Циганський барон з Закарпаття каже, що їх дискримінують

Бо не дають землю і не дозволяють купувати будинки в селах, де живуть українці

Циганський барон з Закарпаття каже, що їх дискримінують

У роки Другої світової війни від рук фашистів загинуло від 600 тисяч до одного мільйона ромів. Тільки в Бабиному Яру в Києві вбито близько 10 тисяч циган. Сьогодні, 2 серпня, з нагоди Дня пам'яті голокосту ромів, представники ромських громад України відвідали урочище Бабин Яр. У коментарі «Журналісту» циганський барон із Закарпаття Микола Богар розповів, чому роми шанують пам'ять в цей день і з якими труднощами стикаються сучасні цигани в Україні. До слова, свій титул Богар за традицією успадкував від батька. В його родині 12 дітей, 60 онуків і 20 правнуків.

«Для мене 2 серпня - траурний день. Наших ромів так багато знищили. Я сам до останнього часу мало знав про геноцид ромів і навіть не замислювався, скільки німці знищили ромів. За деякими даними, в Україні під час Другої світової війни вбили до 50 тисяч ромів. Для нас - це удар по серцю, історична травма. На жаль, і сьогодні багато народів вважають, що цигани - це низький народ, але ми такі ж люди, як і всі», - зазначив Богар.

«Я приїхав до Києва, щоб відвідає меморіал Бабин Яр, де загинуло так багато представників моєї народності. Це боляче знати для нас, для ромів. Приїхати до Києва в цей день - моя особиста ініціатива. Мене тягнуло в це місце, щоб тут віддати данину пам'яті. Ніяких офіційних заходів не планується».

«У сучасній Україні ромам живеться, може, і не дуже нормально, але все-таки нормально. Дай Бог, щоб гірше не було. Головна проблема в наших громадах - відмова влади виділяти нам земельні ділянки. Народжуваність велика - тільки в нашому Виноградівському районі, де громада налічує 15 тисяч осіб, щороку народжується до 500 дітей. А влада не хоче виділяти нам землю для будівництва будинків. Це дуже велика для нас проблема. Більш того, нам не дозволяють за свої гроші купувати будинки в селах, де живуть українці - не оформляють документи, хоча згідно із Законом України кожен громадянин має право попросити виділити йому ділянку і право вибрати собі місце для проживання. Нас дискримінують», - повідомив барон.

«Ми часто порушували це питання. Але знаєте, як чиновники на це дивляться? Вони не відмовляють нам, але і не розглядають наші заявки. Зібрані нами папери гниють в сільрадах по 10 років. Скільки б ми не ходили, скільки б ми не писали, підсумок один - губляться наші папери. Наші заяви прийняли в сільській раді, а потім прийдеш через місяць-два, і заяви ніби й не було. Дискримінація і не тільки в нашому районі Виноградів, але і по всій Україні. Нас досі вважають низьким народом і всіляко принижують. Нам навіть не дають папериу, щоб наші дружини отримували допомогу за багатодітність. Хотілося б змінити цю ситуацію», - повідомив Богар.

«У селі Підвиноградів, де стоїть наш табір, що нараховує близько 2 тисяч осіб, є молитовний будинок. Зараз ми самі при ньому будуємо школу. Тому що в звичайній школі наших дітей дискримінують. Бувало, в їдальні нашим дітям давали і перше, і друге в одну тарілку і ще говорили: «А вдома ви хіба так не їсте?». Не всі сприймають нашу культуру в одязі, тому ми не віддаємо дівчаток в школу. До того ж, за нашими звичаями дівчатка виходять заміж в 13-14 років. В результаті 99% наших жінок безграмотні. Нашим чиновникам тільки це і потрібно. Нещодавно записали, що в районну школу ходить 600 дітей ромів, а за фактом ходило 20-30. В результаті отримали бюджетного фінансування на 7 мільйонів гривень більше. Зараз цю справу розслідує прокуратура», - розповів барон.

«Поки в школу ходять хлопчики. Але і у них є проблема - упереджене ставлення. З ними не бажають спілкуватися, їх б'ють, принижують. Тому ми вирішили будувати свою власну школу. Нам допомагають з Німеччини наші віруючі брати. Вони також обіцяють дати вчителів. Також ми пішли на те, щоб побудувати власний шпиталь. Все зробимо самі. Нічого не просимо. Тільки якби нам з обладнанням держава допомогла, було б непогано. Нам дуже багато допомогли в організації медичного обслуговування нардепи Андрій Лозовий та Ігор Мосійчук. Також ми вдячні за підтримку голові Закарпатської обладміністрації Геннадію Москалю. Ми всі молимося за цих людей», - сказав барон.

«Зараз ми проживаємо окремо від односельчан. Ми до цього звикли. Але в майбутньому ми сподіваємося отримати хоча б половину тих прав і можливостей, які мають українці. Нам дуже хотілося б вийти з місця компактного проживання. Купити будинок на вулиці поруч з будинками українців. Але поки нам не дозволяють. Сусіди банально не хочуть мати загальний паркан з нами. А ми просто хочемо, щоб наші діти росли разом з українськими дітьми. Але нам не дають. Вважають, що ми поширюємо кримінал. Але я не пам'ятаю, щоб у нас були злочини. Може бути, ви не повірите, але у нас всі в таборі віруючі люди. Ніхто не п'є і не курить, до криміналу не причетний. Ми просто не можемо зробити комусь щось погане. Але все одно, ми не можемо купити в нашому селі будинок», - зазначив Богар.

Довідка

2 серпня в Україні відзначається Міжнародний день пам'яті Голокосту ромів. За даними істориків, за час нацистських репресій загинуло до одного мільйона чоловік. У процентному співвідношенні ромська етнічна група найбільше постраждала від вбивств нацистів. Близько 90% ромського населення було знищено в Австрії, Німеччині та Естонії. З нагоди 75-річчя трагедії в Бабиному Яру - місці, де з осені 1941 року було знищено 10 тисяч ромів - встановлений монумент «Ромська кибитка». Друга назва пам'ятника - Калі Траш, що в перекладі з циганської мови - «Чорний день».

Журналіст

03 серпня 2017р.

Теги: цигани, роми, голокост

Коментарі

Вася 2018-02-04 / 22:26:41
Тай добре їх навчили говорити наші юристи що люблять гроші.у них таких нема,чому?бо не учаться,тай не хочуть.а за дискримінацію май мало най говорять,бо вони самі кого хоч дискримінують.у школу ходять оби лиш наших дівчат питати,а нашим у13_14 років іще учіня у голові а не питаня,так ги їхнім.

Вася 2018-02-04 / 22:19:40
Най цигане много не говорять про голокост ,тай про свої права,бо українців у роки другої світової,у десятки рази більше повбивали.

Тут 2018-02-04 / 10:02:23
Доки депутати і влада села думає - цигане роблять своє діло. Тож вітаємо в цинському селі Підвиногрпдів.

читач 2017-08-30 / 17:15:10
Погано жити - повертайтесь до Індії!

ната 2017-08-17 / 08:41:01
Мені подобається політика Гітлера, все правильно чоловік робив

Недобра 2017-08-09 / 11:25:55
Чисто по-циганськи - обманювати і клянчити. Всі їм довжні, як земля колгоспу. Лем вони не зобов"язані ні працювати, ні дотримуватися законів. А ще ті хворі на голову благодійники.Точно знаю про випадок в Ужгороді, коли закордонні спонсори восени дали кошти одній з ромських органцізацій на опалення приміщення і проконтролювали, щоб була здійснена авансова оплата за газ. А коли ті звалили додому, керівництво організації розірвало договір з газопостачальником і забрали свою авансову оплату назад. І далі - напевно, плакали, як їм студено.

Ільницький 2017-08-09 / 06:26:39
"сам до останнього часу мало знав про геноцид ромів і навіть не замислювався" так ги у нАроді кажут: здогадався цыганчук пак за матірьов у сім року плакаты.
"за нашими звичаями дівчатка виходять заміж в 13-14 років" Берів, агов! А як пак з тими законами Країни? За малолєток - стаття!
"не пам'ятаю, щоб у нас були злочини" Старий став - памнять му одорвало?! Най пак поникать на своих 3-х смолошів, як у Мукачові з церкви пожертви крадут. Відео є.

Аватар 2017-08-06 / 17:07:04
Всіх циган в контейнер і в середземне море!!!

підвиноградовець 2017-08-06 / 10:06:12
най барон имить харю. Для того, аби білі люди-сусіди продали їм хату, вони щодня у двір сусідам кидали гівно...і ціну за хату збивали на порядок. От такі вони "толерантні. Багато так виїли людей з села.
Так що хай барон не пи...ть

Корівчанину 2017-08-05 / 09:09:08
Звідки в таборі нові машини, питаєте? Гуманітарка

Qwe 2017-08-04 / 00:15:06
Права і можливості передбачають і певні обов'язки, але барон про це вочевидь не знає...

Копча 2017-08-03 / 19:16:44
Гітлер звичайно був ще тим виродком але дивлячись на поведінку циганоти іноді ловлю себе на думці що підтримую дядечка Аді у його вирішенні циганського питання.

односельчанин 2017-08-03 / 17:58:13
цитата "Але я не пам'ятаю, щоб у нас були злочини. Може бути, ви не повірите, але у нас всі в таборі віруючі люди. Ніхто не п'є і не курить, до криміналу не причетний. Ми просто не можемо зробити комусь щось погане" , все зро.зуміло, одне питання, звідки в таборі х3.х5.х6.BMW. panamera. bentli. і це все нові машини. ???

Королівчанин 2017-08-03 / 16:21:34
Ніколи і нізащо не можна пускати циган у село. Живу неподалік і все бачу і знаю,в нас настільки різні культури і побут, що потрібно буде тікати половині вулиці не тільки сусідам.

Ужгородець 2017-08-03 / 12:41:03
Не знаю як в селі Підвиноградів, але в Ужгороді цигани, ой вибачайте роми, останнім часом стали вельми агресивними і прямо вимагають гроші в прохожих або у відпочиваючих на терасах кафе в центрі міста. Толерантність не може бути односторонньою, і ромська еліта має це зрозуміти.

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини