Закарпатські нардепи звернулися до Порошенка та Гройсмана через проблеми з децентралізацією на Закарпатті

Відповідне звернення Василь Петьовка, Роберт Горват і Валерій Лунченко направили цього тижня президентові, прем’єр-міністру, а також головам Закарпатської ОДА та обласної ради.

Закарпатські нардепи звернулися до Порошенка та Гройсмана через  проблеми з децентралізацією на Закарпатті

"Станом на сьогодні перспективні плани формування територій громад 23 областей, крім Закарпатської області, затверджено Кабінетом міністрів України. Відсутність Перспективного плану формування територій громад Закарпатської області сповільнює процес децентралізації, порушує законне право територіальних громад на об’єднання відповідно до перспективного плану формування територій громад області, унеможливлює отримання державної фінансової підтримки в результаті добровільного об’єднання територіальних громад краю, що має значення для реформи територіальної організації влади та її поступу в цілому", - інформують нардепи.

При цьому перешкодою на шляху процесу децентралізації на Закарпатті фахівці вважають особисту позицію голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

 

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

____________________________________________________________________________________________

      №272/359  «05» березня 2018 року

Президенту України

ПОРОШЕНКУ ПЕТРУ ОЛЕКСІЙОВИЧУ

 

 

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

щодо стану реалізації Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" у Закарпатській області

 

Шановний Петре Олексійовичу!

Через вплив історичних, природно-географічних та економічних факторів регіони України мають неоднаковий рівень економічного розвитку, що обумовлює різницю у рівні життя їх мешканців. Вирівняти цю диспропорцію без цілеспрямованої фінансової підтримки державою регіонів не вдається. Як наслідок, соціально-економічна ситуація в регіонах залишається складною: підвищується рівень концентрації економічної активності в м. Києві та обласних центрах, натомість сільські населені пункти та малі міста мають обмежений потенціал розвитку, не усуваються міжрегіональні соціально-економічні диспропорції.

Після схвалення Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2014 року №333-р та законодавчого забезпечення процесу децентралізації, в порядку визначеному Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (далі - Закон), утворено більше 700 об’єднаних територіальних громад, у яких об’єдналося більше 3000 сільських, селищних, міських рад з населенням більше 6 млн. осіб, що свідчить про значимість та позитивну динаміку реформи, а саме зміни системи територіальної організації влади та підвищення ефективності управління суспільним розвитком на відповідних територіях.

У процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, відповідно до п. 4 та п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону, при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади, а якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання. Забезпечення правових умов та врахування просторових меж в процесі добровільного об’єднання громад досягається шляхом формування територій громад області відповідно до затвердженого перспективного плану в порядку визначеному ст. 11 Закону.

Станом на сьогодні перспективні плани формування територій громад 23 областей, крім Закарпатської області, затверджено Кабінетом Міністрів України. Відсутність Перспективного плану формування територій громад Закарпатської області сповільнює процес децентралізації, порушує законне право територіальних громад на об’єднання відповідно до перспективного плану формування територій громад області, унеможливлює отримання державної фінансової підтримки в результаті добровільного об’єднання територіальних громад краю, що має значення для реформи територіальної організації влади та її поступу в цілому.  

Враховуючи соціальну важливість порушеного питання та з метою забезпечення державної політики щодо формування територій громад Закарпатської області, керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України»,

 

ПРОШУ:

  1. Розглянути дане звернення та взяти справу під особистий контроль;
  2. Забезпечити єдність державної політики щодо формування територій громад та територіальної організації влади на шляху до згуртованості державного простору.

 

Народні депутати України

В.В. Петьовка

Р.І. Горват

В.В. Лунченко

08 березня 2018р.

Теги: децентралізація, ОТГ

Коментарі

Олександр 2018-03-10 / 02:20:09
Лунченко хустський зрадник так нагло зливати свого ж голову області. Цікаво чи Яценюк знає за його зраду і підігрування Петьовці. Хоча вони всі одного стоять всіх грати б посадити тоді б порядок може був хоч в нас

Олександр 2018-03-09 / 14:28:24
А де Ви бачили на Закарпатті хоча б 100 метрів хорошої дороги?Що мішало за 4 роки губернаторства це зробити?Вчора їздив до Львова,повірте на слово-дорога європейської якості.У нас доріг зовсім немає тому і коментувати нічого.Тут і питати у губернатора немає чого.Відповідь очевидна-нездатний .Сусіди змогли,а чому ми ні?Прозвітуйте шановні!

***** 2018-03-09 / 10:32:19
До речі,ніхто не подумав,що наступним кроком може бути ще одна "хороша" задумка уряду(перед тим уже тихо озвучувалася) про створення "ОТГ" для закарпаття,Львівської області, Волині, Ів.-Франківщини з єдиним імператором з челяддю(де Закарпаттю відводиться десь 10 відсотків членства).Вам цього дуже кортить,панове?

***** 2018-03-09 / 10:25:09
А хтось оперує фактами - скільки ОТГ на Закарпатті не пожалкували,що тепер самі своїм навозом латають свої ями і т.д.,замість того щоб отримувати свої частки дотації від держави.Там якийсь портал пише,що Генадійович на першому місці серед губернаторів України по відповідальності.А чого так красиво не писали про Лунченка,Губаля,Балогу.

Олександр 2018-03-08 / 17:36:54
Які закони така й держава- якщо одна людина може свідомо не приймати рішення тому, що їй це особисто не вигідно бо втрачає вплив на територіальні громади то про ,що далі можна говорити.В цивілізованому суспільстві такі речі немислимі і строго переслідуються законом.А у нас вища посадова особа області діє по принципу-что хочу то і ворочу.Впевнена в безнаказності .

ужгородець 2018-03-08 / 17:24:55

Невже хтось вірить, що свої ОТГ Тячів чи Поляна на шару порішали аж до Києва?

ужгородець 2018-03-08 / 17:19:58

"Депутати пишуть", "фахівці вважають", "Кабмін затверджує"... Це все "задарь"? - Не смішіть...
Нема грошей від громад для ОДА - нема погодження. Що, кому ще не зрозуміло?

Микола 2018-03-08 / 14:03:04
Схоже Петьовка готується на нового губернатора а інші нардепи вирішили злити свого однопартійця Москаля. Досюсюкався генерал-губернатор із Лунченком тепер той витирає ноги об нього. Бо ця заява лише штучна підстава скористатись дипломатично сииуацією адже 3 роки тягнеться це пииання децентралізації і шо лише тепер нардепи побачили цю проблему?? Гра на публіку короче

Ванько 2018-03-08 / 13:12:39
Бартер: Москаль їм медальки За розвиток, а вони звернення. Усе закономірно

Степан Крук 2018-03-08 / 10:54:56
Вчасне звернення! Створення ОТГ - справа добровільна і її повинна вирішувати громада. Перечинська та іршавські громади це рішення прийняли, однак натикнулися на жорсткий, вульгарний супротив Г. Москаля, котрий гальмує створення ОТГ. Кабмін вже висловив своє незадоволення діяльністю (бездіяльністю) Генадія Москаля, але рішення стосовно доцільності перебування цього анархіста на посаді голови ОДА не прийняте. Президент Порошенко тупо не помічає зневагу Москаля до прийнятих урядових рішень , бажань громад та чинного законодавства. Гарант, блін!!! Ігнорування рішень, указівок центральних органів влади - це прояв сепаратизму в чистому вигляді! Мовчати вже не можна...

... 2018-03-08 / 09:05:01
Хто такий горват нам добре відомо, це людина, яка ускладнила життя закарпатцям своїми недозаконами щодо переаезення товарів через кордон.

... 2018-03-08 / 09:02:15
Принцип обєднання громад - добровільність. Позиція депутатів - примусове обєднання. І плювати вони хотіли на Закон

Вуву 2018-03-08 / 08:00:43
Зате тепер ... маскаль може сміливо занятись справою "коруни" щоб якось віддячити горвату. А чому б і нє !?

непонятки 2018-03-08 / 07:19:45
Це звернення чітко направлене проти маразматика-матюкальника.
Під Москалем захиталося крісло?

Вуву 2018-03-08 / 06:34:51
Читаю і плачу ...сльозами вмиваюся . Як вони за народ вболівають.
Ой нє ... Відай не зпроста вони це звернення написали . Ой незпроста.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини