Сійярто, демонстративно відмовивши у зустрічі Клімкіну, "неофіційно" півтори години бесідував в Ужгороді з Москалем (ФОТО)

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, у понеділок, 9 жовтня, пізно увечері міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто відвідав Ужгород і зустрівся з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем.

Сійярто, демонстративно відмовивши у зустрічі Клімкіну, "неофіційно" півтори години бесідував в Ужгороді з Москалем (ФОТО)

Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, розмова відбувалася в неофіційній обстановці й тривала понад півтори години. Головною темою для розмови став прийнятий нещодавно Верховною Радою України «Закон про освіту», який викликав неоднозначну реакцію сусідів України, членів Євросоюзу.

Геннадій Москаль вкотре ретранслював версію офіційного Будапешту, що, мовляв, "по-перше, ряд норм прийнятого закону не відповідає ратифікованим Україною міжнародним угодам та міждержавним договорам... По-друге (що теж дуже важливо), мовні статті прийнятого закону неможливо реалізувати на Закарпатті в школах із викладанням мовою національних меншин. Слід тверезо дивитися на речі – перейти на викладання майже всіх предметів у старших класах державною українською мовою нереально. Тому що немає правового механізму звільнити угорськомовних (румуномовних, словацькомовних тощо) учителів, а якщо навіть припустити, що вони самі звільняться, на їх місце немає достатньої кількості вчителів із українською мовою навчання. На наш погляд, покращити рівень володіння державною мовою представниками національних меншин слід таким чином – збільшити кількість години навчання української мови і вдосконалити методику її викладання. Це в компетенції Міністерства освіти й науки України, і ми неодноразово зверталися туди з цього приводу".

Натомість  Петер Сіярто також повторив класичний останнім часом набір аргументів, відповідно до якого "Угорщина завжди підтримувала Україну в стратегічних для неї питаннях. Це і реверс російського газу, і європейські устремління України включно з наданням безвізового режиму, і допомога пораненим в АТО військовослужбовцям та їхнім сім’ям, і інвестиції в Закарпаття".

"Питання мови навчання для угорської громади для нас принципове, – заявив П.Сіярто. – Саме цим пояснюється реакція Угорщини на український «Закон про освіту». 12 жовтня ПАРЄ висловить із цього приводу свою думку, і ми сподіваємося, що в закон будуть внесені зміни. Утім, незважаючи на різні оцінки закону з боку України та Угорщини, ми й далі будемо допомагати угорській громаді на Закарпатті, а також самому Закарпаттю. Більш того, готові збільшити обсяг інвестицій. Я просив би вас, як голову облдержадміністрації, посприяти у підписанні договорів про реалізацію проектів прикордонної інфраструктури, домовленість про які була досягнута в ході візиту прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана в Будапешт і зустрічі з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у листопаді минулого року. 50 мільйонів євро на будівництво доріг та відкриття нового пункту пропуску на українсько-угорському кордоні є, однак без підписання договорів почати реалізацію цих проектів неможливо".

Як раніше інформувало Закарпаття онлайнСійярто в Ужгороді зустрівся з Москалем і хоче перегляду угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

При цьому Сійярто демонстративно відмовився зустрітися з зі своїм українським колегою Клімкіним на Закарпатті.

А голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, з яким зустрівся П.Сіярто, будучи представником президента України на Закарпатті, є неприхованим лобістом інтересів держави Угорщина в регіоні.

Загалом має місце ситуація, за якої угорські високопосадовці, здебільшого в рамках "приватних" візитів, практично постійно перебувають в населених угорцями районах Закарпаття.

Сійярто в Ужгороді зустрівся з Москалем і хоче перегляду угоди про асоціацію між Україною та ЄС (ФОТО)

10 жовтня 2017р.

Теги: Сійярто, Угорщина, освіта, Москаль, Клімкін

Коментарі

Хтось 2017-10-12 / 22:22:42
Дежа вю. Точнісінько так само путін в Криму зустрічався із байкером "хірургом", поки Янукович тупцяв під дверима. Ми дуже добре це пам'ятаємо, як і пам'ятаємо чим зрештою все закінчилось і де зараз Крим.

Чітателю 2017-10-12 / 07:57:35
Авжеж ... Тільки іген маскаль ... в такому випадку далі лишився б губернатором але вже від хунів ... Може б щей медальку причепили і іменем його назвали якусь "базарну" вулицю ...за вислугу перед ними.

Віктор 2017-10-12 / 04:44:14
Авжеж Сійярто - побіг до москаля, бо це ближче бігти ніж в кремль!)

Читатель 2017-10-11 / 10:28:33
После такой подачи новости, откровенно скажу - я проявил очень большое уважение к иностранному министру. Нет, вы не подумайте! Если человек так проявляет демонстративность - он знает, что ничего ему не будет, и ничего не последует! Приехал, как к себе домой, ничего за это ему не было, и, к сожалению, не будет.

А если так и дальше будет продолжаться - в скором времени, наши пограничники спокойно откроют "все ворота", и оккупация Закарпатья произойдет без единого выстрела, и лишнего шума!

И кто виноват будет? Опять Путин? А может, покойный Ленин? Или Сталин покойный?

Читач 2017-10-11 / 09:25:51
Освіта і мова. Чи виконував Будапешт те, що нині вимагає від Києва?

Надзвичайна гостра реакція Угорщини на новий Закон України «Про освіту», який передбачає впровадження української мови як навчальної і в угорськомовних школах, викликає зрозумілі порівняння з тим часом, коли Закарпаття входило до складу Угорщини.
Які умови були створені тоді для розвитку українського шкільництва? Чи виконував Будапешт те, що нині вимагає від Києва? (При цьому слід зважити, що українців в Угорщині було півмільйона – в кілька разів більше, ніж нині є угорців в Україні).
У державних школах лише державна мова
Отож, закон ще 1879 року про навчання угорської мови у закладах освіти гласив: «Необхідно, щоб кожен громадянин отримав відповідну можливість для засвоєння угорської мови як державної». (Саме такими і є аргументи української влади нині).
Читаємо угорський закон далі: «В сільській, церковній чи іншій публічній народній школі на посади вчителя, помічника чи тимчасового вчителя можуть прийматися лише особи, що здатні навчати угорської мови». ( Це до питання, чи можуть нинішні угорськомовні вчителі Берегівщини навчати свої предмети українською мовою. За угорським законом, їх навіть не прийняли би на роботу, якби вони цього не вміли).
І підсумок закону: «Кваліфікаційні дипломи можуть бути видані лише в тому випадку, якщо той, хто складає іспити, в достатній мірі володіє угорською мовою». (Себто, не знаєш державної мови, диплом не отримуєш).
Із останньої чверті ХІХ століття мадяризація українського шкільництва на Закарпатті велася шаленими методами. Всі державні школи стали угорськомовними. Лише церковно-приходські школи, утримувані самими громадами, могли бути іншомовними. Однак у державних школах навчання було безплатним. Внаслідок цього кількість україномовних шкіл скоротилося до мізеру. І тут ідеться лише про початкову освіту, бо середня і вища була всуціль угорськомовною. (Український Закон «Про освіту» забезпечує початкову освіту мовами національних меншин, чого угорці не дозволяли в державних школах).
Але і цього угорському уряду було мало. В 1914 році він видає розпорядження, щоб вивчення української мови в церковних народних школах обмежити лише трьома роками. В державних школах, яких була абсолютна більшість на Закарпатті, вона навіть не вивчалася. (Український закон дає право вивчати мову національної меншини протягом усього навчання).
І нарешті – останній акт «турботи» про національну меншину. У 1916 році мадярський уряд примусово перевів навчання української мови у школах з кирилиці на латинку. Всі підручники, церковні книги, газети починають друкувати лише латинкою (Що би сказали закарпатські угорці, якби їх перевели на кирилицю? Ото би було крику на цілий світ! А влада Угорщини саме так вчиняла з українцями).
Угорщина Першу світову війну програла, і Закарпаття відійшло до Чехословаччини. Інакше би за якихось 20-30 років півмільйона українців насильно би перетворили на «греко-католицьких мадяр».
Тотальна заборона української мови
Але на цьому освітня історія з Будапештом не закінчилася. Бо у 1939 році Угорщина знову окупувала Закарпаття, вже як союзник Гітлера. Щоправда, за двадцять міжвоєнних років у краї виросла нова інтелігенція, сповнена національної свідомості, і змадяризувати півмільйона закарпатських українців стало значно важче.
Але угорська влада і тут взялася до роботи із завзяттям. Українську літературну мову було заборонено як таку, українські книжки вилучено з бібліотек і навчальних закладів (частина з них по-варварськи знищена), ліквідовано українські видавництва та організації. Знову відбулося перейменування населених пунктів, мадяризація українських прізвищ та імен у документах.
Але оскільки перетворити закарпатських українців на угорців в один момент не виходило, то Будапешт поставив собі за мету спочатку створити тут новий народ – «угроруський». Угорський намісник на Закарпатті у 1940-1941 роках Міклош Козма особисто взявся контролювати створення окремої місцевої мови. «Угроруська мова настільки примітивна, що її можна розвивати в будь-якому напрямі», – писав він.
Заміна місцевих вчителів на вихідців із корінної Угорщини
За кілька років другого угорського пришестя кількість «угроруських» гімназій зменшилася із 5 до 3. Натомість угорських зросла з 1 до 4. (Це при тому, що українців було утричі більше).
Кількість горожанських шкіл з «угроруською» мовою навчання скорочено вдвічі і майже при всіх відкрилися угорські паралелі. Учительські семінарії реорганізували на двомовні, але і в «угроруських» паралелях багато предметів викладалося угорською.
У селах, де жила бодай горстка угорців, народні школи переводилися на угорську мову. А там, де угорців не було, поспішно відкривалися угорськомовні класи. За два роки кількість учнів в «угроруських» середніх школах зменшилася на четвертину, але Міністерство внутрішніх справ вважало, що і це число є зависоким і має знизитися ще на третину.
Місцевих вчителів замінювали приїжджими, яких присилали з центральних районів Угорщини і котрі не знали жодної слов’янської мови. Ясна річ, що навчати вони могли лише угорською. У 1940 році таких вже було 70% у школах краю.
26-27 червня 1942 року на нараді представником Міністерства культу та освіти Угорщини було порушено питання, щоб на територіях, небезпечних з угорської точки зору, поступово переходити на угорську мову викладання.
До речі, на угорську мову і літературу у всій системі шкільництва відводилося найбільше годин, а викладали їх тільки вчителі, прислані з Угорщини.
Наджупан Ужанської жупи Шіманфалві 15 квітня 1940 року підписав розпорядження (під грифом «Цілком таємно») адресоване бургомістру Ужгорода, яким заборонив видавати на руки читачам міської бібліотеки книги, друковані російською, українською і чеською мовами, і зобов’язав щокварталу передавати йому прізвища тих, хто цікавився такою літературою. З березня 1941 року будь-які «угроруські» матеріали, представлені до друку на території Закарпаття, можна було друкувати тільки з дозволу Ужгородської угорської королівської прокуратури.
А ось цитата заступника начальника окружного військового командування І. Вар’ю: «В угорських національних інтересах, щоби в Ужгородській державній гімназії угорські викладачі з корінної Угорщини складали 100%. Сьогоднішніх «угроруських» викладачів слід замінити надійними угорськими, що будуть виховувати «угроруську» молодь».
Але і в Другій світовій війні Будапешт програв. І Закарпаття вирвалося з його цупких «братніх» обіймів.
А закінчити цей історичний огляд хочеться цитатою того ж Міклоша Козми, угорського намісника Закарпаття: «Державні школи необхідні, бо в них навчання, ясна річ, ведеться державною мовою».
Чи не так, панове з Будапешта?

Фоштер Лупина 2017-10-10 / 23:25:23
"ретранслював версію офіційного будапешту" Тепирька вже й сята вода з нього не змиє: Іген-Ігенович!
А нижня подобенка фурт указує "Олазотошон йєлентем! Чего, барін, ізволітє?"

Гаврилюк 2017-10-10 / 20:55:18
Обговорювали демаркацію кордонів, зате і Луценко приїхав з наручниками

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини