У Коломиї просили пришвидшити беатифікацію владики Івана Маргітича (ФОТО)

Народний владика, ісповідник віри Іван Маргітича як священик і єпископ був духовним охоронцем греко-католицької церкви на Закарпатті, мудрим провідником й пастирем русинів-українців, твердо й несхитно стояв в обороні рідного слова й прабатьківської віри і проявив справжній подвиг священика і громадського діяча, усе своє свідоме життя боровся за незалежність рідної держави і рідної Церкви.

У Коломиї просили пришвидшити беатифікацію владики Івана Маргітича (ФОТО)

Бог і Україна. Саме на благородний вівтар священного служіння рідному народу без найменшого сумніву і каяття поклав своє життя Іван Маргітич. Не маючи власної сім’ї, усі свої сили, душу, всього себе віддав він Всевишньому і вірникам. У цьому – сенс його хоч і страдницького, але такого високого, прекрасного і щасливого життя.

Власне про чин незламного ісповідника віри йшлося під час спогаду-презентації книги «Народний владика Іван Маргітич» у Коломийському Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського. Гості зі Львова – упорядник і видавець книги Олександр Масляник, віце-президент Світового християнського конгресу, автор статті Володимир Гаюк, делегація з Рахова на чолі зі священиком о. Василем Носою, наша краянка, уродженка Хустщини Ярослава Ткачук, генеральний директор Коломийського Національного музею народного мистецтва  Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського, заслужений працівник культури України, кавалер орденів княгині Ольги та інші мовили про подвиг слуги Божого Івана Маргітича й просили провід МГКЄ активніше продовжувати процес його беатифікації.

Початок діяльності І. Маргітича як священика був важким. Це був період насильницького приєднання греко-католицької Церкви до окупаційного російського православ’я. У 1949 році почався планомірний наступ влади на греко-католицьку Церкву і маже одночасно було заарештовано усіх міських священиків, які категорично відмовилися підписати заяву про перехід у православну віру. Арештували І. Маргітича 4 березня 1951 року, замість релігійної пропаганди присудили антирадянську і дали 25 років ув’язнення. 

У складний і буремний для України час 80-90-х років минулого століття  Іван Маргітич доклав багато сил і духовної енергії для зміцнення національно-демократичних організацій, для відновлення греко-католицької Церкви на Закарпатті. Подвижник Іван Маргітич був завжди зі своїм народом. Він проявив справжній подвиг священика і патріота, бо все своє свідоме життя боровся за незалежну Україну.  

Будучи важко хворим, він постійно їздив Закарпаттям,  був там, де його чекали вірники. Так і помер на 83-му році життя під час освячення престолу в с. Пилипці на Міжгірщині. 

З відстані часу зримо видно, що засіяні протягом десятиліть владикою Іваном Маргітичем зерна християнської віри у душах вірників Закарпаття принесли рясні плоди. Плодами того засіву стала міцна віра та мужність тисяч вірників, які вистояли у вкрай невигідних та небезпечних умовах катакомбної ГКЦ протягом півстоліття, не спокусившись вигідними та престижними умовами толерованого владою московського православ’я. 

У прийнятому звернення до правлячого єпископа МГКЄ кир Мілана Шашіка, зокрема, зазначено: «За Вашої участі, владико,  пройшли науково-практичні конференції і урочисте перепоховання 4 лютого 2017 року в храмі Покрови Пресвятої Богородиці в селі Боржавське останків єпископа-помічника Мукачівського Івана (Маргітича) на якому Ви публічно проголосили початок його беатифікації.

На знак найвищої пошани єпископа Івана Маргітича – ісповідника віри, визначного релігійного і громадського діяча, славного сина Закарпаття, великого патріота України, духівника і наставника сотні тисяч українців – просимо Вас докласти усіх зусиль для пришвидшення процесу його беатифікації. Omnia ad  majorem Dei gloriam -  хай буде все на більшу Божу славу!».

 

 

Анна Грапенюк для Закарпаття онлайн

20 червня 2018р.

Теги: беатифікація, Іван Маргітич

НОВИНИ: Соціо

18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини