Хустський суддя у справі міні-ГЕС виніс незаконне рішення проти громади села Березово - активіст (ФОТО, ВІДЕО)

У понеділок, 26 лютого, мала вирішитися по суті резонансна справа щодо будівництва міні-ГЕС неподалік села Березово, що на Хустщині. Однак голова Хустського районного суду Михайло Довжанин необґрунтовано зупинив її розгляд та втік під крики мешканців «ГАНЬБА!».

Хустський суддя у справі міні-ГЕС виніс незаконне рішення проти громади села Березово - активіст (ФОТО, ВІДЕО)

Про це Закарпаття онлайн повідомив правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про позов забудовника ТзОВ «Ріка Енерго» до Березівського сільського голови Богдана Біляка про визнання недійсним та скасування його розпорядження №30 від 10.07.2017 року «Про громадські слухання», яким "таємні" слухання щодо «позитивного» будівництва міні-ГЕС на річці Ріка поблизу села Березово були визнані такими, що не відбулись.

22 грудня голова села Березово видав на користь забудовників нове розпорядження №60, яким незаконно скасував своє попереднє розпорядження №30 і фактично "легалізував" псевдослухання щодо будівництва. 28 грудня 2017 р., внаслідок протестів мешканців, Березівська сільська рада на позачерговій сесії скасувала як незаконне розпорядження голови села №60 і взагалі заборонила будівництво міні-ГЕС на території сільради.

Представник забудовників Зоя Темнохудова подала клопотання з проханням зупинити розгляд даної справи у зв’язку з тим, що вона подала новий позов до Закарпатського окружного адміністративного суду про оскарження вищезазначеного антиГЕСівського рішення Березівської сільської ради від 28 грудня 2017 р. В такий спосіб фактично забудовники тепер нав'язують своє екологічно-небезпечне гідробудівництво не тільки протестуючій громаді, а й депутатському корпусу села, який більшістю голосів висловився проти.

Березівчани, їх представники Віталій Грегор та Микола Аннишинець, разом із прокурором Хустської місцевої прокуратури Денисом Любка, категорично заперечили проти цього клопотання "гесівців". Мотивували тим, що воно необґрунтоване, нікчемне, суперечить навіть здоровому глузду і направлене лише на затягування розгляду даної справи, яка постійно переноситься з вини забудовників вже із липня 2017 року.

Однак суддя Михайло Довжанин вирішив незаконно задовольнити це абсурдне клопотання та ухвалив зупинити розгляд даної справи доти, поки не буде вирішено в окружному суді іншу справу за новим позовом «гесівців». Слід звернути увагу, що текст цього рішення на 2 аркушах цей голова суду писав майже 3-години і він практично «скопійований» із заяви забудовників.

"Однозначно ми будемо оскаржувати дане рішення в апеляційному порядку, адже воно очевидно незаконне, безпідставне, заангажоване та прийняте проти інтересів громади Березова і всіх жителів долини Ріки. Крім того, мешканці вже готуються до нових протестних акцій із вимогою про відставку місцевих посадовців, які лобіюють це небезпечне будівництво і "фінансують" таке кривосуддя", - каже В.Грегор.

І нагадує, що цей же суддя в цій справі ще на початку її розгляду, 14 липня 2017 року вже приймав незаконне процесуальне рішення на користь забудовників, заборонивши березівчанам проводити повторні слухання, але 25 вересня Львівський апеляційний адміністративний суд скасував його і відмовив горе-забудовнику в забезпеченні позову.

Крім того, цей же Львівський апеляційний адміністративний суд 13 грудня також відмовив забудовникам, ТОВ «Ріка Енерго» та ТОВ "Гідроресурс-Ріка", і в позові до Закарпатської ОДА, залишивши без змін рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 2 жовтня 2017 р. Відтак було визнано законним розпорядження голови ОДА Геннадія Москаля №484 від 20 вересня 2017 "Про недопущення порушень прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативного впливу на навколишнє природне середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих гідроелектростанцій", яким було скасовано всі первинні дозвільні документи голови Хустської РДА Назарія Павлія, який, зокрема, «лобіює» дане екологічно-небезпечне будівництво на річці Ріка.

 

28 лютого 2018р.

Теги: міні-ГЕС, Березово, Михайло Довжанин

Коментарі

проти ГЕС 2018-02-28 / 19:11:13
треба принести поперджувальні шини цьому судді під роботу, додому і на шию єдну і запалювати по одній поки не стане людиною. пак скільки мож терпіти цих корупціонерів які нияк не нажеруться цими грошима і людей за людей не вважають.

Микола 2018-02-28 / 07:48:58
Все мало цим забудовникам!!крадуть наші ліси а тепер і до річок добрались. А де наша міліція, влада, де губернатор?? отримали і вони гроші за мовчання??

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини