей «кидок» є хамством, яке принижує всю націю" - сказав Кіпіані "Телекритиці".
"Газета по-українськи"

Чому Ярослава Мудрого проголосили найбільшим українцем

Великий князь Київський Ярослав Мудрий у телевізійному проекті каналу ”Інтер” ”Великі українці” отримав 648 443 голоси.
— Я не вірю. Бандера йшов на першому місці, мав майже 50 тисяч голосів. І Шевченко приблизно стільки ж мав. А за Ярослава Мудрого на ранок у четвер проголосували близько 30 тисяч. Це — факт. І що — понад 600 тисяч за два дні? — дивується шеф-редактор проекту ”Великі українці” Вахтанг Кіпіані, 37 років. Він щодня отримував інформацію про перебіг голосування. — Я одразу заявив: не може бути такого. У проекті вже був прецедент із екс-міністром внутрішніх справ Цушком, коли за нього за два дні 12 тисяч голосів укинули. Тоді це стало предметом розгляду і кандидатуру зняли.
Хірург Микола Амосов посів другу сходинку рейтингу із 322 321 голосом. Третім визнали ідеолога українського національного руху Степана Бандеру — його підтримали 261 247 людей. Вахтанг Кіпіані певен, що вибір українців підмінили в останній день.
— Ярослав Мудрий та Микола Амосов отримали 60 відсотків усіх голосів, — веде далі шеф-редактор. — Ви вірите, що за межами Києва їх реально знають? Вибір сотень тисяч людей, які перейнялися цим проектом, просто злили в унітаз. Усе закінчилося тим, що певна група впливу упослідила національний вибір (Вахтанг Кіпіані має на увазі колишнього віце-прем’єра Дмитра Табачника, який у проекті представляв Ярослава Мудрого. — ГПУ).
Кінорежисер Юрій Іллєнко, 71 рік, не брав участі в голосуванні.
— Поняття ”великий” — це розмір. А треба оцінювати велич, — вважає він. — Я з повагою ставлюся до Миколи Амосова. Це справді великий лікар сучасності. Але ж він не володів українською мовою, не був інтегрований у нашу культуру. Чи Валерій Лобановський. Та це сакральна фігура у футболі! Але його не можна зараховувати у когорту творців нації. Йдеться про тих, хто створював чи відтворював, оживляв державу. Таким був Тарас Шевченко. Можна тільки уявити, як журі намагалося зменшити бали Степана Бандери...
— Я за великих українців не переживаю — вони й так великі, — каже сатирик Євген Дудар, 75 років. — Але визначають їх для нас пігмеї — табачники, коротичі й інші підскакевичі переписують нашу історію. Не голосував у проекті, бо не хочу брати участі у шустеризації України. Але що Ярослава Мудрого визнали таки нашим — це добра ознака.
Політик Дмитро Корчинський, 44 роки, вважає ”Великих українців” найвдалішим телевізійним проектом останніх років.
— У нас принаймні у десятці нормальні люди, а не всяка наволоч, як у європейців, — каже Корчинський. — У Франції самі плясуни і співуни, зате немає Наполеона і Жанни д’Арк. У Німеччині першим визнали колабораціоніста Аденауера, а великого полководця Бісмарка викинули аж на восьме місце. А в Британії Леннон величніший, аніж Шекспір.
Корчинський додає, що голосував за Богдана Хмельницького.
— Держава потребує вождів і воєначальників, — пояснює політик. — Потрібні люди дії, а люди мистецтва — це другий сорт. А взагалі — збільшили інтерес до історії, і слава Богу!
Доктор соціологічних наук 56-річний Сергій Макеєв з Інституту соціології вважає, що нічого дивного у виборі Ярослава Мудрого немає.
— Ми проводили соціологічне опитування у березні і включили у список 28 осіб, — розповідає він. — Єдиний, хто не потрапляв у десятку з нинішніх лауреатів, — Степан Бандера, бо він популярний не в самій густонаселеній частині України. А поза конкуренцією був Тарас Шевченко.
Соціолог зауважує, що до проекту ”Великі українці” слід ставитися як до гри з непередбачуваними результатами. Бо все залежало від мобілізації гравців. Отож це думка не всього народу, а тільки тих, хто брав участь у голосуванні.
— Але шоу вдалося, бо активізувало нашу національну пам’ять, — підкреслює Макеєв.
Директор Інституту філософії Мирослав Попович, 76 років, вважає, що результати голосування неадекватно відображають думки й настрої українців.
— Третє місце Бандери — це результат почасти махінацій, почасти непорозумінь, — каже він.
На думку філософа, Ярослав Мудрий очолив список як компромісна фігура. А друге місце Миколи Амосова — це гуманістичний вибір учасників голосування. Загалом же картина була б зовсім іншою, якби кожен телеглядач голосував тільки раз.
— Для мене ці результати й несподівані, й певною мірою природні, — ділиться директор Інституту літератури Микола Жулинський, 67 років. — Я був переконаний, що на перше місце вийде Тарас Шевченко. Значний шанс перемогти мав і Степан Бандера. Але не виключаю впливу певних політичних сил на процес голосування. Не сумніваюсь: хтось підкоригував його, щоб на перше місце вийшла така нейтральна в політичному й національному плані постать.
"Газета по-українськи"

Як уже повідомляло "Закарпаття online", у проекті «Великі Українці» на телеканалі «Інтер» переміг князь Ярослав Мудрий.
Фінальна передача проекту завершилася в ніч з п`ятниці на суботу.
За Ярослава Мудрого проголосували понад 648 тис. українців або 40% голосів. Друге місце посів хірург Микола Амосов, якого підтримали 322 тис. громадян України. Третє місце в лідера Організації Українських Націоналістів (ОУН) Степана Бандери, який дістав підтримку 261 тис. голосів.
Четверте місце зайняв поет Тарас Шевченко (150 тис. голосів), п`яте - гетьман Богдан Хмельницький (64 тис. голосів), шосте місце в футболіста і тренера Валерія Лобановського (51 тис. голосів), сьоме місце - у В’ячеслава Чорновіла (42 тис. голосів).
Замикають десятку «Великих Українців» філософ Григорій Сковорода, поетеса Леся Українка і письменник Іван Франко.
Впродовж усієї програми участь в голосуванні взяли близько 2,5 млн. жителів України, що, за словами ведучого проекту Савіка ШУСТЕРА, є європейським рекордом.

18 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

май русин 2008-05-20 / 14:19:00
Кусі, вповідж, неборятко, про "лідера бандформування" тим сотням тисяч украйинцю, што за нього голосовали. Заплюют тя вадь шапками закидавуть

Кусi 2008-05-20 / 14:02:00
Ось так. "Щирого украiнця" Кiпiанi тривожить не те, що за "виповзка" проголосувало бiльше нiж за Шевченка, а те що напiвукраiнець (матiрью Ярослава була половчанка) одержав бiльше голосiв нiж лiдер бандформування.

я 2008-05-19 / 12:58:00
Це ж як потрібно кнопкодавам старатися, аби з 80 мобільників відправити 600 тисяч есемесок за добу.



Мені їх шкода! Мабуть, мозолі натерли, бідолахи. Хоча й за нормальне "бабло" від шустерів.

сенк 2008-05-19 / 11:31:00
"Масонське" свинство

1 2008-05-19 / 09:42:00
Савік Шустер -- новий "підрахуй" України.



Гнати таких треба і з телебачення і з України!

Камуфляжник:) 2008-05-18 / 23:23:00
Да, обстоятельства голосования (п)оказались весьма странными...

orange 2008-05-18 / 22:02:00
Українцям давно пора зрозуміти, що покладатися вони можуть тільки на потенціал власної нації, а не Юльок, Савіків, Табачників і т.д.

ask 2008-05-18 / 21:44:00
От і вір після цього Савікам Шустерам! Коли вони вже нас перестануть вважати бидлом?!

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини