На Закарпатті стартував ІІ-ий Відкритий конкурс піаністів ім.Д.Задора (ФОТО)

22 березня в залі Закарпатської обласної філармонії урочисто розпочався Відкритий конкурс піаністів імені Дезидерія Задора – видатної постаті в крайовій музичній культурі, першого директора Ужгородського музичного училища, заслуженого діяча мистецтв України, піаніста, органіста, диригента, композитора, фольклориста, педагога.

На Закарпатті стартував ІІ-ий Відкритий конкурс піаністів ім.Д.Задора (ФОТО)

Цього разу конкурс проходить лише вдруге, та він уже встиг зарекомендувати себе як потужне та перспективне мистецьке змагання європейського рівня, про що свідчить як минулорічний досвід, так і нинішня зацікавленість молодих піаністів та іменитих музикознавців із різних куточків України й закордону, котрі своєю участю забезпечили конкурсові міжнародний статус.    

Від імені організаторів конкурс відкрили заступник директора департаменту культури облдержадміністрації Ілдико Молнар, котра зачитала вітального листа Міністра культури України Євгена Нищука, та директор Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора Світлана Стегней. Вони побажали учасникам успіху, журі – плідної роботи, а всім слухачам – естетичної насолоди. Тепло привітав гостей Ужгорода міський голова Богдан Андріїв. Долучився до вітань Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло.

Почесним гостем конкурсу, як і торік, став син закарпатського музичного світоча – Іштван Задор, котрий мешкає в Угорщині. Він поділився радістю перебування в переповненому залі на події, що увічнює пам'ять його батька і, водночас, заохочує талановиту молодь досягати професійних вершин. А от член журі з Франції Жільбер Сан Піетро ді Монте Россо завітав в Україну вперше, знаково – на запрошення Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора, чий студент – обдарований молодий піаніст Адріан Ерп – не так давно тріумфував на престижному конкурсі у Франції, справивши неабияке враження на досвідченого піаніста. Гість також розповів про власний досвід організації подібних мистецьких змагань і дав конкурсантам додатковий, доволі переконливий стимул для перемоги, пообіцявши фіналістам сприяння в поїздці до Ніцци для участі у власному конкурсі.    

Музичне вітання присутнім подарували торічний Лауреат І премії Мате Сіртеш – студент Музичної гімназії м.Веймар (Німеччина), симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії під керівництвом заслуженої артистки України Вікторії Свалявчик-Цанько та студент Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора, триразовий призер міжнародного музичного конкурсу піаністів у Франції Адріан Ерп.

Нагадаємо, у наступні два дні (23 та 24 березня) свою виконавську майстерність демонструватимуть 28 піаністів із десяти областей України, а також з Угорщини, Словаччини і США. Оцінюватимуть виступи знані музиканти й досвідчені педагоги з України, Словаччини, Угорщини та Франції. Прослуховування проходитимуть на базі Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора.

Крім того, в п'ятницю, 23 березня, за підтримки Товариства угорської культури Закарпаття на сцені обласної філармонії з концертом виступить голова журі, професор Будапештської музичної академії ім.Ф.Ліста Балаж Соколаї. Початок о 18.30.

Імена ж переможців конкурсу оголосять у неділю, 25 березня. Нагородження і гала-концерт відбудуться в залі обласної філармонії. Початок о 12.00. Вхід вільний, повідомили Закарпаття онлайн у Департаменті культури Закарпатської ОДА.

22 березня 2018р.

Теги: Задор, конкурс, піаніст

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини