Асоціації органів місцевого самоврядування просять владу Закарпаття затвердити Перспективний плану формування тергромад

З відповідним зверненням на адресу керівництва Закарпатської ОДА та до депутатів обласної ради виступили представники 2-х Всеукраїнських та обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

Асоціації органів місцевого самоврядування просять владу Закарпаття затвердити Перспективний плану формування тергромад

Так, представники Асоціацій просять на чергову сесію Закарпатської облради запланувати розгляд і затвердження проекту Перспективного плану формування спроможних ОТГ у Закарпатській області – як невідкладний і пріоритетний для громад краю.

Разом із тим, Асоціації звернулися до керівника Закарпатської ОДА, зауважуючи, що реалізація надважливого для влади і громад регіону завдання - затвпердження Перспективного плану формування об'єднаних територіальних громад в області вже близько року залежить від подання ОДА відповідного проекту рішення в облраду.

Звернення

асоціацій органів місцевого самоврядування та коаліції громадських організацій Закарпаття «Реформи задля гідного життя» до депутатів Закарпатської обласної ради

Шановні народні обранці Закарпаття!

В нашій області, починаючи з травня 2015 року, склалася критична ситуація з проведенням децентралізаційної реформи і створенням об’єднаних територіальних громад (ОТГ) відповідно до чинних ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та урядової Методики формування спроможних ОТГ. Ця критичність значною мірою обумовлена незабезпеченням обласною владою (ОДА і облрада) тих повноважень і обов’язків, які на них покладаються у вказаних законодавчо-нормативних актах.

Так Закарпатська обласна рада минулого скликання у серпні 2015 року з політичних причин не проголосувала ані за проект Перспективного плану формування спроможних ОТГ в області, ані за направлення в ЦВК документів новостворених у 2015 році Тячівської міської і Вільховецької сільської ОТГ, чим створила правовий тупик, що терміново потребувало прийняття парламентом окремого законодавчого акту у вересні 2015 року.

На жаль, Закарпаття і через рік залишається єдиним регіоном в Україні, де досі немає затвердженого облрадою Перспективного плану формування спроможних ОТГ, що створює немало проблем як у фінансових та інших відносинах обласної влади з Урядом, так і у практичних питаннях добровільного формування ОТГ на Закарпатті, яких станом на сьогодні на різних стадіях об’єднання нараховується близько 18-20 ОТГ. Так Уряд змушений був 31.08.2016р. на своєму засіданні прийняти окрему постанову щодо визнання спроможними та надання фінансування і у 2017 році Тячівській і Вільховецькій ОТГ. Виникають й інші непотрібні колізії у зносинах ОДА з тими місцевими радами, які вирішили створити ОТГ, апелюючи до принципу добровільності, визначеного законодавчо.

Впродовж січня-березня 2016р. управлінням містобудування і архітектури ОДА у співпраці з експертами Офісу реформ у Закарпатській області розробили проект Перспективного плану формування ОТГ, науково обґрунтований і оптимізований в кількості 53 ОТГ з урахуванням специфіки територій Закарпаття (природно-географічних, поселенських, демографічних, етнічних та ін. особливостей краю). З незрозумілих для нас причин і не дивлячись на наші звернення, ОДА зволікає як з розглядом та обговоренням цього проекту Перспективного плану на утвореній міжгалузевій Робочій групі, так і з його поданням на сесію облради.

З урахуванням вищенаведеного, просимо на чергову сесію Закарпатської облради запланувати розгляд і затвердження проекту Перспективного плану формування спроможних ОТГ у Закарпатській області – в якості невідкладного і пріоритетного для громад краю питання.

Зі своєї сторони ми готові взяти участь у проведенні окремого Дня депутата обласної ради з метою детального експертного обговорення розробленого проекту Перспективного плану, про що раніше письмово повідомляли керівництву Закарпатської облради.

Вважаємо, що критичність ситуації з неналежним проведенням децентралізаційної реформи і відсутністю Перспективного плану в області легко може бути знята через конструктивний діалог влади, асоціацій органів місцевого самоврядування і громадськості Закарпаття.

За дорученням об’єднаної громадськості і асоціацій органів місцевого самоврядування Закарпаття

учасники Регіонального Офісу впровадження децентралізаційної реформи у Закарпатській області,

виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ  Ревтій І.І.                                                

віце-президент Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття XXI століття» Лукша О.В. 

 

Голові Закарпатської

обласної держадміністрації,

депутату обласної ради

Москалю Г.Г.

  Шановний Геннадію Геннадійовичу!

 Ми, повноважні представники 2-х Всеукраїнських та обласної асоціації органів місцевого самоврядування, що виражають інтереси більшості міських, селищних та сільських рад і громад Закарпаття, а також – координатори і консультанти двох Офісів реформ (АМУ і Мінрегіону) та співголови коаліції більше 50 громадських об’єднань краю «Реформи задля гідного життя», звертаємось до Вас із наступним:

1.      Направляючи Вам звернення до всіх обласних депутатів щодо необхідності розгляду та затвердження облрадою Перспективного плану формування територій спроможних об’єднаних громад (ОТГ) Закарпаття, зауважуємо, що реалізація цього надважливого для влади і громад регіону завдання вже близько року залежить від подання ОДА відповідного проекту рішення в облраду.

2.      Виключна важливість затвердження Перспективного плану обумовлена не тільки тим, що наразі обласна влада єдина в Україні не має передбаченого законом бачення державної влади щодо майбутнього адмінтерустрою регіону, а Кабмін змушений приймати по закарпатським ОТГ окремі постанови щодо їх бюджетування. Днями, 20 вересня 2016р., парламентом у першому читанні проголосовано законопроект, згідно якого до уже утвореної ОТГ може без загальних виборів приєднатись сільська (селищна) рада і громада відповідно до затвердженого облрадою і Кабміном Перспективного плану (т.зв. закон «про олійну пляму»). Це дозволить уникнути ситуацій блокування утворення ОТГ з політичних чи інших причин та полегшити процеси об’єднання. З іншої сторони, сам Перспективний план прямо не пов’язаний з процесами об’єднання громад, де поки-що головним є принцип добровільності рішень місцевих рад і не унормованих громадських обговорень.

3.      Судячи з останніх повідомлень офіційного сайту ОДА та короткої робочої зустрічі з Вами під час візиту в ОДА 31.08.2016р. директора департаменту  і радника Мінрегіону Шаршова С.І. і Ганущака Ю.І. до Вас кимось ще раніше доведено повністю неправдиву інформацію щодо ролі колишніх ОДА і облради в розробці проекту Перспективного плану.

Попереднє керівництво ОДА і облради не тільки не брало жодної управлінської участі у розробці Перспективного плану на 38 ОТГ, що відповідав варіанту жорсткого і формального застосування урядової Методики, а й навпаки, в подальшому ретельно домагалось від Офісу реформ погодитись на абсурдну кількість у 94 ОТГ, чого ніколи б не затвердив Кабмін через порушення Методики і що було винесено на сесію облради у серпні 2015 року, але провалено уже з політичних причин. Це вже за Вашого керівництва ОДА управлінням архітектури і будівництва та Офісом реформ розроблено оптимальний варіант Перспективного плану у 53 ОТГ, який відповідає як комплексу специфіки Закарпаття, так і урядовій Методиці, котрий може бути поданий облраді.

Загалом задля вирішення всіх неясних чи гострих проблем ми просимо і пропонуємо провести в найближчі дні робочу нараду спільно з Вами та участю відповідального за реформи заступника голови ОДА Мікуліна В.П. і начальника управління містобудування і архітектури ОДА Пігуляка М.М.

Додатки:

1.      Звернення до депутатів облради

2.      Стаття у всеукраїнському журналі за 2015 рік

З повагою,

виконавчий директор і координатор Офісу

впровадження децентралізаційної реформи

Закарпатського РВ АМУ

Ревтій І.І.

координатор Офісу реформ Мінрегіону

Дем’янчук І.В.

віце-президент Асоціації розвитку

і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття – XXI століття»,

консультант з правових питань Офісу реформ АМУ,

співголова коаліції ГО «Реформи задля гідного життя»

Лукша О.В.

22 вересня 2016р.

Теги: звернення, громади, затвердження, перспективний план

Коментарі

Г.Москаль 2016-09-22 / 21:56:45
Та на хрена мені це треба! То папіря носять, то гроби без карманів! Долбоконики! Два дні назад на "Тиса-1" я цим х..ям і людям пояснив. Заявок на створення обєднаних спроможних громад у мінфін вони не подали. Фінансувати вибори в цих громадах нема за що. Казав цим долб....йобам, шо обєднавчі процеси можливі лише 2018 році. Губаль не може успокоїтися. Твою сонце гроба мать! Сідай в крісло і керуй...Чого ти не робив колись тут царюва. Носи гроби дальше. За..бали, козли! ОДА сидить без зарплати, казначейство порожнє, як гуцульський бубен, а їх реформи кортять. Обєднуйтеся. женіться без мене!На вид інтелегентні люди, галстуки носять, а не х..я не соображають! Я кі на х..й реформи? Де ви бачили реформи? На х..я реформи?

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини