Ніцой: Якби Москаль був солідним "губернатором", він би знав, що на Закарпатті 68% випускників-угорців не можуть скласти ЗНО з української

Письменниця і громадська діячка Лариса Ніцой, яка раніше закликала владу звернути увагу на українізацію не лише на сході, а й на заході України, на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук відповіла на закиди голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

 Ніцой: Якби Москаль був солідним "губернатором", він би знав, що на Закарпатті 68% випускників-угорців не можуть скласти ЗНО з української

Що чекати на Закарпатті від Москаля, який керував у Криму і Луганську?

На днях друзі в коментарях прикріпили мені статтю «Москаль відповів Ніцой». Це той Москаль, який був губернатором Луганської області, яка тепер в Лугандоні? І який був представником президента в Криму?

І що ж мені відповів «борець з конрабандою та вирубкою карпатських лісів»?

Ні, це мабуть не він відповідав, бо якби це був солідний губернатор, він би підняв офіційні дані незалежного зовнішього оцінювання і знав би, що на теренах врученої йому області учні-випускники шкіл з навчанням угорською мовою не можуть скласти ЗНО з української мови, і таких випускників аж 68%. Може губернатор і заяви Авакова не чув, що конрабанда на західних кордонах України перевищує обсяги контрабанди на східних кордонах?

Але повернімося до тих 68%, про які не знає губернатор, і які не можуть здати ЗНО українською. Це означає, що здобувати далі українську освіту ці діти в Україні не зможуть, отже пряма їм дорога з дому в сусідню країну, і що вже зі шкільної лави ці діти не пов’язують своє майбутнє з Україною. І готуємо ми випускників для сусідньої країни за власний кошт із кишені українців, з нашого бюджету, чого не може собі дозволити жодна розвинена європейська країна. Тому ті країни, вкладаючи власні кошти у свою освіту, і дбають, щоб державну мову знали всі без виключення випускники.

Дуже шкода, що ні в Криму, ні в Луганській області колишній губернатор не розпізнав, ні в Закарпатській області сьогодні не вбачає жодної небезпеки в незнанні української мови.

А для чого про це думати, краще побалакати і перевести тему з проблеми, за яку відповідає губернатор, на тему, яка і так усім зрозуміла, що вода мокра, що повітря прозоре. Бо ж і першокласнику ясно, що всі національні меншини мають право на розвиток, на знання своєї мови, на збереження своєї культури. Це зрозуміло не тільки дітям, а й урядам інших країн, які підтримують свої меншини в Україні.

Не зрозуміло інше. Чому український губернатор говорить про угорців, румунів, словаків, німців, чехів, циган, їхні культури, їхні мови – і чому губернатор, як представник української влади, ні словом не обмовився про українців та підтримку українського. Адже саме про це була моя стаття, на яку бурхливо озвався та не дав відповіді обласний очільник.

Так от хочу запитати в найвищого обласного представника української влади: окрім заяв про боротьбу з корупцією та вирубкою лісу, що він зробив для популяризації української культури на Закарпатті? Скількох місцевих українських письменників видав? Скільком бібліотекам подарував їхні книжки? Скільки шкіл забезпечив українською художньою літературою? Скільки провів виставок українських митців? І скільки таких виставок доїхало до далеких районів? Може українськими театральними виставами порадував дружне місцеве багатонаціональне населення? Чи забезпечив достатню кількість учителів української мови та літератури в ті школи, де таких учителів роками не вистачає? Скількох україномовних освітян загітував приїхати на роботу в школи для меншин? Скільком дав надбавку до зарплати і житло, тільки приїздіть працюйте, люди, прищеплюйте любов до українського і давайте українські знання. На скільки більше проведено губернатором фестивалів української музики та українських ремесел, ніж раніше тощо.

Окрім розмов губернатора про те, як уміють підтримувати уряди інших країн свої меншини в Україні, мені цікаво, що зроблено губернатором особисто, якими питаннями переймався персонально, щоб розширити україномовне культурне середовище на врученій йому території. І по великому рахунку, мені байдуже, чи це зроблять підлеглі Москаля з управлінь культури та освіти, а він припише собі їхні заслуги, чи закотить власні рукави; однак мені не байдуже, що саме зроблено ним для розширення український світу у ввіреній йому області і на скільки культурний україномовний простір розширився?

Бо якщо не розширився і не утвердився, то отак за блаблаканням українських можновладців про всесвітню рівність і братство культур, непомітно, поступово, по-тихеньку і втрачаємо Україну, як це сталося в Криму і на Сході.

 

01 березня 2017р.

Теги: Ніцой, угорці, Москаль

Коментарі

ПЕТЯ 2017-03-12 / 10:42:00


З рекламою "русинства" - на інші ресурси. Коменнтар видалено. Адмін


Олег 2017-03-05 / 18:29:27


Флуд. Повертайтеся до теми коментування. Коментар видалено. Адмін


Тібікові 2017-03-05 / 17:42:12
Нічого ви не створювали. Вас прийняли в ЄС, аби ви тупо не перепали Росії. Бо боротися ви не здатні. Лише здаватися. Або вивозити євреїв у нацистські концтабори

Tibor 2017-03-05 / 17:35:21
То ми й створювали ЄС, а не кололи Європу навпіл, ми рухали, створювали, а не робили деструкції як майданівці.

Тібікові 2017-03-05 / 17:04:08
А чого ж ви тоді проти австрійців свого часу стрибали. Чого проти російських танків стрибали в 56-му? Чого вистрибнули з соцтабору на початку 90-х? Чого стрибали проти уряду соціалістів кілька років тому?

Треба було не стрибати, а просто "творити й та працювати!"

Стрибунці мадярські, блін :(

Tibor 2017-03-05 / 16:08:37
Не на майданах скакати потрібно, а творити й та працювати!

Tibor 2017-03-03 / 14:40:19


Коментар видалено. Адмін


PATRIOT 2017-03-03 / 12:55:06
Маревом сповите ліжко. Візерунки в каламутній димці. Годі. Спати треба. Бо сьогодні вже дістали ! Ось, навіть оточили ! Злі сєпари.. жовті колоради...ті русинські автохтони...і підступнії меншини.... ка-ла-бора-ціо-ністи... Спати...спати...

Tibor 2017-03-03 / 07:45:11
До речі в Верховній Раді зареєстрований законопроект про визнання законності подвійного громадянства в Україні. Цей закон набагато релевантніший за мову, тому що фактично половина України подвійні, а то й потрійні громадяни, більше 100 народних обранців подвійники, а то і потрійники. Сам пан Москаль заявляв неодноразово, що в цьому немає нічого дивного і це є законним, тому що то є реаліїї України.

сорри 2017-03-03 / 01:04:39
Це я

Ні, я таки вмію читати. І чітко прочитав, що ти пошкодував, що з угорських форинтів, що ними Угорщина купує лояльність угорських дітей на Закарпатті, в умовах війни знімають військовий податок, який йде на підтримку української армії.

А з огляду на вашу співпрацю з Путіним і угорські ревізіоністські плани, пов'язані з його діями в Україні, не важко зрозуміти, що російська армія тобі ближча

Це я 2017-03-03 / 00:57:21
Ти знову щось нафантазував, неборе...
Я не писав, що угорські форіти, а дітей. Адже збір сплачують діти.
І не писав такого, щоб мені хотілося, щоб ті гроші пішли на російську армію.
Ти мабуть той, що писати вміє...

сорри 2017-03-03 / 00:41:37
Олегу

Це не в мене. Це в Це я. Він, сегінь, поскаржився, що мадярські форинти йдуть на підтримку української армії. Тоді як йому б хотілося, щоб на російську.

Олег 2017-03-02 / 23:30:34
Ну знову Путін з Угорщиною у Соррия на порядку денному.Вас що більш нічого не турбує?

5005 2017-03-02 / 21:59:25
Москаль -- ЧМО

сорри 2017-03-02 / 21:56:58


Це я, а для чого Угорщина, домовляючись з Путіним, підтримує українську армію, сплачуючи з тих 20 тис форинтів військовий збір? Не по-союзницьки якось. Це як ніж в спину братній Росії :)

Не феншуй... :)


Це я 2017-03-02 / 21:41:57
Пані переживає за податки, що витрачаються на учнів угорських шкіл?
Батьки цих дітей самі є платиками податків.
А діти взимку сиділи в класах з температурою 6 градусів "тепла". Бо ліміт на газ школа вичерпала. Це теж світовий досвід?
А діти з тих 20000 форинтів сплачували Україні військовий збір. Що, між іншим, так само вдповідає світовій практиці, щоб діти 4-16 років сплачували податок.

сорри 2017-03-02 / 21:41:09


Та виїжджайте, на здоров'я, в вашу Угорщину, Євросоюз, "благо є на це у вас право і без української мови". :) Хто не дає? І чим більше, тим краще. І чим швидше - теж... :)

А ті, що залишаться, вивчать державну мову - відповідно до закону про державну мову, який буде прийнято, і відповідно до створених Українською державою умов. І інтегруються в українське суспілство. І стануть патріотами України. :)

Так що у нас, Тіборе, я бачу, у цьому плані повний консенсус... :)


Tibor 2017-03-02 / 21:05:22
сорри
Ну ви ж хочете, це ж вам потрібно, щоб вчили Вашу мову, а сьогодні за все потрібно платити. Я ще й мало запросив, це не такі великі гроші за просування української мови. Угорці і так можуть реалізувати себе в Угорщині, Євросозі, благо є на це у них право і без української мови.

сорри 2017-03-02 / 20:40:05
Тібор, ти вже цілком йоббікнувся? :))))

Тibor 2017-03-02 / 20:11:02
Якщо українці хочуть, щоб угорці Закарпаття вивчали їх мову, то хай вони платять кожному угорцеві, який буде навчатися в українській школі по тисячу баксів щорічно, а угорську школу залиште в покої. Без матеріальної складової, угорці не повинні вивчити мову, навіщо?

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини