Суд в Ужгороді відмовився скасовувати унеможливлення спорудження міні-ГЕСів на Хустщині (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні в Закарпатському окружному адміністративному суді під головуванням судді С.Гаврилка відбулось попереднє судове засідання в справі за позовом ТОВ "Гідроресурс-Ріка" та "Ріка Енерго" і третя сторона на боці позивача - Хустська РДА до Закарпатської ОДА про скасування розпорядження №370 від 20.07.2017 р. "Про скасування розпоряджень Хустської РДА"

Суд в Ужгороді відмовився скасовувати унеможливлення спорудження міні-ГЕСів на Хустщині (ФОТО, ВІДЕО)

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про три розпорядження голови Хустської райдержадміністрації Н.Павлія щодо будівництва каскаду міні-ГЕС на Хустщині, які викликали мітинги і перекриття доріг та були скасовані вищестоячим керівником Г.Москалем 20 липня, як такі що суперечать інтересам територіальних громад і громадян. 

Не погоджуючись із таким рішеням голови Закарпатської ОДА, так звані "інвестори", яким також вже однозначно відмовили щонайменше і 5 громад Хустщини, вирішили подати до суду про його скасування. 

Представник ОДА в суд не з'явився, подавши до суду заяву про перебування їх представника, керівника юридичного відділу, у щорічній відпустці. Суддя зауважив, що таку заяву вважає необгрунтовуваною і тому продовжив засідання, оскільки в ОДА працює, очевидно, не один юрист, і сам Г.Москаль міг би особисто також прийти в такій резонансній справі.

Перед початком засідання представник скаржників Зоя Темнохудова, яка одночасно представляє 2 фірми забудовників, асоційованих з екс-депутатом облради В.Трикуром, подала заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії розпорядження Г.Москаля на час його оскарження в суді. Однак суддя С.Гаврилко після перебування в нарадчій кімнаті оголосив рішення щодо відмови у задоволенні цієї заяви забудовників. Опісля суд вирішив закінчити підготовче засідання і призначив дату засідання по суті на 12:00 28 серпня 2017 р.

"Слід зазначити, що нонсенс є в тому, що підлегла голові ОДА райдержадміністрація, будучи залученою на стороні горе-забудовників, хоче фактичного оскаржити рішення свого керівника - Закарпатської ОДА. Як повідомлялось раніше, сьогодні о 9:30 в Хустському райсуді також паралельно призначене судове засідання за позовом одного із цих же "інвесторів" ТОВ "Ріка-Енерго". Зокрема, очікувалось, що головуючий суддя М.Довжанин мав би оголосити рішення щодо задоволення відводу, заявленого йому представником жителів Березова як третіх осіб, голови Громадської ради при Хустській РДА Миколи Аннишинця. Оскільки, підставою для такого відводу стала очевидна упередженість судді, який перед цим безпідставно відмовив у 2-х інших клопотаннях: про витребовування статуту громади, яким і регулюється питання слухань та про обов'язкову участь всіх пов'язаних осіб), не повідомляв повістками, як належить, всі сторони, та те, що Н.Павлій, який видав розпорядження щодо ГЕСів, на підставі яких і проводились слухання, працював раніше помічником даного судді. 

Водночас, навряд чи є співпадінням і те, що 2 суди були призначені практично в один і той же час, але в різних містах, за 100 км. Відтак, це наштовхує на думку, що в Хусті все зроблено з метою розпорошення сил громадськості та прийняття судом саме "потрібного" забудовникам рішення. Дивним є також і інший "збіг обставин" - позиція Закарпатської ОДА, яка не опублікувала по сьогоднішній день жодної інформації на своєму сайті про даний суд, який стосується справи, суспільно-резонансної для нашого краю, наслідками якої можуть стати нові конфлікти з протестами і вже не тільки на Хустщині", - зауважує В. Грегор.

11 серпня 2017р.

Теги: міні-ГЕС, розпорядження, скасування

Коментарі

До науковця 2017-08-16 / 07:54:07
Або, скоріше, до самозванця. Науковець мав би назватись і вказати свій мрофільний науковий ступінь. А не городити усілякі дурниці. Ніхто б зараз не залишився без води в Ужгороді. А от те, що правобережжя п'є жахливу за якістю воду (це доводить елементаррий фільтр на крані, який за день коиистування повністю замулюється - це факт). Дериваційний канал в Ужгороді в жахливому санітарному стані через неналежне його утримання Закарпаттяобленерго. Це "науковцю" слід знати. Крім того, свої повчання про типи гесів запхайте до кишені. У нашому краї мова йде не про руслові чи дериваційні иізних типів. А про руслово-дериваційні - коли встановлюють і підпірну греблю, яка регулює стік води й повністю змінює гідрологічний режим річки, і перешкоджає міграції риби, бо рибоходи, які будуються в тілі греблі, є непридатними на нашої іхтіофауни. А тип деривації - відткитий чи закритий - немає суттєвого значення, бо яка різниця річці яким способом у природному руслі залишаюсь санмінімум, при якому рибі плисти на пузі... Вчіться, читайте, "науковець" чи то проплачений мудрегель. Основним насосом (серцем) будь-якої річкової екосистеми є сезонна зміна водності: періоди паводку, періоди межені. При регуляції стоку гесами наступає деградація річки саме через порушення обводнення усієї заплави. Саме на цьому наголошують провідні столичні науковці гідробіологи та іхтіологи.

на нари 2017-08-12 / 12:05:22
З цими ГЕСами потрібно розбиратись вже СБУ , де забудовники масово скуповують бідне населення та пяниць для забезпечення результату громадських обговорень . Фактично вони підкупом і фальсіфікацією волевиявлення жителів наслених пунктів спотворюють справжні наміри населення . Так як це було в с. Березово , де кримінальні елементи разом з посадовими особами сілської ради підкуповували населення грошима в сумі 500-2000 грн та залякували незгідних з будівництвом . Потім зібрали 50 мешканців в залі клубу закрили двері для всіх інших і проголосували за будівництво . Забудовники як бачимо підкуповують державних службовців та органи місцевого самоврядування наймають кримінальних елементів для залякування . Тут потрібно порушити провадження і притягнути всіх цих осіб , які фактично перейшли в незаконнну господарську дільяність спотворюючи результати волевиявлення ,де їх діями може бути нанесено велику екологічну шкоду довкіллю .

Наталка Майстренко 2017-08-11 / 20:54:26
Саме так, - в деталях! Але поки науковці доводять згубну дію розміщення цього типу міні-ГЕСів на карпатську іхтіофауну, ми, юристи, чинимо спротив цим самим "деталькам", що на замовлення забудовників пролізають в документи і рішення, зокрема органів державної влади, спотворюючи процедуру і ігноруючи засади та гарантії місцевого самоврядування

Науковець 2017-08-11 / 16:58:45
До пана Миколи .Такими протестними, не далекоглядними рішеннями проти будівництва міні-ГЕСів можна довести що в 1936 році непотрібно було будувати на відкритому дереваційному каналі Оноківську і Ужгородську ГЕСи то на даний час усе правобережжя Ужгорода булоб без вододи.
Потрібно розрізняти міні-ГЕСи : вони подвляються на руслові,дереваційні відкритого типу і дереваційнй закритого типу.Само більної екологічної шкоди завдають ГЕСи закритої деревації. Для обговорення цьої теми потрібно залучати науковців які цим займаються а не крикунів за гроші.Любий проект має свої "за" і "проти".А чортик криється в деталях.

Микола 2017-08-11 / 15:09:36
Молодець Гаврилюк, хоча б один суддя в Закарпатті поклав на місце цих хапуг забудовників. Докус можна таке терпіти знущання над народом Хустщини. Щей і то наглота Павлій взагалі здуба впав чого він на боці гесівців в суді?? Чом не заперечив і не прийшов суд щоб визнати законим рішення Москаля? Гнати го в шию

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини