Закарпатці долучаться до західноукраїнського попереджувального страйку проти відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка

Деревообробні підприємства України оголосили про проведення західноукраїнського попереджувального одноденного страйку проти відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка

Закарпатці долучаться до західноукраїнського попереджувального страйку проти відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка

26 листопада на засіданні асоціації деревообробників та лісозаготівельників Західної України прийнято рішення про проведення одноденного попереджувального страйку для запобігання відміні прийнятого Верховною Радою закону про мораторій на вивезення за кордон необробленої деревини

Закарпаття на цьому заході представляли голова громадської спілки "Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Закарпаття" Іван Габор та член громадської ради при Агенції лісового господарства України Андрій Попович.

Ухвалено звернення про підтримку до леревообробників всієї країни та Президента, Верховної Ради та уряду.

Нагадаємо, що Верховна Рада ввела заборону (мораторій) на експорт необробленого лісу. Вона набула чинності 1 грудня 2015 року. Закон забороняє протягом 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, так званий ліс-кругляк і ін.

24 листопада на прес-конференції під час саміту Україна - ЄС президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив, що Президент Петро Порошенко висловив намір скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка, що дозволить надати Україні наступний транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Наразі вже створена спільна робоча група уряду і парламенту, що розробила законопроект, який скасовує мораторій на експорт лісу з України, повідомив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв. Уряд направив до Європейської Комісії законопроект, який зніме заборону на вивіз лісу, але обкладе його митом і зобов’яже отримувати дозвіл торгувати кругляком у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Як зазначив на засіданні голова Закарпатської обласної асоціації, відміна мораторію поставить на коліна деревообробні підприємства країни та призведе до ще масштабніших вирубок лісів. Натомість ділки від великого бізнесу та їхні лобісти в уряді і парламенті зароблять мільйони, не створюючи жодного робочого місця. Зокрема, до січня 2020 року експорт лісу буде дозволений тільки за зовнішньоекономічними контрактами, реєструвати які доведеться в Мінекономрозвитку,а це не що інше, корупція, бо дозвіл отримають тільки наближені до влади корпорації, які будуть "доводити план поставки лісу" до держлісгоспів.

Іван Габор також зазначив, що на Закарпатті влада виступає проти відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка. Тож висловив сподівання на співпрацю. Закликаємо на підтримку районні та обласну раду. Особливе сподівання на народних депутатів від Закарпаття які мають одностайно проголосувати "проти" 

Деревообробники Закарпаття просять громадськість області використати свої можливості та свій вплив з тим, щоби не допустити прийняття чергового антинародного закону. який перетворює Україну в сировинний придаток розвинутих країн.

1 грудня відбудеться засідання громадської ради, одне з питань порядку денного якого буде спроба відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка.

4 грудня перед будинком ОДА планується акція громадськості області проти можливого прийняття наступного тижня закону про відміну мораторію. 

Організатори заходів запрошують журналістів долучитися та належним чином висвітлити проблему і внести таким чином свій вагомий внесок у справу протидії намірам влади заробити на природних ресурсах, що належать народу України.

27 листопада 2016р.

Теги: кругляк, мораторій, страйк

Коментарі

Барна 2016-11-28 / 22:44:08
Перестаньте дурню молоти, мораторій треба одмінити оби наш шеф мурга міг прогнутися під Києвом та спас себе на посаді. Думаю пару десятків тисяч кубів йому доста для того

Читач 2016-11-28 / 14:13:26
Простої заборони вивозу кругляка мало. Необхідно внести поправки до Митного кодексу, щоб не було можливості фальсифікувати деревину. Зараз вивозять зрозуміло по документам не кругляк, а типу дрова. А фактично за призначенням за кордоном ліс отримують як ділову деревину-кругляк, а не дрова. Ділки знайшли дірки у Митному кодексі, і цим успішно користуються.

закарпатець 2016-11-27 / 19:13:35
Влада ризикує отримати третій Майдан з Карпат. Мало не буде. В Карпатах ловили десяток правосекторівців після стрілянини під Мукачевом і не піймали. А що буде коли всі карпати партизанами кишітимуть? Тоді в Карпати крім туристів-екстремалів ніхто не поткнеться. А туристи екстремали стільки в казну внесуть, що 600 тисяч обіцяних копійками здадуться.

точно 2016-11-27 / 18:07:43
Та закарпатці повинні не
"долучатися", а самі ініціювати подібні акції. Засухи, повені - ще мало?

активіст 2016-11-27 / 17:23:56
Треба подивитися як БУДУТЬ ГОЛОСУВАТИ ЗАКАРПАТСЬКІ НАРДЕПИ.яКЩО ХТОСЬ ВІЗЬМЕ ГРОШІ І ПІДТРИМАЄ НИЩЕННЯ КАРПАТСЬКИХ ЛІСІВ, МОЖЕ ДОДОМУ ПОВЕРТАТИСЯ.
А 600 МЛН ЄВРО СКОРО ПОДІЛЯТЬ МІЖ СОБОЮ.

Дмитро 2016-11-27 / 17:17:57
Якщо дозволять експортувати кругляк, то зароблять декілька чиновників з Києва. А лісгоспам доведуть план по заготівлі найкращої смереки, бука, дуба.Нашим підприємствам доведеться закриватися. Потім введуть ліцензії на експорт пиломатеріалів і гаплик деревообробці в Закарпатті.

Ага, наобіцяв 2016-11-27 / 16:43:07
Та шо ви хочете від Петі , обіцяти його любима справа .
Путіну --конституцію.
Нам--нам жити по -новому ,і безвіз зверху .
Європейцям --ліс , і чесну пгокугатуру і зверху інвест.клімат.
Нема нічого дивного ...

Степан Крук 2016-11-27 / 16:25:29
Цей захід дуже необхідний та актуальний! Президент та Уряд повинні зрозуміти, що ніякі кредити МВФ не варті спустошених українських територій. Тільки недалекі уроди могли прийняти рішення про експорт кругляка.

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини