Ужгородці збираються для обговорення теми системного руйнування історичного обличчя міста і збиратимуть підписи під зверненням до влади

Цинічне руйнування бульдозером будинку Циріла Фунданича, котрому передувало так само варварське нищення на тій же вулиці Августина Волошина споруди колишнього кінотеатру авторства чеського архітектора Людовіта Оелшлеґера, збурило і об’єднало досі розрізнену культурницьку громаду Ужгорода. Місто, в котрому цінні історично-архітектурні об’єкти можна порахувати буквально на пальцях кількох рук, не витримало нахабства і безцеремонності нуворишів і корупційної безпорадності владних структур, і вибухнуло.

Ужгородці збираються для обговорення теми системного руйнування історичного обличчя міста і збиратимуть підписи під зверненням до влади

Минула втома, викликана «безперспективністю» боротьби за зруйновані площу Народну і готельно-ресторанний комплекс «Корона» і обурення почало трансформовуватися в конкретні дії.

У неділю, 25 червня, о 13.00, небайдужі мають намір зібратися біля руїн будинку Фунданича на вул.Волошина, 47, аби обговорити план дій. Там же планується підписати звернення, зокрема до вищог керівництва держави, на захист історичної спадщини міста, текст якого тепер обговорюється і відшліфовується у Фейсбуку.

Обговорюються також наміри розширити масштаб боротьби, залучивши до нього громадськість і владу сусідніх країн ЄС, до спільної історичної спадщини яких належать вказані об'єкти.

«Не шукайте, хто за цим стоїть і проти кого дружимо. Ніхто і не проти кого, а за що.
Запрошуємо прийти. Запрошуємо і журналістів.
...Акція неформальна і незорганізована», - закликають організатори.
 

Проект відкритого листа

до Кабміну та Центрального органу з питань охорони культурної спадщини

стосовно ситуації, що склалась

з об'єктами культурної спадщини в місті Ужгород


21 червня 2017 року в Ужгороді зруйновано будинок Фунданича — пам'ятку архітектури, яка була внесена до переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини та одночасно була частиною пам'ятки містобудування місцевого значення — комплексу Замкової гори та входила до меж історичного ареалу міста. Будинок Фунданича зведений у кінці XIX століття в стилі історизму та містив крамницю 1930-х років з унікальною авентичною вивіскою тих часів у вигляді шрифтової композиції чеською та угорською мовами, виконаною фарбою по тиньку. Портал крамниці було оздоблено покриттям типу «штучний камінь» (чеськ. umělý kámen) з фактурною поверхнею та насічками по периметру, зробленими вручну. Також будівля містила дерев'яну браму — цінний елемент столярки, останній такого типу в Ужгороді.

Пам'ятку знесено без жодної дозвільної документації, хоча власником було задекларовано тільки реконструкцію будівлі з надбудовою. Управління містобудування та архітектури міської ради Ужгорода та орган охорони культурної спадщини (Управління культури Закарпатської ОДА) самоусунулись від попередження руйнування будівлі — попри значний суспільний резонанс та цінність історичної пам'ятки.

Цей кричущий випадок свавілля у сфері охорони культурної спадщини не є поодиноким в Ужгороді. Власники та розпорядники об'єктів культурної спадщини систематично знищують цілі будівлі, їх частини або проводять незаконні роботи на пам'ятках — за абсолютної бездіяльності місцевих органів влади та органів охорони культурної спадщини, а часом і за їх активного сприяння.

Ситуація із масовим архітектурним вандалізмом в Ужгороді вийшла з-під контролю та набула загрозливих масштабів. Ось лише кілька прикладів порушення законодавства:

1) Будинок Фунданича (вул. Волошина, 47.). Повне знесення щойно виявленого об'єкту культурної спадщини (відповідно до переліку історико-архітектурного опорного плану) та частини пам'ятки містобудування місцевого значення (комплекс забудови Замкової гори, охоронний № 090003) в історичному ареалі міста.
2) Кінотеатр «Ужгород» (вул. Волошина, 18). Знищення інтер'єру та незаконні роботи на щойно виявленому об'єкті культурної спадщини (відповідно до переліку історико-архітектурного опорного плану) та частини пам'ятки містобудування місцевого значення (комплекс Замкової гори, охоронний № 090003) в історичному ареалі міста.
3) Готель Korona (пл. Театральна, 5, 7). Повне знищення пам'ятки архітектури місцевого значення в історичному ареалі міста та незаконне будівництво на об'єкті (охоронний № 090013).
4) Ресторан Bercsényi (пл. Корятовича, 1). Незаконна реконструкція пам'ятки архітектури місцевого значення (охоронний № 090004) в історичному ареалі міста.

Через бездіяльність міських та обласних інституцій, на які покладено функції охорони культурної спадщини, місто стрімко втрачає унікальне архітектурне обличчя, цінну забудову та окремі пам'ятки архітектури місцевого значення. Під загрозою перебувають також пам'ятки національного значення, в охоронних зонах яких ведеться неконтрольоване хаотичне будівництво. Знищується традиційне історичне середовище.

Приклад руйнування кінотеатру «Ужгород» — показовий. Пам'ятка світовго рівня, що є спільною спадщиною для України, Словаччини, Чехії та Угорщини. Шедевр функціоналізму зведено у 1931–1932 роках за проектом чехословацького архітектора угорського походження Людовіта Оелшлеґера. Проблема знищення кінотеатру власниками та бездіяльності посадовців вже піднімалась на початку червня у Братиславі на міжнародній науковій конференції Nová doba, nový svet, присвяченій архітектурі модернізму. Вже схвалено заявки на участь у науковій конференції Bardkontakt, що пройде у серпні в місті Бардіїв (Словаччина) та присвячена охороні культурної спадщини. На черзі — Литва, Польща, Чехія та інші країни ЄС.

В деяких випадках пам'ятки роками навмисне доводяться до аварійного чи занедбаного стану, щоб власники мали підстави для реконструкції або знесення будівель, а посадові особи мали можливість зняти з себе відповідальність. За такою схемою Ужгород втратив десятки найцінніших будівель. Зараз від бездіяльності потерпає один з найстаріших будинків міста — палац Вайди (вул. Волошина, 1), зведений в стилі бароко у кінці XVIII століття. Є щойно виявленим об'єктом культурної спадщини (відповідно до переліку історико-архітектурного опорного плану), також є частиною пам'ятки містобудування місцевого значення (комплекс забудови Замкової гори) та знаходиться в межах історичного ареалу міста. Власником вже зруйновано склепінчасте перекриття будинку, однак посадовими особами не вжито жодних заходів з метою консервації будівлі та недопущення доведення її до аварійного стану.

Фіксується повний параліч всіх державних структур, зобов'язаних стежити за дотриманням законності в сфері охорони культурної спадщини — від спеціалізованих інституцій до правоохоронних. Питання знищення історичного обличчя міста є питанням масштабної і неприхованої корупції в органах влади міста та області.

Громада міста Ужгород вражена та обурена бездіяльністю посадових осіб, які своєю безвідповідальністю або умисними діями шкодять місту. Вимагаємо звернути увагу на злочинний хаос, що панує в містобудівельній сфері найзахіднішого обласного центру.

24 червня 2017р.

Теги: спадщина, архітектура, культура, Фунданич, Корона, кінотеатр

Коментарі

Вуву 2017-06-27 / 07:31:43
Нарешті починає формуватись громадська свідомість ... Громадянська позиція ...
Бо ніхто крім нас ...
Бо ніхто якщо не МИ.!

Баранинці 2017-06-25 / 19:56:07
Ужгородці зберуться лише у випадку, якщо там по 500 грн. будуть роздавати, у протилежному випадку бидлу то не цікаво

ужгородцеві 2017-06-25 / 16:32:44
Дуже недолугий спосіб пригасити громадську ініціативу :)

"...насправді був звичайним торговцем, як сотні інших у міжвоєнному Ужгороді, не вирізнявся ні надзвичайним багатством, ні громадською чи політичною активністю."

"Від рідних також знаємо, що у роки Другої світової війни Циріл Фунданич був воїном угорської армії, на жаль, невідомо де, коли і за яких обставин потрапив у полон радянської армії, кілька років працював на лісозаготівлі десь у Росії, а додому повернувся, за неточними даними, у 1947-му. Хто весь цей час приглядав за магазином, і чи працював він узагалі в роки війни – невідомо."
http://prozahid.com/content-34136.html

Так що не міг він забирати, не будучи в зазначений період фізично в Ужгороді.

ужгордець 2017-06-25 / 14:36:50
жив в ужгороді один чоловік на імя кирило фунданич, прислужник гортіївського режиму, антисиміт і член ужгородської торгівельної ради,яка ділила відібране від євреїв майно(крамниці будинки виноградни
ки) може мова йде саме про цього фунданича

Віталій Грегор 2017-06-25 / 00:10:52
Ужгородці, якщо вам не байдуже в якому місті вже "завтра" житимуть ваші діти - з історичною пам'яттю або в бездушній забудові, то ви маєте прийти і висловити цим свою громадську позицію!

форестер 2017-06-24 / 16:52:42
Пінопластове місто не цікаве не тільки для туристів, але й для тих, хто в ньому живе. Місто без духу, без історії, без коріння - це як кошара для овець

Роман Ужгород 2017-06-24 / 16:46:51
Пінопластове місто не цікаве для туристів. Ганьба тим, що не мають смаку, відповідальності, відчуття великого. Як виглядатиме місто завтра залежить від нас! Це історія нашого міста. Нам треба зберегти неповторність нашого міста!

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини