Порошенка та Гройсмана просять заборонити фестиваль гентешів у Гечі на Закарпатті

Відповідне звернення оприлюднили активісти руху "Здорова нація", створивши задля цього навіть окрему групу в соціальних мережах.

Порошенка та Гройсмана просять заборонити фестиваль гентешів у Гечі на Закарпатті

У зверненні, адресованому президенту, прем'єру, спікеру ВР, голові Закарпатської ОДА та низці нардепів, активісти просять заборонити проведення так званого «Міжнародного конкурсу різників» (угорською – «Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny», або ж Disznótor, буквально – «Свинячі поминки»), що проводиться наприкінці січня у с. Геча Берегівського району Закарпатської області України.

Як зазначено у звереннні, його адресанти,"глибоко обурені, що подібний «Фестиваль поминок» взагалі є можливим у сучасному європейському суспільстві, й абсолютно впевнені, що подібним атавізмам немає місця у XXI сторіччі". 

Організаторів традиційного для Закарпаття фестивалю, що має на меті вшанування давньої та важкої професії різника, автори звернення називають "ділками" і висловлюють застереження, що "найстрашнішим аспектом цього дійства є те, що воно може завдати непоправної шкоди психіці дітей та підлітків – останні у публічному місці можуть побачити таке, що звичайно спостерігають лиш професійні різники – у приміщеннях бійні. За статистикою відомо, що у значного відсотка забійників нерви врешті не витримують: в кращому випадку йдуть самі, в гіршому – потрапляють в лікарню із психічним захворюванням; у середовищі тих, хто залишається, надзвичайно поширений алкоголізм. Звісно, для того, щоб зламати дорослу людину, ще потрібний якийсь час, але у юному віці достатньо й одного випадку – отриманої травми вистачить на все життя". 

У своєму зверненні активісти вимагають призначити розслідування дотримання Законодавства України та визнаних міжнародних правових норм, основ суспільної моралі та порядку на минулих «Міжнародних конкурсах різників» у с. Геча та інших подібних заходах із залученням експертів – фахівців у галузі права, етики, психології, екології, медицини; на час розслідування накласти заборону на проведення таких заходів (зокрема, найближчого «Фестивалю поминок» у с. Геча, що анонсується 30 січня 2017 року); на законодавчому рівні заборонити проведення та рекламу публічних вбивств тварин на розважальних, спортивних та гастрономічних заходах, а також змагань та конкурсів (у тому числі й непублічних), що передбачають вбивство тварин.

З повним текстом звернення, підписаного як від "активістів захисту тварин та небайдужих громадян", можна ознайомитися у тематичній групі "Зупинити вбивства свиней на Закарпатті" в соцмережі Фейсбук.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, фестиваль гентешів, призначений спочатку на 31 січня, а відтак опинившись під загрозою зриву, таки відбудеться 11лютого. Торік зоозахисники та вегани так само протестували проти проведення фесту й навіть завітали на захід із тематичними плакатами. А незадовго до цього активісти ще й передали в посольство Угорщини петицію з понад 2,6 тис підписами проти фестивалю гентешів на Закарпатті.

31 січня 2017р.

Теги: гентеш, різник, заборона, Геча

Коментарі

Byby 2017-04-10 / 07:13:40
Давайте говорити чесно ...що це дійство неможна називати словом фестив аль...якщо воно проводиться посеред поля в абсолютно антисанітарних умовах .
А зріст професійнойі майстерності набувається практикою а не участю раз в рік в такому свинстві.
І чого тоді хуни не проводять його в себе...бояться крику на всю європу...чи тому що такі високо культурні...тому в них неможна , а в нас все що загодно.

до Костя 2017-02-01 / 12:38:13
вся проблема в тому, що "злам психіки" уже відбувся - у всіх тих "ботанів"! Коли коту нема що робити, то що він робить? Правильно - лиже всім відомі місця! Якби вони не виклали це "звернення" - хто б про них знав? А так - герої дня (хоч і сумнівні герої, бо нормальні люди з них лиш посміються)!

Кость 2017-02-01 / 06:23:08
Так чи іначе, але свиней треба час від часу різати, і найліпше якщо це будуть робити справжні фахівці, яким для росту майстерності і потрібні такі фестивалі. Не розумію, для чого ботани так відверто брешуть про "злам психіки" різників - в їхніх заявах вже є підстава для кримінального переслідування заявників. Звісно, для всіх професій треба мати відповідний хист, і якщо ботан піде забійником, то його психіка буде швидко пошкоджена. Але ж різник не забійник, це висококваліфікований фахівець, частіше за все спадкоємний, з відповідним складом психіки. Єдине, що треба вимагати від організаторів фестивалю, так це проводити його на закритій території та вішати на вході попередження, про можливе психічно-етичне травмування.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини