В Ужгороді відкриється перша на рідному Закарпатті виставка Михайла Деяка "Creation"

Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая спільно із Voloshyn Gallery (Київ) представляють персональну виставку художника Михайла Деяка: Creation. Це перший соло-проект Михайла Деяка на Західній Україні, звідки він родом. Куратори виставки – Максим і Юлія Волошини. Виставка відкриється 29 червня о 17:00 і триватиме до 15 липня.

В Ужгороді відкриється перша на рідному Закарпатті виставка Михайла Деяка "Creation"

Михайло Деяк – талановитий та успішний художник, відомий в Україні, Європі та США. І хоч зараз Деяк живе та працює у Києві, зовсім не випадково, що його масштабна персональна виставка відбудеться на Західній Україні, в Ужгороді, адже сам художник родом із Закарпаття, і завжди акцентує на своєму походженні та зв'язку саме із закарпатською школою живопису.

Виставка Creation є певним підсумком етапу трансформації творчості художника, в її експозиції будуть представлені динамічні живописні твори на полотні, пейзажі на склі із серії Space, а також металеві барельєфи і скульптури із циклу Genesis. Ці роботи представляють зріз творчості художника за останні два роки. У них легко прослідковується, як експресія, притаманна Деяку в олійному живописі, знайшла вираження в експериментах із формою та площиною, трансформувалась у нові пластичні стилі.

Мистецтвознавець Галина Скляренко відмічає, що "Малярство в матеріалах" виростає з живописного досвіду Михайла Деяка: "Пейзажі на склі", то із маленькими умовними фігурами, то безпредметні, просторі, наче занурюють погляд у глибоку водойму чи безмежний вирій без обріїв, країв та кутів, поєднують традиційну живописність із естетичними можливостями матеріалу, де колір ніби постійно рухається із зовнішнього – безпосереднього "на склі" до прикритого тонким, прозорим шаром, але таким, що надає живопису зовсім іншого звучання – відстороненого, холоднуватого – "за склом"… У кольорових роботах на металі до загального рішення додається фактурність поверхні, що асоціюється скоріше не із традиційним живописом, а з дизайном та виробництвом. Вигнуті кольорові площини із грою світла та тіні, рухливістю та спонтанною довільністю ритму, залучають до асоціацій ідеї мінімалізму, чия "об’єктивність" та ідеальна "виробнича" естетика зусиллями художника перетворюється на щось інше – підвладне зовнішнім силам, крихке, мінливе…"

Деяк усе частіше вдається до різних експериментів із матеріалами, шукаючи нові форми вираження своїх ідей: від рідкісної та старовинної техніки живопису на склі, що з давніх-давен є поширеною у закарпатському іконописі – у серії Space, до переплетінь холодних "складинок" і дзеркальних поверхонь металу, що наче відбиток нашого часу, стрімкого та технологічного – у великих скульптурах Dancer циклу Genesis, про який Галина Скляренко зауважує: "Михайлу Деяку наче затісно працювати тільки на площині. З 2016 року він розпочинає серією просторових об’єктів Genesis – метафора зародження форм, рухів, ідей, думок… В них продовжується улюблена ним тема яскравого кольору, що наповнює майже органічні за формами просторові композиції, де сині асоціюються із хмарами та фрагментами неба, а білі, коричневі, жовто-гарячі – чи то з рослинами, чи то іншими, невідомими силами, створіннями, формами життя… Тема "природного" та "штучного" набуває тут свого продовження. Композиції з гнутого металу, м’якого та жорсткого одночасно, самі кольори, які ніби втрачають тут свою натуральність, природність, то “фарбують” гладкі поверхні, то ніби самі стають частиною “генези” нових вигаданих форм, захоплюють його креативністю сучасних технологій, можливостями творення своєї, "іншої природи", автором якої так чи інакше залишається художник…

Михайло Деяк працює дуже багато, здається – легко та швидко, а насправді наполегливо та напружено. Світ, який він створює, бринить кольорами, переповнений енергією фарб та форм. Це світ у русі, у постійних, часто ще незрозумілих змінах, у поєднаннях та протиставленнях, чия яскравість приваблює і бентежить. Його Creation – це шлях, що може відкрити багато несподіваного…"

Михайло Деяк народився у 1984 році в селі Золотарево Хустського району на Закарпатті, Україна. З 1999 по 2003 роки навчався в Ужгородському коледжі мистецтв ім. А. Ерделі під керівництвом Народного художника України В. Микити. У 2003 році вступив до київської Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, де займався у майстерні пейзажного живопису професора В. Забашти у старшого викладача І. Мельничука. З 2010 року Михайло Деяк працює на ексклюзивних умовах з Voloshyn gallery (Mystetska Zbirka). Успіх і популярність Михайла Деяка продовжує рости, за останні кілька років його твори чотири рази були представлені та успішно продані на Philips Auction. За версією видання Art investment Михайло Деяк потрапив у ТОП 20 молодих сучасних художників країн СНД, та посів 7 місце серед найперспективніших художників України за версією Forbes. Художник веде активну виставкову діяльність, приміром, у 2016 році відбулась персональна виставка Михайла Деяка на арт-шоу SCOPE Basel у Швейцарії, де було представлено роботи із двох серій робіт Genesis та Space, а також художник взяв участь у SCOPE Miami Beach та SCOPE New York від Voloshyn Gallery. А у березні 2017 року у Нью-Йорку пройшла персональна виставка Михайла Деяка у Ukrainian Institute of America. Картини художника було закуплено Міністерством Культури України (7 робіт), також роботи знаходяться у фондах Національного художнього музею України. Твори художника знаходяться у приватних колекціях України, Канади, США, Великобританії, Франції, Швейцарії, Угорщини, Китаю.

Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая є одним із осередків культури та мистецтва нашого краю. Він пройшов непростий шлях свого становлення і розвитку довжиною більше, ніж півстоліття. На сьогоднішній день фонди музею налічують більше 10 тисяч експонатів. Тут зібрані твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва.

Voloshyn Gallery була заснована Максимом та Юлією Волошиними у 2006 році. Від початку заснування носила назву Mystetska Zbirka Art Gallery. Вона розташована в культурно-історичному центрі Києва на вулиці Терещенківській. Voloshyn Gallery – галерея сучасного мистецтва, є майданчиком для арт-експериментів, досліджень і соціальних проектів. Місія галереї: популяризація українського мистецтва в Україні та світі. Максим і Юлія Волошини активно представляють українське мистецтво за кордоном, сприяючи його інтеграції в європейські культурні процеси. У лютому 2014 Максим і Юлія презентували проект "Україна. Архетип свободи" у Відні. У квітні 2015 року з ініціативи галереї був організований перший український арт-тур на острів Кіпр під назвою MAKE ART NOT WAR. Протягом останнього року Voloshyn Gallery представляла художників у Базелі, Маямі та Нью-Йорку на SCOPE Art Show – сателіті найпрестижнішого у світі ярмарку мистецтва Art Basel.

Максим і Юлія Волошини активно підтримують сучасних молодих українських художників і колекціонують їх твори. У 2015 році Максим і Юлія увійшли в ТОП 30 українських колекціонерів за версією Forbes і стали наймолодшими у цьому рейтингу. В цьому ж році Максим і Юлія увійшли ще в один рейтинг українського Forbes: 30 успішних українців, яким ще не виповнилося 30.

Chairs, 2017 рік, полотно, акрил, олія

Із серії Genesis, 2017 рік, метал на ДВП

25 червня 2017р.

Теги: Михайло Деяк, виставка, художник

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини