Представники угорської громади Закарпаття відмовилися від консультацій з Міносвіти України

Представники угорської громади Закарпаття не мають наміру проводити консультації з українською владою щодо дражливих питань закону про освіту через звернення депутатів Верховної Ради до Конституційного суду.

Представники угорської громади Закарпаття відмовилися від консультацій з Міносвіти України

Представники угорських громад, що компактно проживають в Україні, відмовилися брати участь у запланованих консультаціях з міністерством освіти і науки України щодо виконання мовної норми закону про освіту. Про таке рішення представників національної меншини повідомила в середу, 14 лютого, міністерка освіти й науки України Лілія Гриневич, під час засідання уряду, передає інформагенція "Українські новини".

"Лідери угорської громади нам повідомили, що вони не приїдуть на консультації", - сказала вона. За словами Гриневич, консультації планувалося провести 14 лютого. Своє рішення керівники угорської громади пояснили зверненням фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді до Конституційного суду України з проханням визнати сам закон неконституційним, додала міністерка.

Міністерка переконана, що такі дії - затягування процесу й маніпуляції. Водночас Гриневич нагадала, що Україна розробила дорожню карту впровадження рекомендацій "Венеціанської комісії" і працює над їхнім втіленням.

Тим часом питання блокування Будапештом євроатлантичних прагнень України буде однією із тем майбутньої зустрічі генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга та президента України Петра Порошенка. Зустріч планується провести в Мюнхені на полях Мюнхенської конференції з безпеки, повідомив глава місії України при Альянсі Вадим Пристайко в розмові з журналістами агентства новин "Інтерфакс-Україна".

"Генсек підтвердив, що в НАТО цією ситуацією дуже розчаровані і хочуть якнайшвидшого припинення (…), і розраховують, що це питання найближчим часом вирішиться", - наголосив Пристайко, якого цитує агенція.

Нагадаємо, через протест проти мовних норм закону про освіту Будапешт заблокував проведення засідання комісії "Україна - НАТО" з питань оборони, що мало відбутися 14-15 лютого.

14 лютого 2018р.

Теги: угорці, громада, консультації

Коментарі

jurius 2018-02-24 / 21:54:27
Угорців не переконаєш що в Україні потрібна українська мова. Навіть якби Україна прийняла якийсь компромісний закон, в Угорщині все рівно буде антиукраїнська істерія, бо сьогоднішні угорці це хворі націоналісти, що обирають між двома "Йоббіками" і нам від цього не буде холодно чи гаряче! Чи варто Україні іти на поступки Угорщині навіть ціною розблокування стосунків з НАТО Будапештом? Не впевнений в цьому, тому що питання мови надто принципове і важливе, щоб жертвувати ним. Україні ні в якому разі не треба поступатися мадярам і замість і від співпраці з і так нерішучою і неефективною організацією треба переключатися на двосторонні стосунки з тими країнами, від стосунків з якими Київ може найбільше гарантувати власну безпеку. Паралельно треба шукати больові точки Будапешту і максимально тиснути на них, розуміючи що ця країна завдяки своєму посттріанонському синдромому а) налаштувала проти себе більшість сусідів; б) Угорщина маловпливова східноєвропейська країна яка пересварилася майже з усіма з ким можливо пересваритися крам Путина; в) Угjрщина занадто зациклена на історії, а отже можна грати на незаконному знаходженні угорських пам'ятників на території України (зокрема на Верецькому перевалі); г) стосунки з Угорщиною і так не будуть нормальними поки там правлять бал націоналісти, а отже в найближчій перспективі вони нічого не варті; д) угорські громадяни України (і це дуже важливо) зобов'язані вчити українську мову в обсязі, щоб вільно нею володіти - і це найважливіший пункт.

до István 2018-02-16 / 08:14:15
і чим не вгодив Гройсман, таким як ти?

Вуву 2018-02-15 / 05:40:37
Представники хунськойі громади дуже уважно слухають ... Що йім розказують з бударпешта ... Тільки ніяк не хочуть усвідомити що жити мають тут ... Разом з нами а не з тими хто там за забором.
Там точно украйінська непотрібна ... А тут чим раз то все без украйінськойі трудно.
І досить слушні і правильна пропозиція не знаєш мови ... Видати паспорт без громадянства ... (Або не видавати взагалі). Так роблять в хунійі.

Віталій Грегор 2018-02-15 / 01:06:15
"затягування процесу й маніпуляції" - вірно охарактеризувала такі дії представників угорської громади міністр освіти Лілія Гриневич

Угорські політичні сателіти, які маніпулюють угорськими педагогами на Закарпатті, окрім путінської Московії підтримують ще й ригівський "Жопоблок" виходить? Жах і черговий "ніж в спину" від сусідньої Угорщини, якій з такими цінностями треба в Мутному союзці Росії бути, а не в ЄС.

про мову 2018-02-14 / 22:44:50
Так, э деякі питання в законі про освіту,які потрібно дещо переглянути.Але кожний громадянин України повинен знати державну українську мову, не залежно від національності.жодна країна не дасть громадянство без знання державної мови, і кожна держава зробила все аби кожний громадянин володів державною мовою. Проблема не в тому що мадярам тяжко вчити українську, а в тому що вони нехотять її вчити.Це моя думка- а я теж угорка, і батьки та всі родичі багато поколіннь були угорцями, але і я мої батьки розуміли, що потрібно знати державну мову, в свій час вон итакож вчили російську.

Чесно 2018-02-14 / 22:25:55
Але згідно Конституції України ЗАБОРОНЕНО приймати наступні закони що обмежують уже існуючі права і свободи . А освітній закон ,чесно треба признати, обмежує права нацменшин. При Сталіну,Хрущову, Брежнєві були угорські школи . То правий опоблок разом з мадярами.

До іст вані 2018-02-14 / 21:16:00
Сам брешеш як собака гавкає і гриневич оббріхуєш . дивися в той бік де сонце сідає ... Як твойі аборигени брешуть ... З "дуже розумним виглядом" .
(Де сонце сходить то початок ,
А де сідає то кінець.)
Що дике племя огортає ,
Із слів не виплетуть вінець.

István 2018-02-14 / 21:00:23
Після наступних воборів можемо повернутися до цих питань...

István 2018-02-14 / 20:57:33
Гриневичка все-таки є міністром Гройсманського уряду. Вони й тоді брешать, коли мовчать.

освітянка 2018-02-14 / 20:54:27
наша Гриневич - розумна і освічена. Може у вас є якась інша?

Нiк 2018-02-14 / 20:30:05
I правильно зробили! Наша мiнiстер освiти Гриневич це позор!

Вуву 2018-02-14 / 16:27:39
Це було зрозуміло від самого початку ... Що так і буде ... Буде протистояння і відкритий ігнор ... Буде затягування в часі і різні смислові перекручування положень мовного закону і заключних рішень вунеціанськойі комісійі ... Буде тиск і шантаж на всіх рівнях у міждержавних стосунках і через міжнародні організаційі .
Тому можна сміливо говорити про неоголошену "гібридну" війну у правовому полі ... Хунійі проти Украйіни.
А ця інформація є лишень додатковим підтвердженням.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини