Закарпатські журналісти публічно відмежувалися від псевдожурналістів Ступак, Данацка і закликали не вестися на їх провокації

Голова Закарпатського осередку Національної Спілки журналістів України оприлюднив у соціальній мережі Фейсбук відкрите звернення ЗО НСЖУ, яке містить чітку оцінку діяльності псевдожурналістів та заклик до громадськості з проханням не піддаватися на провокації Лариси Ступак, Івана Данацка та інших їхніх «колег по перу». Звернення, яке публікуємо повністю, є відкритим для підписання.

Закарпатські журналісти публічно відмежувалися від псевдожурналістів Ступак, Данацка  і закликали не вестися на їх провокації

Відкрите звернення Закарпатської організації НСЖУ

Вже рік, як Закарпатський осередок Національної Спілки журналістів України працює як колегіальний орган – усі рішення тут приймаються винятково обраним загальними зборами правлінням. У такий спосіб, відмовившись від одноосібного правління, забезпечується прозорість діяльності, баланс думок, поступово очищується імідж журналістської організації. Натомість, це звернення ініціюю я особисто, голова Закарпатської обласної організації НСЖУ, і прошу усіх небайдужих колег приєднатися до нього.

​Тривалий час ми мовчки спостерігали за тим, як в області нівелювався статус журналіста. Не секрет, що під кожні вибори редакції газет і певні телеканали пачками роздавали медійні посвідчення. Реальні ж журналісти масовій появі на виборчих дільницях молодиків спортивної статури із журналістськими «ксівами» не надавали значення. Не було нікому діла й щодо відвертого масштабного бізнесу на журналістських посвідченнях, на основі яких згодом видавали шенгенські візи та дозволи на зброю. Навіть «йовбаки» сприймалися нами, як щось таке жартівливе – радше, десь із віртуального світу, ніж звичайна буденність.

​Треба нарешті визнати: ми помилялися. Відсутність жорсткого реагування на дії наших псевдо-колег негативно вплинула на роботу діючих журналістів, на довіру до мас-медіа з боку простих людей, загалом на імідж закарпатської журналістики. Настав час згуртуватися і захистити честь професії. Звернення є відкритим для підписання.

​Приводом цього відкритого звернення стало агресивне цькування нашої колеги – багаторічного власного кореспондента телеканалу «1+1» та «Німецької хвилі» Наталки Зотової з боку "активістів", частина яких привласнила собі право називатися "журналістами". Група людей, на чолі з Іваном Данацком та Ларисою Ступак, упродовж останніх 2-3 років під прикриттям благих намірів боротьби з корупцією займається відвертим терором державних установ, лікарень, військових частин тощо. Замість реальної роботи, працівники різних структур вимушені відповідати на безкінечні інформаційні запити від цих осіб. При цьому – де саме використовується цими «журналістами» отримана роками інформація – загадка. Так само, як і з якою метою вона ними збирається…

​Чашу терпіння переповнила гонитва, яку пані Ступак влаштувала щодо нашої колеги Наталки Зотової. Зокрема, упродовж 9 місяців на адресу Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради, яке очолює пані Зотова, від редактора (і засновника в одній особі) газети «Сила народного контролю» надійшло 63 (!!!) інформаційні запити. Лариса Ступак вимагала інформацію, де є персональні дані воїнів АТО, важкохворих та малозабезпечених людей, інвалідів, неповнолітніх дітей і т.д. Тепер через, на її думку, невичерпну відповідь, «журналіст» вимагає від правоохоронних структур для Зотової кримінальну відповідальність – начебто через «перешкоджання журналістській діяльності»…

Варто наголосити: попри те, що Наталія вже третій рік працює державним службовцем, бездоганною та багаторічною працею на провідних теле- та радіоканалах вона довела свою фаховість і право належати до журналістської спільноти. Тисячі простих людей вдячні Наталці за допомогу у вирішенні проблем, досі згадуючи її теплими словами. Водночас, Лариса Ступак, скориставшись лояльністю діючого законодавства, заснувала формальне видання - фактично тим самим одноосібно присвоївши собі та своїм друзям звання журналістів. Відзначу, негативну моральну оцінку такій поведінці нещодавно дала Комісія з журналістської етики, оприлюднивши заяву про публічний осуд способу дій редакторки газети “Сила народного контролю — Чоп” Лариси Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу Наталії Зотової та її колег. Комісія вважає, що зазначені вислови та поведінка є недопустимими у діяльності журналістів, а також суперечить Кодексу етики українського журналіста, який застерігає журналістів від вживання образливих слів та ненормативної лексики (стаття 15 Кодексу).

Відкрите звернення:

1. Ми рішуче відмежовуємося від діяльності псевдо-журналістів Лариси Ступак та Івана Данацка, які своїми вчинками завдають шкоди професії журналіста та в очах простих громадян створюють негативний імідж журналістики загалом.

2. Усвідомлюючи відповідальність за суворе дотримання свободи слова, вважаємо за необхідне звернутися до депутатів Верховної Ради України з проханням переглянути законодавчі акти в частині реагування на публічні запити із тим, аби ця інформація мала чітку мету і застосування, а не ставала засобом маніпуляції та шантажу "замовлених" посадовців.

3. Закарпатська обласна організація ініціює журналістське розслідування з метою виявлення справжнього замовника відвертого цькування нашої колеги Наталки Зотової.

4. Звертаємося до громадськості з проханням не піддаватися на провокації Лариси Ступак, Івана Данацка та інших їхніх «колег по перу», оскільки рішуче засуджуємо подібні методи "роботи" як такі, що не мають нічого спільного з журналістикою та її стандартами.

Цією заявою ми хочемо задекларувати цілковиту готовність захищати і підтримувати своїх колег, аби горе-активісти на чиєсь замовлення не вибивали їх із наших лав поодинці та не знищували журналістику як професію.

Віталій Мещеряков, голова Закарпатської обласної організації Національної Спілки журналістів України


Як раніше інформувало Закарпаття онлайнв Ужгороді журналісти переступили турнікет обласної прокуратури, щоби донести свою думку про псевдожурналістку Ступак

30 березня 2018р.

Теги: псевдожурналісти, Данацко, Ступак

Коментарі

Степан Крук 2018-04-01 / 09:14:28
Москаль перетворює наш край в "тітушняк"!!!

Вуву 2018-04-01 / 07:51:57
(Весела історія)
Йде засідання ода ...
Виступає маскаль : " звертаюсь до вас мойі краяни ... Шановні йовбаки ... І дорогі ступачки !
На черговій сесійі мусимо розглянути питання .........."

до попереднього коментаря 2018-03-31 / 22:15:07
У вчорашній провокаці чітко прослідковується замовний характер проти виконавчої служби. Тупий Павлов здав Москаля!
!!https://www.facebook.com/dostazakarpattya/videos/574422262932902/

Степан Крук - пенсіонеру 2018-03-31 / 21:52:51
Ні, Ви не пенсіонер! Ви заслужений пенсіонер!!! Як у воду дивилися... Вчора ще один організм, із кодла Ступак, П.Павлов разом із співпещерниками проникли в кабінет начальника виконавчої служби Хланти та облили його яйцями. Мотиви цих дикарів невідомі. Скоріше, це такий реванш тих, хто в ступі...

Степан Крук -пенсіонеру 2018-03-31 / 17:23:00
Таки виправить!

пенсіонер 2018-03-31 / 17:19:47
Дарма пане Степане ви такі впевнені.
Лариса ще мізки попарить і не одному, така в неї суча натура.
А ці дауни Данацко, Павлов і Желізняк будуть ходити за нею як гіньба за сукою, допоки так буде угодно Москалю.
Хто заказує новту тот і танцює.
І ні хрена їй не зробить Карпатська січ, горбатого лише могила виправить.

Степан Крук 2018-03-31 / 14:56:28
Пане Сахаров! Як кажуть у Закарпатті: "Кось думать, же кось дурний!". Люди дивилися на тот цирк, але потім їм це набридло. Дурних нема!

Цукерман 2018-03-31 / 14:46:34
Читай Ступачко дурна що за тя люди пишуть. Сидиш уже усім у пичунках кур..о. Та мало думай що робиш.
Хотя оби думати та треба мозги мати, яких у тебе не має.

Вуву 2018-03-31 / 07:26:17
Таке враження що всю громадськість привчають до того що закарпаття це не тільки ... Говерла ... Синевір ... Горгани ...
А також: ... Йовбак ... Ступачка і маскаль ... Як туристично знакові символи краю .

Степан Крук 2018-03-30 / 23:19:07
Народ! Ви не помітили одніє дуже важливої події! Ця подія - наочний приклад того, як обласна влада дурить Вас, маніпулює Вами! На останній сесії Закарпатської обласно ради повинен був заслуханий звіт обласного прокурора про стан злочинності в області. Прокурор вийшов для доповіді, але головуючий втрутився, мовляв, доповідь роздрукована та роздана депутатам, тому можно зразу перейти до запитань. Почалися запитання про прослушки в кабінетах ОДА та інша мура... В сесійній залі були журналісти, котрим дуже кортіло довідатися про криміногенну ситуацію, але зась! А з криміналом в області повний завал: зросли грабежі, вбивають не тільки дорослих, але й дітей, палять автомобілі, гвалтують... Але Москаль на масмедійних площадках стверджує, що Закарпатська область сама спокійна в Україні. І ставить це собі в заслугу... А фактичний стан із злочинністю громадськість не знає. Москаль відбілює прокурора, котрий пресує "мукачівських" та плекає "тітушок" Москаля.

Степан Крук -Чесний журналіст 2018-03-30 / 21:20:11
Це все уже в минулому! Хлопці із КС заявили, що "лавочка закривається", бо будуть морди бити. Подивимося, чи стримають вони свого слова?!

Чесний журналіст 2018-03-30 / 21:03:14
Ця п@зд@т@ торгує журналістськими посвідченнями. Ступачка у Паші Федаки замовляє посвідчення "Трибуни" для себе, Данацка, Павлрва, Желізняка, Сайкевича... Одним словов: для всіх псевдоактивістів. Ці посвідчення для них - основний інструментарій заробляння грошей на замовних акціях.
Все поацює у два способи:
-перший - замовлення за гроші на якусь посаду (замовником може бути інший чиновник або криміналітет); поясню: ці журналісти просто займаються дискедитацією і травлею любого посадовця, якого в них замовили (відпрацьовують такбимовити - журналістсткий гонорар), пишуть інформаційні запити у всі можливі інстанції, прокуратури, міністерства іт.д...;
- другий варіант - самі визначають собі якусь грошову "тему" (вибирають жертву для "доїння") і починають по ній писати різні фейки у соцмережі, знімати відео і банально чекають, щоб від них відкупились.
Це не журналісти - це зграя підлих безчесни вонючих безпринципних шакалів, які навіть не розуміють, що таке журналістська етика, немають навіть "зеленого" поняття...
Одним словом - ПАСКУДОТА!!!

пенсіонер 2018-03-30 / 20:24:48

Закарпаття онлайн, 18 вересня 2014р.

Розперезаного В.Мещерякова поставити на місце може Громадська рада при обласній телерадіомовній компанії – Б.Барбіл

http://zakarpattya.net.ua/News/129177-Rozperezanoho-V.Meshcheriakova-postavyty-na-mistse-mozhe-Hromadska-rada-pry-oblasnii-teleradiomovnii-kompanii-%E2%80%93-B.Barbil

На мою думку, гіршої допомоги для Н.Зотової важко придумати.
Це ж абсолютна антиреклама на всю Україну!

Навіщо пані Наталії ще вороги, коли за неї підписуються такі «друзі»!

журналістка 2018-03-30 / 16:04:04
Бачинська є, але нема адвоката і громадської активістки Бачинської. Є псевдоактивістка і заробітчанка на активістській діяльності під замовлення Бачинська.

Степан Крук -Тарас 2018-03-30 / 15:45:03
Є, та не та!

Тарас 2018-03-30 / 15:36:50
А що її вже нема?

Степан Крук 2018-03-30 / 15:03:54
Так, Настя Бачинська була гарним адвокатом та громадським діячем! Можливо Господь хліб насущний їй і дав, але душу її втратив назавжди. Дуже-дуже жаль!

О.Д. 2018-03-30 / 14:47:10
Черговий адмін видалив ваш коментар за його абсурдністю. Але з мого попереднього коментаря всі і без того зрозуміють всю глибину роздвоєння вашої особистості

до Олі 2018-03-30 / 14:45:27
Олю,також можна написати, що жоден порядний журналіст не ходив у чиновниках у Різака, Ледиди,Балоги, Москаля і т.д. Можна до нескінченності перераховувати всіх губеранторів та мерів. :-) Ви хоч розумієте, що дурню пишите? Чи Вам просто роботу ніхто не запропонував? Можу назвати десятки СПРАВЖНІХ ЖУРНАЛІСТІВ, які перебуваючи певний час на державних посадах, а дехто і понині, залишаються журналістами, а не продажними "журнашлюшками", що виконують замовні проплачені акції. І дуже прикро, що Настя Бачинська, колись порядна людина стала на слизький шлях заробітчанства виконуючи проплачені акції. Вже одного разу її затримали на хабарі. Тоді вдалося цю справу зам'яти, але жага грошей пересилює у цієї паніки все... Навіть здоровий глузд. Мечеться скрізь, де можна копійку урвати: від геїв до продажних активістів, від шантжу до сумнозвісних акцій "рожевих"дівчаток. Якийсь сюрр...

О.Д. 2018-03-30 / 14:44:42
Оля, у вас параноїдальна шизофренія? )

Ні, я не Степан Крук. Але хіба я можу щось довести вашій "манєчці"? )
Я не лікар. Тому справляйтеся з цим самі.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини