Що чекає жителів Закарпаття, які мають друге громадянство?

Пропозиція президента України позбавляти українського громадянства осіб, які, окрім національного паспорта, мають паспорти інших держав, збурило жителів Закарпаття. У цій найзахіднішій області України десятки тисяч людей мають, окрім українського паспорта, паспорти інших держав, передусім, Угорщини.

Що чекає жителів Закарпаття, які мають друге громадянство?

Запропоновані президентом зміни до закону "Про громадянство України", які наразі вивчає профільний комітет парламенту, у разі їх ухвалення напряму стосуватимуться закарпатців, які мають не один паспорт.

Президент пропонує встановити, що особа, яка отримала громадянство іншої держави, автоматично погоджується на припинення громадянства України. Якщо президента підтримає Верховна Рада, таким особам протягом шести місяців слід буде визначитися, яке громадянство вони обирають.

У той же час, 30 березня угорські ЗМІ написали, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі із президентом України Петром Порошенком запропонував укласти двосторонню угоду про подвійне громадянство для етнічних угорців.

Родинні архіви

Закарпаття через історичні та географічні фактори завжди було багатонаціональним краєм. Саме цим можна пояснити результати опитувань, які свідчать про те, що понад половина жителів області хотіли б узаконеного подвійного громадянства в Україні. Про це, зокрема, свідчать опитування Київського міжнародного інституту соціології на замовлення видання ZN.ua, що були проведені ще наприкінці 2014 року.

У травні 2010 року парламент Угорщини ухвалив закон, який спрощує процедуру набуття громадянства етнічними угорцями, котрі живуть за межами республіки. Найбільше таких угорців - у Словаччині та на Закарпатті.

Інші сусіди на західному кордоні України - Словаччина та Польща - також лібералізували своє законодавство і надали право отримувати статус закордонного словака чи "карту поляка", якщо людина зможе довести своє словацьке чи польське коріння.

Але цей статус, хоч і надає багато прав і можливостей, формально не означає громадянства, а тому нічим не загрожує його власникам в Україні у разі ухвалення президентського закону.

Після лібералізації законодавства в Угорщині та Словаччині закарпатці завзято взялися підіймати родинні архіви, які колись належали далеким і не дуже предкам, а тепер давали надію на новий статус.

Часто ставалося так, що в одному поколінні однієї родини одні брати та сестри мали право на статус етнічного угорця, інші - закордонного словака. Пояснення просте: із XVII століття Закарпаття входило до складу Австрійської імперії, потім, Австро-Угорської, вже у ХХ столітті на недовгий час перебрала панування в краї Чехословаччина, потім тут знову була вже Угорщина. І тільки в 1945 році край увійшов до складу УРСР.

Щонайменше 94 тисячі

Генеральне консульство Угорщини в Україні не надає офіційної інформації про те, скільки угорських паспортів видано жителям Закарпатської області.

Однак є офіційні дані уряду Угорщини про ситуацію із паспортами станом на лютий 2015 року.

Держсекретар Угорщини Арпад Янош Потапі, відповідальний за національну політику, повідомляв, що на той час майже 94 тисячі закарпатців отримали громадянство Угорщини за спрощеною процедурою.

За його оцінками, загалом за цією процедурою Угорщина отримала 670 тисяч нових громадян в різних країнах. Тобто, із цього числа закарпатців - 14 відсотків.

Посол Угорщини в України Ерно Кешкень, заступивши на посаду 3 жовтня 2014 року, в інтерв'ю на питання про зв'язок подвійного громадянства з ідеєю федералізації краю, відповів: "Вважаю, що подібні сценарії є лише в окремих головах. Угорщина уже чимало разів наголошувала, що для неї вкрай важливим є збереження суверенітету України. У нас є урядова політика, що ті, чиї предки були позбавлені громадянства Угорщини, можуть його отримати за спрощеною процедурою".

"Йдеться не тільки про етнічних угорців, а про тих, чиї предки були громадянами Угорщини (Австро-Угорщини - Ред.). І ця політика поширюється не тільки на Закарпаття, а на кожну країну світу - від США до Австралії. Усі інші домисли є провокацією проти Угорщини", - твердив посол.

Словаччина посідає поміркованішу позицію. Голова Закарпатського обласного товариства словацьких жінок "Довіра" Марина Дудаш сказала ВВС Україна, що це зумовлено тим, що "в Україні заборонене подвійне громадянство і Словаччина не бажає провокувати і псувати відносини з Україною", а тому обмежується видачею документа про статус закордонного словака.

"Персональна євроінтеграція"

Юрій Дунда, заступник головного редактора закарпатської обласної газети "Карпат Ігоз Со" вважає, що місцеві жителі пов'язані із Угорщиною дуже тісно, тому паспорти їм вкрай необхідні.

"Тут скільки людей, стільки і випадків. Комусь паспорт потрібен для того, аби навчатися за кордоном, комусь для працевлаштування, ще комусь для того, аби мати можливість подорожувати, комусь для оформлення купівлі машини чи нерухомості. Паспорт дає значно більше елементарних переваг. І я не бачу в цьому нічого поганого чи диверсійного", - каже він у коментарі ВВС Україна.

"Президент Порошенко сказав, що Україна має інтегровуватися в Євросоюз. То в нас так і є: кожен громадянин персонально інтегрується в ЄС. І в цьому немає жодного сепаратизму, це елементарне прагнення покращити своє життя. На Закарпатті майже у всіх є предки, що жили тут ще за часів Угорщини і навіть Австро-Угорщини. І тому, особливо старшим людям, тепло на серці від усвідомлення того, що вони мають паспорт Угорщини і ти ще й цим пов'язаний зі своїми предками. Тому ще раз кажу: тут рушійними є елементарні людські фактори і немає жодного сепаратизму", - додав Юрій Дунда.

Жителі Ужгорода, які погодилися спілкуватися на умовах анонімності, так пояснюють бажання мати інший, окрім українського, паспорт:

"У старших людей є статус громадянина Угорщини, і їм цього достатньо, вони щасливі через те, що вже таким чином підтвердили свою спорідненість із предками".

"Так, ми маємо паспорти іншої країни, але їх не використовуємо. Ми - українці, і в закордонному паспорті все одно робимо шенгенські візи і так їздимо на лижі до Словаччини чи просто на відпочинок до інших міст за кордон".

"Я з цим паспортом почуваюся справжньою людиною. До мене там ставляться чудово. Я маю змогу їздити у справах тоді, коли мені потрібно, а не за візовими обмеженнями. Я маю змогу відкривати там бізнес і жити стільки, скільки мені потрібно для справ".

Чиновникам складніше

Для пересічних закарпатців немає проблеми приховати подвійне громадянство. У той же час, у чиновників час від часу виникають проблеми.

Першим на Закарпатті через другий паспорт постраждав начальник Берегівського районного управління освіти, молоді та спорту Василь Лендєл.

У червні минулого року губернатор області Геннадій Москаль зобов'язав голову Берегівської РДА звільнити Василя Лендєла, оскільки він отримав громадянство Угорщини, перебуваючи на державній службі.

Тоді Геннадій Москаль закликав усіх держслужбовців, які мають подвійне громадянство, звільнитися з роботи до 1 травня 2016 року.

Глава ОДА посилався на закон "Про державну службу" у новій редакції, яким передбачено, що однією із підстав для припинення державної служби є набуття держслужбовцем громадянства іншої держави.

Нещодавно іще один чиновник позбувся посади через угорський паспорт. Заступник міського голови міста Чоп Оскар Балог сам написав заяву на звільнення після того, як в інтернеті було оприлюднене відео, на якому цей посадовець при перетині державного кордону України нібито пред'являє не український паспорт. Хоча багато хто вважає, що наявність паспорта була формальною причиною для звільнення, а насправді ідеться про його конфлікт із мером Чопа через проблеми з водопостачанням у місті.

"Справу довкола мене запустили саме тепер, тому що є хороша нагода для залякування людей. Аби показати, що українці, які мають ще одне громадянство, не зголошувалися на керівні посади", - сказав він в інтерв'ю журналістам.

Закарпатці, які мають угорські паспорти, поки що не знають, що робитимуть у разі, як Верховна Рада ухвалить пропозиції президента про позбавлення українського громадянства. Вони сподіваються, що їхню проблему вдасться якось врегулювати.

30 березня Петро Порошенко, перебуваючи на конгресі Європейської народної партії на Мальті, зустрічався із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Прес-служба президента України не повідомляє, чи обговорювали вони проблему угорських паспортів в Україні.

У той же час, угорські ЗМІ пишуть про те, Віктор Орбан, запевнивши у підтримці територіальної цілісності України, запропонував укласти двосторонню угоду про подвійне громадянство для етнічних угорців в Україні.

Зоряна Попович, ВВС Україна

31 березня 2017р.

Теги: паспорти, громадянство

Коментарі

Iгорю 2017-04-14 / 02:32:38
Чужий паспорт треба, щоб тоби загнати гривню на украинський хлиб. А як не треба буде заганяти , то й паспорта чужого не треба.
Не там шукаеш хаос и непорядок.

bácsí 2017-04-11 / 16:38:58


Коментарі іноземними мовами видаляються. Адмін


Byby. for. .... tabor 2017-04-11 / 09:41:36
Щоб тобі не асимілюватися то треба наробити хоч 5 дітей ....йіх всіх "витягнути і ще дещо дати в життєву дорогу " ...а все решта що ти пищеш то є маячня.
Byby. Може добавити...дурість за людські вуха.

ІГОР 2017-04-05 / 18:17:46
НЕХАЙ ЇДУТЬ ТУДИ ЧИЙ МАЮТЬ ПАСПОРТ А НЕ ЇДЯТЬ УКРАЇНСЬКИЙ ХЛІБ НА ЯКОМУ ВИРОСЛИ В УРАІНІ

МИКОЛА 2017-04-05 / 18:08:25
З ЧУЖИМИ ПАСПОРТАМИ ВСІХ ГНАТИ

Tabory 2017-04-03 / 02:03:46
Ну як ти такий угорець ,то чого тут сидиш а не звалив у свою історичну родіну , а живеш тут і випендрюєшся.

Tibor 2017-04-02 / 16:34:43
Хай думає Бубі, а нам угорцям потрібно залишатися угорцями, де б ми не проживали, все інше то є маячня. Головне не співпрацювати та не йти на зговір з не нашою елітою і не асимілюватися, хіба що відстоюючи свої інтереси, що дало нам змогу зберегтися в слов'янському морі протягом тисячоліття.

Byby 2017-04-01 / 18:44:08
А ти подумай.

Олег 2017-04-01 / 10:09:19
До БІбі...А перед ким мають відповідати?

Bybу 2017-04-01 / 07:08:16
Дивним само по собі є те , що хуни вже видали майже всім кому могли видати свойім етнічним співгрмадянам паспорти.Тобто провели повну (дефакто), паспортизаційу без згоди чи підписання якихось угод (договорів)з Украйіною....а тепер так якби просять (чи " вимагають " ), це визнати (деюре),в правовому положенні.Звідси виникає питання , а чим воно (хуни),керувались коли були прийняли одноосібно таке державне рішення не узгодивши його з украйінською сторонойу...принаймні могли булиб попереднйо провести консультативні перемовини.Але ж ні , цьго не було зроблено.Чи задавлось хунське керівництво про можливі в подальшому наслідки цієйі "самовільнойі" акційі.?Якщо вони керувались якимись свойіми великодержавними ідеями , то повинні усвідомлювати що вся віподальність за це теж на йіхньому боці.

Byby 2017-03-31 / 19:53:44
Закон є закон і вони пишуться для того ...щоб не було хаосу і БЕЗзаконня. всякий закон це по суті нормативний акт, і він повинен бути виписаним настільки чітко і виважено , щоб в подальшому не було ніяких кореляцій, правок , доповнень , а головне подвійного тлумачення , відсутність взаємовикючаючих положень .Тоді все буде гаразд , і такі (ий) закон (и) потрібні.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини