Орбану вже байдуже, чи відповідає стандартам український закон про освіту

Угорщині вже не подобаються президентський законопроект про громадянство, законопроект про мови та питання реституції церковного майна

Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини
Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини

Суперечка Угорщини та України, яка виникла на початку вересня, після ухвалення закону "Про освіту", досі лишається на порядку денному. Із часом його вплив стає навіть більш помітним – вже не є секретом, що Угорщина відкрито блокує навіть політичний діалог України з НАТО.

З українського боку заяву щодо даної суперечки робили, мабуть, усі без винятку політики, аж до найвищого рівня.

Однак мало хто звертав увагу, що з угорського боку ситуація була іншою: протягом двох місяців керівник угорського уряду, прем’єр-міністр Віктор Орбан, уникав заяв з українського питання. Від Будапешта говорили два міністри: голова МЗС Петер Сіярто та міністр людських ресурсів Золтан Балог (це відомство відповідальне також за освіту). Перший грав роль "злого поліцейського", від нього лунали найжорсткіші заяви; другий був більш налаштований на співпрацю.

Наприкінці минулого тижня Віктор Орбан перервав мовчання, присвятивши Україні добрий шмат своєї промови на зустрічі із закордонними угорцями, і ця промова справді виявилася нерядовою.

По-перше, з його слів випливає, що навіть у разі позитивного для Києва рішення "Венеціанки" Будапешт не зніме претензій до мовної норми освітнього закону. По-друге, він попередив Київ про нові імовірні конфліктні питання. Такими можуть стати президентський законопроект про громадянство, законопроект про мови та питання реституції церковного майна, вирішити яке Порошенко особисто обіцяв угорцям.

"Європейська правда" публікує повний переклад українського блоку промови Орбана.

При цьому слід розуміти, що вона чітко відображає інтереси держави Угорщина, тоді як в України є свої власні, яка вона, власне, і відстоює у вказаних законі та законопроектах.

* * * * *

Мені варто висловитися щодо наших відносин з Україною.

Це – історія, яку я вважаю важкою і сумною.

Я можу казати так, адже в останні роки Угорщина послідовно виступала за Україну, навіть щодо найгостріших питань. І тут я кажу не просто про питання української незалежності, яку ми, очевидно, завжди підтримували. Угорщина також брала участь у найпалкіших європейських дебатах щодо України, послідовно виступаючи за тісніші зв'язки між Україною та Європейським Союзом.

Я був одним з тих – а часом навіть провідним гравцем – хто успішно просував надання українцям безвізового режиму з ЄС.

Та для нас все це перетворилося на сумну історію.

Це – суб’єктивний термін, але ми маємо підстави використовувати його. Адже після досягнення всіх цих результатів ми отримали обіцянки, що угорська громада в Україні за жодних підстав не може бути позбавлена своїх прав, що українці ніколи не знижуватимуть той рівень прав меншин, який вже досягнутий в Україні у відповідності до правил ЄС.

Але зрештою сталося саме це – протягом одного дня.

Це викликало запеклу полеміку Угорщини з Україною. Це не змінило нашого дружнього ставлення до України, але охолодило дружбу. Дуже важко співпрацювати з країною, яка явно дискримінує наших співвітчизників, що проживають на її території. Тож це – непростий виклик для зовнішньої політики Угорщини.

В даному контексті ми не будемо починати марну і філософськи неоднозначну дискусію про міжнародні стандарти захисту прав меншин, адже це – делікатне питання.

Натомість Європейський Союз твердо стоїть на заявах про те, що рівень прав меншин, який вже досягнутий і наданий, не може бути зменшений з жодної причини.

Цей рівень можна піднімати, але він ніколи не може бути знижений. І незаперечним фактом є те, що новий закон України "Про освіту" являє собою зменшення такого рівня у порівнянні з попередньою ситуацією.

Це є фактом навіть попри заяви України, що вона дотримується міжнародних стандартів у певній формі.

Я не знаю, чи є коректними ці заяви України, і мене це не обходить.

Натомість ми повинні опиратися на правила ЄС щодо заборони на скасування або зменшення таких прав.

Це стає тим більше важливим, тому що в Україні на порядку денному є як мінімум ще три важливих законопроекти і законодавчі ініціативи (які призведуть до зменшення прав меншин).

І якщо зараз не дати Києву зрозуміти, що країна, яка прагне рухатися ближче до Європи, повинна відповідати європейським стандартам і нормам, то, можливо, ми зіткнемося з аналогічною ситуацією після ухвалення наступних законів. Цей перелік включає такі законопроекти: про громадянство, про використання мови (прим.: є також альтернативний проект, до якого в Угорщини може бути більше претензій) і про реституцію та використання церковної власності (йдеться про обіцянку Порошенка часів президентської кампанії, яка так і не була реалізована).

Але згадуючи про потребу широких переговорів з Україною, було б справедливо також сказати, що в цілому Угорщина є однією з країн, що стабілізують регіон, і однією з небагатьох, які не тільки зацікавлені у забезпеченні регіонального миру та процвітання у Центральній Європі, але також посилено працює заради обох цілей.

Крім того, ми домоглися того, що і США, і Росія, і Німеччина, і Ізраїль, і Китай, і Туреччина – всі перелічені країни зацікавлені в успіху Угорщини. У нас немає ніяких конфліктів з будь-якою великою країною: навпаки, всі країни, які формують світову політику, зацікавлені в успіху Угорщини.
 

Віктор Орбан,

прем'єр-міністр Угорщини,
Будапешт, 9 листопада 2017 року

13 листопада 2017р.

Теги: Орбан, Угорщина

Коментарі

пенсіонер 2017-11-13 / 20:39:02

Описка: ...органів місцевого самоврядування

пенсіонер 2017-11-13 / 20:37:21

На 100% правий "закарпатець 2017-11-13 / 19:21:49", звісно, якщо прибрати зайві емоції.
Вільне володіння державною мовою держ. службовцем ЛЮБОГО РАНГУ (це стосується і органів місцевого самоуправління!) - це звичайна європейська практика. В тій самій Угорщині, Словаччині, Румунії, Польщі чи Хорватії.

сорри 2017-11-13 / 19:35:03


Вуву, та це розуміють всі адекватні люди. Але не Орбан.

Мадяри мають як нафантазовану історію, так і нафантазовану політику. Тому і вступають в конфлікт з усіма довкола. Тому те, що "і США, і Росія, і Німеччина, і Ізраїль, і Китай, і Туреччина – всі перелічені країни зацікавлені в успіху Угорщини", повна дурня.

Як і те, що "Угорщина є однією з країн, що стабілізують регіон". Бо все рівно навпаки - ДЕСТАБІЛІЗУЄ.


закарпатець 2017-11-13 / 19:21:49
Та хер ви покладіть на Орбана. Але в Закарпаття в тих районах, де проживає мадярня, усіх керовників державних установ призначити з інших районів. Не знають української ніяого робити на державних посадах.

Вуву 2017-11-13 / 19:20:36
Перекажіть орбану ... Що проекти занів як розглядаються ... Про громадянство , мови і церковну реституційу ... першзавсе внутрішні ... і не розраховані на зовньошньо міжнародні зносини (між Украйіною і іншими крайінами) ... Тому Орбану нема вагомих причин робити якісь закиди щодо добросусідських відносин між нашими крайінами .
Така позиція видається упередженою і необгрунтованою .(і навіть нелогічною).

Вуву 2017-11-13 / 18:57:35
Якщо ми ми говоримо Украйіна понад усе ... То ставимо свойі індивідуальні цінності нижче від загальнодержавних ... Значить люди (народ) цієйі крайіни є свідомі того що роблять ... Для подальшого розвтку ... І готові на свойі плечі взяти весь можливий тягар .
Така позиція суспільства в крайіні є позитивною . Бо національні інтереси (бо це для всіх нас) дійсно понад усе.

Сергій 2017-11-13 / 17:56:13
Орбан 100 % виконує заавдання Путіна

Анна 2017-11-13 / 17:43:43
Біситься,мов скажена собака.Йому треба зробити свою чорну справу.Шкода,що закарпатці це не до

кінця розуміють

111 2017-11-13 / 16:53:25
Орбан багато на себе бере. Та начхати США, і Росії, і Німеччині, і Ізраїлю, і Китаю, і Туреччині на те буде Угорщина успішною чи ні. Кожну країну, де влада патріотична, не цікавлять успіхи сусідів, їх цікавлять успіхи своєї країни. Це Орбану слід було б добре запамятати.

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини