Угорщина під другий підпал знову наполягає на постійній місії ОБСЄ на Закарпатті - як на Донбасі

Угорські офіційні особи у вівторок багато уваги приділили нічному нападові з підпалом на офіс Товариства угорської культури в Ужгороді, внаслідок якого, за повідомленнями українських та угорських ЗМІ, вигоріла значна частина представництва, а самому приміщенню завдано чималої шкоди.

Угорщина під другий підпал знову наполягає на постійній місії ОБСЄ на Закарпатті - як на Донбасі

Це сталося в ніч на 27 лютого. МЗС Угорщини викликало з цього приводу посла України в Будапешті Любов Непоп для пояснень.

Голова угорської дипломатії Петер Сійярто вранці 27 лютого висловив думку, що такі прояви радикалів мають на меті залякати представників угорської громади на Закарпатті і закликав українську владу «стримувати екстремістів».

Ця подія не залишилася непоміченою і в Києві. Напад засудили в МЗС України. Міністр закордонних справ Павло Клімкін вказав на «замовний зовнішній слід» у черговому підпалі будівлі Товариства угорської культури.

Після виступу Петера Сійярто з різкою заявою виступили віце-прем’єр Жолт Шем’єн, а також чільні представники державного секретаріату Кабінету міністрів Угорщини з питань національної політики статс-секретар Арпад Потарі та уповноважений уряду з координації транскордонної співпраці між східним регіоном Саболч-Сатмар і Закарпаттям Іштван Ґрежа.

Ми приголомшені нападом на офіс ТУКЗ (KMKSZ) і якнайрішучіше засуджуємо його, йдеться в офіційному резюме держсекретаріату.

Угорські високопосадовці запевнили, що уряд Угорщини «негайно надасть необхідну допомогу в інтересах відшкодування завданих збитків і швидкого відновлення роботи офісу Товариства». На їхню думку, серйозну стурбованість викликає той факт, що «це вже друга атака впродовж поточного місяця на представництво ТУКЗ та закарпатських угорців». Вони очікують, що українська влада в найстисліший термін знайде зловмисників і посилить заходи з безпеки угорської громади в Україні.

​У другій половині дня керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто зустрічався в Будапешті з Ламберто Заньєрі, верховним комісаром ОБСЄ з питань нацменшин. Сторони обговорили питання імплементації закону України «Про освіту» та інцендент в Ужгороді.

За визначенням Сійярто, Україна й надалі «не виконує рекомендацій Веленційської комісії і не розпочала консультацій з угорськими угорцями щодо нового освітнього закону». Міністр висловив переконання, що «така поведінка України» грубо порушує міжнародні норми й сподівання ЄС щодо можливих кандидатів на вступ до цієї організації. Водночас Сійярто подякував Ламберто Заньєрі за його «особливу увагу» до цих проблем.

Щодо підпалу офісу Товариства угорської культури в Ужгороді, міністр Сійярто назвав його «вкрай важким інцидентом», додавши, що, на його думку, радикальні сили та їхні ідеї набувають «дедалі більшого поширення в Україні» у формі «постійного залякування закарпатських угорців».

Угорський політик наголосив на цій зустрічі на важливості ініціативи Угорщини стосовно створення на Закарпатті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, подібно до тієї, що вже діє на Донбасі. Про реакцію верховного комісара Ламберто Заньєрі на цю пропозицію наразі не повідомляють.

Це вже не перший підпал

Поліція Закарпатської області розслідує обставини чергового підпалу в офісі Товариства угорської культури Закарпаття. Інформація про пожежу надійшла в ніч на 27 лютого. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах». Внаслідок пожежі ніхто не постраждав. Сума збитків встановлюється.

Закарпатська облдержадміністрація і Товариство угорської культури Закарпаття в спільній заяві, оприлюдненій на сайті голови ОДА Геннадія Москаля, засудили підпал і наголосили, що «жодним місцевим чи заїжджим провокаторам не вдасться розсварити українців і угорців».

Це вже не перший підпал офісу товариства. У ніч на 4 лютого невідомі кинули пляшку із запалювальною сумішшю у будівлю. Пізніше Геннадій Москаль заявив, що правоохоронцям вдалося встановити особи зловмисників. За його словами, це громадяни Польщіпослідовники праворадикальної організації «Фаланга», члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків угруповань «ЛНР» і «ДНР». Інформацію підтвердили і в Головному управлінні Національної поліції в Закарпатській області.

Відносини між Україною та Угорщиною різко загострилися останнім часом через новий український закон «Про освіту», що передбачив поступове запровадження в школах переходу на навчання державною українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Василь Плоскіна, Радіо Свобода

28 лютого 2018р.

Теги: вибух, підпал, ОБСЄ

Коментарі

Степан Крук -Михайлу 2018-02-28 / 20:47:02
Бандерівці обовязково б пропіарилися на цьому. А місцеві націоналісти минулого разу категорично заперечували свою причетність. Не їх почерк, вони б серед білого дня увійшли в офіс та почали там на камеру столи перевертати...

Михайло 2018-02-28 / 20:34:15


Тут не місце для російських провокацій. "Бандерівцям" з виразним російським акцентом може повірити хіба дурень. Вправляйтеся в цьому на інших, менш перебірливих ресурсах. Коментар видалено. Адмін


Степан Крук 2018-02-28 / 20:23:37
Весь час від попереднього підпалу біля консульства та угорського офісу чергували та охороняли обєкти патрульні. Хто відкликав звідти поліцейських? Хто дві таку команду???

Степан Крук 2018-02-28 / 19:42:38
Я впевнений, що ця провокація в інтересах угорського уряду без участі Москаля була б неможливою! Як доказ - систематичні дефирамби "губернатора" в бік Будапешту. Згадайте його реакцію на мовний закон... Питання тільки в тому: він агент Будапешту, чи Москви?

Михайло 2018-02-28 / 18:54:40
До Бібі..Неборе подивися що тут дієтся а не на Мадярів.Вони біял нас класно живуть.Після Чехів Угорщина має 2 гу економіку у ЄС за темпапи росту.Які цигаретлики якій обвал ?

Вуву 2018-02-28 / 17:43:35
Ну всяке може бути ... Ось недавно читаю , австрія офіційно заявила ,що поки на карті існує австрія до того часу хуни не побудують атомний блок ... коло вже існуючойі пакшскойі АС ... І правильно зроблять , що задіють всі можливі важелі впливу.
Хуни розуміть лишень тоді коли з ними говорять "по хунськи".
Тепер орбан ... ійой ... Дайте пів млрд. Є за те що ми посилили охорону кордону (свого) т.бт. єесівського ... (Тут конкретна підміна понять) ... А з берліна йому кажуть "перекусишся" ... Бо питання стойіть щоб йім зменшити фін.допомогу .
Тай із закарпаття вже цігаретли так нейдуть ... Скінчились "ліві міліони"
Значить не за горами обвал форінташа.

Слава 2018-02-28 / 12:09:17
До Читатель...А звідки знаєте які вказівки отримали політики Угорщіни ?Може всі ці випадки проти України є за мовчазної згоди ЄС.Не думаю якщо США НАТО або Німеччина були б за співпрацю з Україною то Угорщина б могла щось блокувати.Думаю все це уних домовлено

Слава 2018-02-28 / 12:05:17
http://karpathir.com/2018/02/27/magyarok-eluldozesevel-fenyegetoznek-ukran-szelsosegesek/ От герої !!!!!

Читатель 2018-02-28 / 11:28:19
А кто такая эта Венгрия? Неужели, никто из ЕС ей не может дать под зад? Страна с каким-то населением менее 10 миллионов, умудряется политику на весь мир вести? Что это за идиотизм?

Степан Крук 2018-02-28 / 09:25:24
Ага, а може зразу миротворців ООН ввести?! Оперативники працюють, винні будуть покарані. Виходять на слід: вже відомо, що перед вибухом перед угорським офісом вештався чоловік похилого віку, в джинсах, лисий, котрий весь час матюкався.

Вуву 2018-02-28 / 07:40:33
Рятує парьєнь свою замочену репутацію як може із усіх сил.
Але ж скільки разів попереджали і казали ... НЕ роби.
(А Дурень віри не йме.)

ІВАН 2018-02-28 / 07:23:44
Завжди, коли бажаєш відшукати злочинців, варто ставити питання: "Кому це вигідно?". Безперечно, що Україні та й будь-якій українській організації - це не вигідно. "Вигідно" ж Росії та здається і Сіярто - вигідно теж!

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини