Закарпатські цигани, табір яких спалили в Києві, вже вимагають відшкодування за знищене "майно" (ФОТО, ВІДЕО)

У ніч з 5 на 6 квітня поселення ромів у столиці вигоріло вщент. Мешканці табору виїхали з нього за кілька днів до пожежі. Стверджують, що їм погрожували розправою Роми, поселення яких спалили місяць тому в Києві, тепер вимагають компенсації за знищене майно. Постраждалі вже звернулися із заявою до правоохоронних органів та готові захищати свої права у суді. Чому сталася пожежа і яка справжня причина вигнання ромів – у репортажі "5 каналу".

Роми, поселення яких спалили місяць тому в Києві, тепер вимагають компенсації за знищене майно. Постраждалі вже звернулися із заявою до правоохоронних органів та готові захищати свої права у суді. Чому сталася пожежа і яка справжня причина вигнання ромів – у репортажі "5 каналу".

У ніч з 5 на 6 квітня поселення ромів у столиці вигоріло вщент. Мешканці табору виїхали з нього за кілька днів до пожежі. Стверджують, що їм погрожували розправою. Роми розповідають – донедавна в поселенні проживали із півтори сотні людей. Заробляли збором металобрухту. Кажуть, закону дотримувалися. Але наприкінці березня до них прийшли поліцейські, провели обшук, сфотографували поселенців та взяли відбитки пальців. А згодом завітали четверо у цивільному, які порадили залишити поселення, бо його планують знищити.

"Приїхали пару чоловік і просто безпосередньо сказали, що сьогодні ж прийдуть майданівці, зберуть увесь молодняк і на табір направлять, спалять і виженуть", – розповідає мешканець поселення ромів Володимир. Він один із трьох дітей Рити. Вони жили у таборі близько восьми років. Лише нещодавно отримали документи та соціальні гарантії.

Роми припускають, що вигнати їх могли через можливе будівництво на території поселення. Натомість у Дарницькій районній адміністрації факт будівництва заперечують. Більше того, стверджують, що жодних примусових виселень влада не проводила. З ромами намагалися співпрацювати та допомагати. Але ситуація загострилася після того, як до поселення стали прибувати роми, виселені з інших районів Києва.

"До нас приїхала велика кількість громадян, легальними методами вони себе прогодувати не могли. Почався вал скарг на крадіжки особистого майна, на жебракування", – зазначає заступник голови управління з питань сім'ї, молоді та спорту Дарницької райадміністрації Сергій Мегець. Місцеві мешканці сусідам-ромам були не раді. Скаржаться, що після того, як вони оселилися поблизу – криміногенна та санітарна ситуація у районі різко погіршилася. Дехто з місцевих заперечує, що табір могли підпалити навмисно.

Це поселення вважали сезонним, адже більшість людей приїжджали сюди на літні заробітки із Закарпаття. Лише одиниці жили постійно. Серед них і родина Рити. Вони стверджують – їхнє майно знищили навмисне, тому звернулися до поліції і очікують відшкодування. "Якщо поліція не проведе розслідування, не виявить винуватців, то ми будемо йти до Європейського суду, як ми пішли до суду після спалення такого ж поселення перед Євро-2012", – заявляє юрист-аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова.

У поліції натомість стверджують, що звернень від мешканців табору про примусові дії не надходило. А поліцейські до табору приїжджали проводити слідчі дії у іншому кримінальному провадженні.

Олена Бережнюк, Олексій Іванченков, "5 канал"

23 травня 2017р.

Теги: цигани, роми

Коментарі

Вуву 2017-05-28 / 17:43:53
До тойі "еапелюшки" ... Всяк хто зводить будинок мусить мати на те дозвіл і обійти не один кабінет. А йіхній табір був "несанкціонованим" взагалі ... А вже про страхове забезпечення нерухомого майна ітим більше .
На якій підставі ви (вони), хочете вимагати компенсаційі. ???

Вуву 2017-05-28 / 10:05:02
Що це за такі сезонні роботи в циганськомі таборі ... А ну так ... там сказали що жили переважно ... Збираючи металолом ...де вони стільки того металолому там знаходили ... Брехня несусвітня.

Вуву 2017-05-28 / 09:54:57
В Украйіні є "зникаючі" а то і мертві села ... Де вже ніхто не живе.можна було б посилити йіх в таке село ... Алеж вони не хочуть поацювати га землі ... А вже для сусідніх сіл проблеми зявляться однозначно ... Бо будуть коасти ... Так вони і живуть (якщо це можна так сказати біологічним).Нажаль але навіть у хунійі і словаччині ... Теж незнають як зарадити тій біді.

Вуву 2017-05-28 / 09:46:54
Треба почати з того що ми живеио в 21 столітті а вони до цього часу таборами ... Де взагалі нема ніяких санітарних норм ... В більшості документів нема (деякі з них спеціально йіх знищують ... Працювати вони не хочуть ... Але йісти ситно і смачно дуже навіть .вся йіхня "трудова"діяльність ... Продаж наркоти і виготовлення різного контрафакту ... А звідси і всі наслідки. Як бути ... Якщо з ними ніхто не займається і ніяких соціальних прошрам йіхньойі адаптаційі нема.

Аватар 2017-05-24 / 07:31:11


Розпалювання расової нетерпимості та заклики до насильства. Коментар видалено. Адмін


Берегівчанин 2017-05-23 / 16:51:53
Цій суці у капелюшку, правозахисниці, до її оселі б підселити циганську мамашу із виводком, хай би трохи нюхнула цього щастя.

Це ж яке нахабство: самостійно оселилися в Києві, звели собі житло з гівна та палок, тепер за нього компенсацію хочуть (з нашого бюджету - в який самі копійки не клали ніколи).

Єдине радує, що хоч так кияни бачитимуть, до чого призводить політика стимулювання народжуваності серед циган, бомжів, алкашні.

НОВИНИ: Соціо

13:28
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Козаком
11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
» Всі новини