Мінагрополітики здійснило аудит діяльності Солотвинського солерудника

Міністерства аграрної політики та продовольства України провело аудит діяльності державного підприємства "Солотвинський солерудник" та державного підприємства "Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника". В обох випадках аудиторський висновок – умовно-позитивний.

Мінагрополітики здійснило аудит діяльності Солотвинського солерудника
Аудит діяльності державного підприємства "Солотвинський солерудник"

На виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11 жовтня 2016 року № 375 «Про проведення позапланового аудиту відповідності діяльності державного підприємства «Солотвинський солерудник» Управлінням внутрішнього аудиту проведено аудит діяльності зазначеного підприємства за період з 01.01.2013 до 30.09.2016.

Аудиторський висновок – умовно-позитивний, аудиторський звіт від 21.10.2016 № 24-17/15.

Позаплановий аудит відповідності діяльності ДП «Солотвинський солерудник» засвідчив окремі факти недотримання вимог законодавства та внутрішніх регламентів щодо виконання планів, ведення договірної роботи та бухгалтерського обліку.

На час проведення аудиту, відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04 липня 2013 року № 412 «Про ліквідацію державного підприємства «Солотвинський солерудник», Підприємство перебуває в стані припинення шляхом ліквідації.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 19 лютого 2015 року по справі № 907/136/15 прийнято заяву Воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області про порушення справи про банкрутство ДП «Солотвинський солерудник».

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 17 квітня 2015 року по справі № 907/136/15 визначено розмір вимог ініціюючого кредитора та призначено арбітражного керуючого. Однак, аудитом встановлено, що призначений арбітражний керуючий фактично свої обов’язки не здійснював.

У досліджуваному періоді Підприємство здійснювало господарську діяльність за видами, які відповідали його статутним положенням.

Коефіцієнтний аналіз ефективності фінансово-господарської діяльності Підприємства засвідчив негативну динаміку погіршення показників економічної діяльності та недосягнення оптимальних значень.

Проведеним аудитом виявлені поодинокі факти недотримання Рекомендацій щодо складання фінансового плану підприємства та звіту про його виконання в частині надання обґрунтування показників фінансових планів та інформації в пояснювальні записки до фінансових планів стосовно структури, спеціалізації та виробничої потужності Підприємства.

Підприємством не розроблено та не запроваджено регламентів або внутрішніх розпорядчих документів щодо ведення договірної роботи та контролю за дотриманням договірних зобов’язань, встановлення цінової політики, порядку та принципів ціноутворення, що в свою чергу є фактором ризику укладення господарських договорів (угод) щодо реалізації готової продукції Підприємства (товарів, робіт, послуг) за цінами, що не відповідають ринковим.

На Підприємстві діє Інструкція про порядок здійснення внутрішнього контролю ДП «Солотвинський солерудник» та Положення про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку ДП «Солотвинський солерудник» з 2011 року, в яке не було внесено зміни відповідно до змін чинного законодавства у зв’язку із прийняттям рішення про ліквідацію підприємства.

З метою підвищення рівня ефективності використання державних коштів і майна, запровадження внутрішнього контролю, регламентів щодо дотримання планів, процедур, договірної та претензійно-позовної роботи, цінової політики та усунення недоліків і порушень вимог актів законодавства, а також запобігання і недопущення їх у подальшому, керівництву Підприємства надані відповідні аудиторські рекомендації.

 
 
Аудит діяльності державного підприємства "Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника"

На виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11 жовтня 2016 року № 374 «Про проведення позапланового аудиту відповідності діяльності державного підприємства «Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника» Управлінням внутрішнього аудиту проведено аудит діяльності зазначеного підприємства за період з за період з 24.04.2013 по 30.09.2016, який засвідчив окремі факти недотримання вимог законодавства та внутрішніх регламентів щодо виконання планів, законності та правильності ведення бухгалтерського обліку.

Аудиторський висновок – умовно-позитивний, аудиторський звіт від 04.11.2016 № 24-17/16.

Фактично, Підприємство у періоді що досліджувався, здійснювало проведення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти з метою ліквідації ДП «Солотвинський солерудник»; забезпечення дотримання правил безпеки та охорони праці; розгляд та погодження проектно-кошторисної документації з ліквідації ДП «Солотвинський солерудник», розробка програм виконання робіт з ліквідації ДП «Солотвинський солерудник» тощо.

Аудитом встановлено, що не виконання основної мети створення Підприємства, а саме «виконання державної цільової програми з організації, контролю та заходів і робіт, пов’язаних з ліквідацією державного підприємства «Солотвинський солерудник», спричинене недостатнім бюджетним фінансуванням програми за КПКВК 2801160 «Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт державного підприємства «Солотвинський солерудник» Тячівського району Закарпатської області», яке у 2013 році становило 14,5 % від потреби, у 2014 році – 4,2 % від потреби, у 2015 році – 3,1 % від потреби, за 9 місяців 2016 року – 3,0 % від потреби.

При систематичному недофінансуванні зазначеної бюджетної програми впродовж 2013-2016 років, виконання заходів (робіт), передбачених проектом «Ліквідація та екологічна реабілітація території  впливу гірничих робіт державного підприємства «Солотвинський солерудник» не проводилося (за винятком робіт, які проводяться власними силами Підприємства по прочищенню водовідливних каналів в штольнях «Тиса», «Південна», «Східна», а також поточний ремонт елементів кріплення вказаних штолень та інших, які відносяться до загальновиробничих витрат), що не сприяє відновленню безпеки життєдіяльності населення смт. Солотвино, зумовлює ризики подовження визначених нормативних термінів їх виконання та, як наслідок, можливого збільшення вартості робіт у майбутньому.

ДП «Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника» на час проведення аудиту не отримано земельної ділянки для потреб, пов’язаних з користуванням надрами та усіх необхідних дозволів для практичної реалізації проекту «Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт ДП «Солотвинський солерудник» Тячівського району Закарпатської області» згідно з вимогами законодавства України.

Керівництвом Підприємства не приведено норми Статуту до вимог Примірного статуту державного підприємства, що входить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Також, керівником Підприємства не забезпечено подання до Мінагрополітики Звітів про результати виконання показників ефективності використання державного майна і прибутку.

Аудитом встановлені поодинокі випадки недотримання вимог Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку в частині належного оформлення первинних документів та Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань при оформленні результатів інвентаризації в частині їх письмового відображення.

Підприємством не розроблені внутрішні регламенти в частині впровадження внутрішнього контролю, ведення договірної роботи та розробки і затвердження розпорядчих документів щодо встановлення цінової політики, порядку та принципів ціноутворення.

З метою усунення недоліків, виявлених під час проведення аудиту, керівництву Підприємства надані відповідні рекомендації.

Крім цього, рекомендовано профільним структурним підрозділам Мінагрополітики опрацювати План фінансування першочергових (невідкладних) заходів передбачених проектом «Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт державного підприємства «Солотвинський солерудник» на 2017 рік та подати на погодження керівництву Міністерства.

 

09 грудня 2016р.

Теги: Солотвинський солерудник, аудит, ліквідація

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини