Закарпаття протягом багатьох років так само готували під Орбана, як Донбас під Путіна – Забужко

Письменниця Оксана Забужко розповіла про "сепаратизм" на Закарпатті. До міста Берегове приїхала на презентацію доповненого видання "Шевченків міф Оксани Забужко та його критики" і збірки статей та есеїв "І я знов влізаю в танк".

Закарпаття протягом багатьох років так само готували під Орбана, як Донбас під Путіна – Забужко

"Щодо заяв про "сепаратистські настрої" на Закарпатті. Цей регіон протягом багатьох років так само готували під Орбана, як Донбас під Путіна. Говорила про це 2015 року", - сказала Забужко в інтерв'ю "Обозревателю".

"Зараз бачимо розвиток подій.

"Бабло" виписане, коліщатка крутяться, машина запущена. Її вже не можна зупинити. Буде тупо рухатися у заданому напрямку, доки не рухне сама материнська плата у Москві, за "порєбріком".

Одного дня це відбудеться. А ми, як казав Гуска Миколи Куліша просто "Маємо їх передихати!". "Сепаратизація" Закарпаття – це технологія. Необхідно розпізнавати та дезактивувати прояви так само, як у випадку з російською пропагандою", –продовжує письменниця.

"Угорської символіки тут справді багато. Потрясла Берегівщина. На кожному будинку без перебільшень установлені меморіальні дошки "тут жив та працював" чи "тут зупинявся великий угорський письменник", чи культурний, чи історичний діяч. На третій день нашого перебування у місті сказала чоловікові: "Ніколи не підозрювала, що в Угорщині аж стільки великих письменників". За поваги і пошани до угорської літератури. Зокрема Імре Кердешу і Ласло Краснагоркаї. Але чіпляти позначки на кожен український будинок – занадто. Це явно не з любові до культури зроблено.

Так вони мітять територію. Що для українця має означати: "Вас тут не стояло".

Іде війна, а це – складова інформаційної війни. Нам необхідно розуміти це і думати, як захищатися. Найважливіше – усвідомлювати, що нам належить по правді і де воно.

Справедливо, що на цій території віками жили угорці. Це також і їхня земля. Але я з тієї родини, де співали: "Чи чули ви, милі браття, як боролось Закарпаття". Це повстанська пісня часів Карпатської України. Ми, українці, маємо на цю землю таке саме право, як і інші, хто тут жили. Не потрібно насаджувати нам думку, ніби це не наша земля.

Ще один стереотип щодо Закарпаття та його міст, що саме тут починається Європа. Зокрема, це стосується Ужгорода.

Вся Україна – Європа, але вона про це не знає.

Європа закінчується там, куди сягала історична magna carta і магдебурзьке право. Стосовно української території – це лінія Полтава-Харків".

Gazeta.ua

04 квітня 2017р.

Теги: сепаратизм, Забужко, угорці

Коментарі

Byby........p.......ty 2017-04-08 / 23:57:43
" тихо шифером шурша...
Криша едет неспеша."

форестер 2017-04-08 / 12:47:03
Ви перебрали, похмеляючись :)

PATRIOT 2017-04-08 / 12:41:09
Повтор для форестер

Інтернет-епопея.
“Інформпросторові войни”
Епізод 1. “Час небезпек”.
Тривожні диванні роздуми після виснажливого бою в інформпросторі.
Маревом сповите ліжко. Візерунки в каламутній димці. Годі. Спати треба. Бо сьогодні вже дістали ! Ось, навіть оточили ! Он, на стелі, злі сєпари.. а в куточку - жовті колоради...ті русинські автохтони...і підступнії меншини !... ка-ла-ба-ра-сіо-ністи... Спати...спати...

З такими більш нема про що розмовляти.

форестер 2017-04-08 / 12:16:58
Коли в Україні будуть влада, закон і суд, сепаратисти вільно не коментуватимуться на сайтах і в соцмережах :)

форестер 2017-04-08 / 12:12:09
PATRIOTе, це якраз вам, перед тим як дискутувати, треба похмелитися :) Хто вам вклав у вашу голову, що під віртуальною реальністю я мав на увазі угорців чи словаків. Бо я в цьому випадку говорив виключно про придуману в Москві "націю" так званих "русинів". А угорці - це, як я писав, "інші - маніпульовані з-за кордону через слабкість Української держави".

Похмеляйтеся, або вчіться думати. Хоча з другим буде складніше :)

П.....ту 2017-04-08 / 11:50:42
Перш за все ,ти сам некажи за всю Украйіну ... якщо постійно кукурікаєш проти нейі.

PATRIOT 2017-04-08 / 11:25:59
Для форестер. ХА-ХА-ХА ! Перед тим, як дискутувати на важливі теми, треба добре виспатися. Або зранку похмелитися. Скажіть в очі угорцю, словаку, румуни, що ви вважаєте їх віртуальною реальністю та "всього лише продуктом "гібридної війни"... Ваша позиція є фашизмом чистого гатунку. А всіх хто з вами не згідний чи має іншу думку, автоматично причисляєте до ворогів, оголошуючи "охоту на відьом-пособниць-путіна". Заспокойтеся, та не беріть на себе такий тяжкий тягар, - не кажіть за всю Україну, бо ви - не Україна. І за розсіювання ненависті навколо себе та розпалювпання міжетнічних конфліктів будуть судити вас, тільки не “томагавком”, а справді демократичним європейським судом, який рано-чи пізно буде на Україні.

Byby .... P......ty 2017-04-08 / 10:47:36
Який ти п......т ми вже зрозуміли.
Про таких кажуть " вовк в овечій шкурі".
Взагалі то для деяких п......тів можна нагадати що стаття була не про дороги і йіхній стан...а про те що в Берегові побувала...відома ...культурна і вельми освідчена особа п. Забужко.
А про дороги і йіхній ремонт переписуйся з олегом...ТІбором...і мером п.Бабяком.

форестер 2017-04-08 / 03:04:39
Це я писав у відповідь на ваш перший коментар.

У відповідь на другий поясню, що це не я, а ви - співучасник. Бо для мене, як патріота України, режим олігархів (бачите, є і така національність :) ) - ворог, а для вас - союзник. Союзник у вашій ненависті до України.

Тому, не вам говорити про європейськість, коли ви стоїте на одній стежці з Путіним. Ну і очікуйте "Томагавки" на зустріч :)

форестер 2017-04-08 / 02:59:57
Дурниця :) Віртуальна реальність :) Відкрию вам велику таємницю, що деякі "етнічні спільноти" на Закарпатті - всього лише продукт "гібридної війни". А інші - маніпульовані з-за кордону через слабкість Української держави. А деякі їх відстоювачі - всього лише особи на зарплаті в держави-агресора, або іншої, сусідньої держави, що плекає ревізіоністські мрії.
І те і друге легко лікується в нормальній - сильній і економічно успішній державі. А вона буде всупереч вашому і багатьох інших бажанню.

PATRIOT 2017-04-08 / 02:56:58
Для форестер. Так, я кажу про злодійство олігархії, тому що я ПАТРІОТ УКРАЇНИ, а не фанат злодійських "керувальників" у владі. А ви "знаєте їй ціну"(цитую вас), - і по-рабськи мовчите, тобто ви - співучасник їхніх злочинів. Бо європейське право гласить: той, хто знає про злочин, але голосно не заявляє про це, являється також співучасником злочинців. А вину за вкрадену дорогу списуєте в кращих советських традиціях на "хунну", сусідні держави та Мозамбік із Сенегалом. А антиукраїнську сутність проявлюють саме ті, хто штучно створюють проблеми, конфлікти та ворожнечу в міжетнічних відносинах.

PATRIOT 2017-04-08 / 02:20:20
Для форестер. Бросьте, Сара. Про шо ви ? Яка ненависть ? Перечитайте уважно мої дописи. Саме я виступаю проти ненависті, яку сіють свідомо-чи несвідомо деякі тутешні дописувачі, штучно роздуваючи негативне відношення до деяких етнічних спільнот області (а це роздмухування якраз і є антиукраїнською діяльністю). Саме я пропоную та відстоюю грамотну українську державницьку позицію (точніше, такою вона повинна була бути з точки зору європейського права)в міжетнічних відносинах. Бо етнічні спільноти - це не прізвища у списку, і не цифри у амбарній книзі, це живі Люди. Сотні тисяч живих людей, громадян України, жителів області, з якими треба рахуватися. Яких не викреслиш, як "хунну" з бубуних табличок.

форестер 2017-04-08 / 01:39:51
PATRIOTе, ви через свою антиукраїнську сутність, яка легко читається поміж написаними вами рядками, всіляко намагаєтеся звинуватити в усьому виключно чинну владу України. Але ми і без вас знаємо їй ціну. Але, при цьому, чітко розуміємо, що зло не буває єдиним. А тому для України і українців однакове зло і однакова загроза - і режим внутрішньої окупації, і путінський сателіт з ревізіоністськими замашками Угорщина. І те, що ви підпрацьовуєте на Угорщину, виходячи з своєї ненависті до всього українського, скажу так, вас не красить.

PATRIOT 2017-04-08 / 00:37:09
Для Byby. Таке враження, що хтось черезчур обкурився. Бо інакшого пояснення цьому словоблудству немає. Колись ми вже чули подібну советську пісеньку, тільки тепер вже інші винуватці : "..якщо в кранє нет води - то випілі хунну". А ще попутно вони встигли перерити і роздовбати бубуну вулицю.
Тому що так найпростіше вважати, бо не треба вставати з дивану та вимагати у злодійської олігархічної влади відповіді про те, у які кармани вони "закопали" 30 міліонів, що були виділені на ремонт цієї дороги восени. І безпечніше, бо і по шиї не получиш за неудобні вопроси, а може злодіїї ще й копійчину якусь кинуть. За те що відводиш очі від кричущих проблем, одночасно репетуючи про неіснуючий пожар.

Вуву 2017-04-07 / 22:06:54
правда вийшла одна несподіванка із хунським прапором ...бо вітромами його на ... зірвало.
Зате тепер є така нагода перенести флгшток на " нову лінію Оппоргейма "І то треба робити дуже у швидкому темпі.

Byby do olega 2017-04-07 / 21:58:17
Якщо там була дорога а тепер вже нема ....то значить що к.м.к.с. перерили і роздовболи йійі...щоб вразі чого ...затруднити прихід украйінськойі армійі ...неінакше ...якщо там почнуть за хунські фінансові гранти ще й дамбу насипати.А потім ІллдиКа ороС оглосить що там проходить нова лінія кордону.

Byby do olega 2017-04-07 / 21:49:23
Ти не розписуйся за вміх , якщо пишеш від свого імені 1.
Вгамуйся вона йіхала зовсім недо тебе 2.
І третє, byby радить тобі пойіхати до Луцька, насправді старовинне гарне місто,і волиняни мають свою автентичність і неповторність як закарпатці...який такий собі органічний сімбіоз між білорусами поляками з переважністю украйінського.

Byby for p...ty 2017-04-07 / 21:41:17
"Дитяча лірика"...це напевно після... Відвідин п.Забужко...такий прорив в поезійі.
Ти напиши це по хунськи , ще може потім тобі випишуть премію,( того потофія).

PATRIOT 2017-04-07 / 03:34:39
нтернет-епопея.
“Інформпросторові войни”
Епізод 2.
Чималу гілляку з дубу
Роздобув вже Джодай-Бубу :
“А-А-А! Тремтіть усі тепер,
Хто в Карпати ся припер !”
Відомстить він за Муму :
Зітре табличку про Хунну !

сорри 2017-04-07 / 01:09:18
Мадяри і мадярони хочуть заговорити тему. До чого тут дорога, якщо Забужко говорить зовсім про інше?

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини