В Ужгороді рятувальники допомогли визволити з “підпілля” триметрового пітона Йончі (ФОТО)

Наразі екзотичний улюбленець ужгородців перебуває в повній безпеці

В Ужгороді рятувальники допомогли визволити з “підпілля” триметрового пітона Йончі (ФОТО)

Екстремальними виявилися два останні дні Різдва для одного з екзотичних мешканців кафе-бару “Акваріум”, що на вулиці Л.Толстого в обласному центрі Закарпаття, і власників цього закладу. Скориставшись “недоробкою” одного з майстрів, що при облаштуванні просторої кімнати-тераріуму, не поставив металеву сітку на виході з вентиляційної труби, триметровий тигровий пітон на кличку Йончі виповз у мандри в “акваріумне” “підпілля”.

Уже вчора по обіді відвідувачів “Акваріуму”, які традиційно приходили подивитися на насправді позитивну за характером велетенську змію та інших екзотичних мешканців “Акваріума”, зустрічали звісткою, що Йончі зник. При цьому його подружка, 2,5 метровий тигровий пітон-альбінос на ймення Анця, залишилася на місці.

“Чотириповерховий будинок, на першому поверсі якого розташовано “Акваріум”, авральними темпами споруджувався до Олімпіади-80 у Москві. А тому водопровідні комунікації прокладено в шахтах під забетонованою підлогою і доступу до них немає. Ці комунікаційні проходи відносно просторі,  і в часі, коли обладнувався вхід до нижнього залу “Акваріуму”, була коротка можливість дослідити їх розташування. Це, по суті, і врятувало життя пітонові”, — розповідає власник бару, журналіст Олег Диба.

Після того, як з вечора було досліджено шлях, яким пітон зник зі свого помешкання, віднайти втікача спершу спробували, розібравши частину цегляної кладки всередині тераріуму. Однак, як виявилося, Йончі замандрував надто далеко, аби його можна було дістати в такий спосіб. Ситуація ускладнювалася сильним нічним морозом — низька температура частково потрапляла ззовні в складну систему комунікацій, облаштовану під вентиляцію, і тропічна за походженням рептилія втрачала тепло, а з ним і активність, а тому шанси на самостійне повернення пітона в тераріум були практично нульовими.

Єдиним способом  врятувати плазуна було потрапити в комунікаційні шахти зверху, продовбавши товстий, майже 20-сантиметровий шар бетону. При цьому, можливе місцезнаходження пітона в підземних комунікаціях можна було тільки приблизно вирахувати, по-суті — вгадати.

Часу на роздуми не було, а тому після напруженої ночі було прийнято єдино можливе за тих обставин рішення — залучити до пошуків фахівців У ДСНС України в Закарпатській області. Останні відреагували оперативно, і вже за короткий час після вранішнього  дзвінка разом з усім необхідним обладнанням прибули на місце надзвичайної події.

Хоча варіантів місця перебування пітона було безліч, спільно прийняте рішення виявилося практично “снайперським” — після того, як у визначеному місці перфоратором вдалося продовбати тверду бетонну стяжку і в такий спосіб зробити отвір в комунікаційну шахту, виявилося, що пітон перебуває всього за якихось двадцять сантиметрів лівіше. Що було практично на рівні фантастики. Холоднокровна тварина в “прохолодних” умовах втратила активність, а тому, скрутившись в кільце, практично не реагувала на сильну вібрацію від перфоратора над головою. Але, коли було зроблено спроби силою витягти його назовні, пітон, зробив відчайдушну спробу втекти вглиб “підземель”. І втримати на місці, а потім і “видобути” з-під землі велику і сильну рептилію вдалося тільки спільними зусиллями кількох неслабких чоловіків.

Завершенням операції з порятунку стало спільне фото на згадку з винуватцем події. Навіть попри те, що рятувальникам, в силу професії, доводиться опинятися в багатьох незвичайних ситуаціях, участь у порятунку велетенського екзотичного плазуна навіть для них виявилася надзвичайною подією.

Наразі Йончі з подружкою-"блондинкою" перебувають в іншому тераріумі, тимчасово потіснивши з нього варана Варю. Але відновлення і, почасти (з врахуванням нюансів нинішньої НП) переобладнання їх власного просторого житла — з басейном, водоспадом і іншими елементами “побутової” “розкоші”, триває буквально в ці хвилини. А тому можливість побачити пітонів у звичній обстановці, погладити реально доброзичливого Йончія, здолавши власні страх і стереотипи, можна буде вже найближчим часом, обіцяє Олег Диба. Адже за піврічне перебування в “Акваріумі” Йончі встиг стати справжньою “зіркою” і улюбленцем як ужгородської малечі, так і дорослих ужгородців.

Попри те, що за родом журналістської професії доводиться постійно мати справу з інформаціями про роботу закарпатських рятувальників, переконатися в їх професіоналізмі в такий надзвичайний спосіб довелося вперше. А тому власник “Акваруму” щиро вдячний в цілому “надзвичайній” службі області і, зокрема, конкретно тим рятувальникам, які брали участь у цій “позаштатній” операції. Всі вони на фото, зроблених в процесі камерами смартфонів (в ситуації, що склалася, було не до професійного фотографування):

Віктор Рокета  начальник аварійно-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області, підполковник служби цивільного захисту

Чобаль Іван  фельдшер-рятувальник  аварійно-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області;

Дудиш В’ячеслав рятувальник аварійно-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області;

Мельник Євген рятувальник-моторист аварійно-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області;

Хлудеєв Едуард - водій-електик аварійно-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області.

09 січня 2017р.

Теги: пітон, змія, рептилія, Акваріум, Олег Диба

Коментарі

О.Д. 2017-01-10 / 19:36:08


Миколі У який спосіб? Телепортацією? ))


Микола 2017-01-10 / 19:28:43
Йой, а якби тот гадисько дакому в квартиру по каналізації заліз...

О.Д. до йопрст 2017-01-10 / 17:25:42


Чоловіче, з усіх коментарів на цю тему тут, на сайті, на інших ресурсах, у соцмережах, один ви витиснули з себе порцію жовчі. Це вам просто на замітку. Бо шанси на те, що ви станете внутрішньо кращим, світлішим, практично нульові.


Вуйко Іван 2017-01-10 / 15:12:46
Христос Народився!Но се новость.Сигінь тоті мнс-ки,не везе їм, мало што на саме Різдво мавуть всяких вомжів од мороза гріти і мотори з снігу тручати та ще й гада прийшлося утягти з діри. Я би м ся бояв.

йопрст 2017-01-10 / 09:04:07
за таке недбальство МНС могло б з газди закладу круглу суму злупити. А не з бюджету. В інший раз слідкував би за своїми пповзунами як слід! Якби то у когось іншого сталося- вже би обписав тут на сайті з усіх сторін (найпаскудніших)

Степан Крук 2017-01-10 / 08:33:16
Ну ти, Йончі, змій!!!

Йонко 2017-01-10 / 06:32:02
Не міг полізти в наш білий дом на л Народну і вкусити там за дупу Гену фестивальщика ?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини