У Мінприроди обговорили проблеми збереження букових пралісів

6 червня 2017 року в Києві, в Міністерстві екології та природних ресурсів України, пройшло засідання Робочої групи Сектору природничих наук та природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, на якому розглянуто найактуальніші питання збереження природної спадщини в Україні та реалізації Лімського плану дій програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

У Мінприроди обговорили проблеми збереження букових пралісів

На засіданні Робочої групи, виконуючий обов’язки директора департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Григорій Парчук й радник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Клід насамперед проінформували про хід виконання в Україні вимог Конвенції та рішень Національної комісії України у справах ЮНЕСКО щодо збереження Всесвітньої природної спадщини, привернули увагу до першочергових завдання органів влади у цьому контексті.

Детально обговорено хід виконання актів президента та уряду України з питань збереження букових пралісів Карпат та уточнення конфігурації меж ділянки «Стужиця-Ужок» (Ужанський національний природний парк) об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та давніх букових лісів Німеччини".

Доповідаючи з цього приводу, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор зазначив, що в останній час вживаються додаткові заходи для активізації цієї роботи. Так, 1 березня 2017 року, в Закарпатській облдержадміністрації хід виконання цих урядових рішень проаналізовано на спеціальній нараді. У результаті, зокрема, доручено агенству регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпаття забезпечити підготовку та реалізацію в 2017-2020 роках, у рамках Державного фонду регіонального розвитку, пілотного проекту з розбудови природоохоронної та туристично-рекреаційної інфраструктури в депресивних гірських населених пунктах Закарпатської області, які розташовані у зоні української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Розпочались роботи з ремонту дороги до угольських пралісів (Мала Уголька). За рахунок перевиконання митних платежів, спрямовуються кошти на ремонти й інших доріг, що ведуть до чорногірських (Рахів-Богдан-Луги) та свидовецьких (Луг-Косівська Поляна) масивів Спадщини. 

Знову гостро порушено питання фінансування будівництва міжнародного навчально-дослідного центру з вивчення букових пралісів та сталого розвитку Карпат у Квасах та щодо організації українсько-румунського пропуску через кордон на ділянці с.Ділове (Україна) – с. Валя Вишеулуй (Румунія) та створення відповідної прикордонної інфраструктури тощо.

Проінформовано також, що розпорядженням голови Закарпатської ОДА підтримано пропозицію Карпатського біосферного заповідника щодо проведення Міжнародної науково-практичної конференції на тему «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту» у м.Рахів 26-29 вересня 2017 року та що під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Мікуліна утворено відповідний оргкомітет.

Крім того, проведення цієї конференції бере під свій патронат і Національна комісії України у справах ЮНЕСКО.

На зібранні розглянуто також питання реалізації заходів із впровадження в Україні Стратегії та Лімського плану дій програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» на період до 2025 року, стан підготовки до проведення в Україні засідання Спільного керівного комітету об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давніх букових лісів Німеччини", ходу розширення українсько-словацько-німецького об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси та давні букові ліси Німеччини» та перспективи збереження в цьому контексті старовікового букового лісу в національному природному парку «Подільські Товтри», підготовки національного періодичного огляду Ужанським національним природним парком стосовно участі у транскордонному біосферному резерваті «Східні Карпати», про створення українсько-польського біосферного резервату «Розточчя», підготовки до п’ятого засідання Координаційної ради білорусько-польсько-українського біосферного резервату “Західне Полісся» тощо.

З інформаціями та в їх обговоренні виступили заступник голови Міжнародної координаційної ради програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» Павло Черінько, член-кореспондент НАН України Яків Дідух, директор Ужанського національного природного парку Віктор Биркович, заступник начальника відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда та інші.

Робоча група ухвалила відповідні рішенні та рекомендації.

Федір Гамор, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, для Закарпаття онлайн 

11 червня 2017р.

Теги: букові праліси, ЮНЕСКО, Карпати

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини