Головні проблеми музеїв Закарпаття – кадри та туалети

Загалом в області нараховується 8 державних музеїв, 90 громадських і 2 меморіальні будинки-музеї А.Коцки та Ф.Манайла, в яких зберігається 207 345 пам’яток. У 2007 році музеї області відвідало близько 200 тисяч осіб.

Головні проблеми музеїв Закарпаття – кадри та туалети

Такі дані повідомив на прес-конференції, приуроченій святкуванню Дня музеїв, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба..

Лише в одному краєзнавчому музеї, котрий є базовим в області, упродовж минулого року побувало 40 тисяч відвідувачів, за рахунок чого музей зумів заробити 360 тисяч грн. У той же час музей, що знаходиться по сусідству - Обласний музей народної архітектури та побуту - отримав дивіденди від поціновувачів старовинної архітектури у розмірі лише 100 тисяч. Хоча всім відомо, що майже всі весілля, які проходять у місті, не обходяться без відвідин саме цього музею. Можна зробити висновки, що нема належного контролю за фінансовими надходженнями. Прикро й те, що на території музею-скансену «Закарпатське село» відсутні елементарні речі – нема туалету. Глеба зауважив, що порадить керівництву музею поставити на його території бодай кілька біо-туалетів. Розкритикував Глеба і роботу керівництва заповідника, яке відповідає за збереження відомого на весь світ поля нарцисів. «За те, що туристи відвідають нарцисові поля, беруть 5 гривень. Але натомість не створили жодних комфортних умов для екскурсій. На всій території немає жодної урни для сміття, не те що туалетів, не збудували нормальної під’їзної дороги», - зауважив Юрій Федорович. 
З позитивних надбань Глеба визначив збільшення кількості музеїв в області. Лише минулого року було створено 19 громадських музеїв. За підтримки влади в області планують відкрити ще два – в с.Келечин - музей Карпатської України та відновлять на території заповідника «Синевир» музей лісосплаву.
Конкретно роботу музеїв проаналізував директор Обласного краєзнавчого музею Юрій Шеба. Головною проблемою він назвав кадрову. Сьогодні в найбільших музеях краю - 40% фахівці пенсійного віку. За словами Шеби, їх просто ніким замінити. До прикладу, у Хотинському замку існує жорсткий конкурс, навіть на посаду прибиральниці. Щоб отримати її, претендентка повинна пройти навіть своєрідний кастинг - бути високою і обов’язково мати світле волосся. Та й недарма - її зарплатня «на руки» становить 1 600 грн. Керівник музею розкритикував роботу обласних музеїв - художнього та народної архітектури і побуту - за відсутність сталих експозицій. «Якщо їх нема, то музеї, як такі, просто не існують», - зауважив Шеба.
Святкуватимуть цього року День музеїв доволі помпезно за спонсорства Українського союзу промисловців та підприємців: на території краєзнавчого музею пройдуть лицарські турніри, вистави лялькового театру, виступатиме знаменитий «Кантус», естрадні співаки і танцювальні колективи, а юним відвідувачам музею роздаватимуть морозиво.

Роман Сенишин, "Неділя"
15 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

Fhn 2008-05-17 / 10:56:00
Треба зробити як мер Києва Черновецький - він наказав усім закладам харчування (ресторанам,кафе) безкоштовно пускати у свої вбиральні всіх без виключення. Інакше - штраф

Istvan 2008-05-16 / 10:41:00
Я вже давно про це розмовляю. Ці українськи туалети з часів татаро-монгольської іги є основним гальмом українського туристичного бізнесу.

Кусi 2008-05-15 / 22:38:00
Резонно- кiлькiсть вiдвiдувачiв напряму залежить вiд наявностi туалету. Побудуйте вдвiчi бiльше туалетiв i цим вдвiчi збiльшиться кiлькiсть поцiнювачiв культурноi спадщини.

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини