Закарпатські лялькарі успішно виступили на "Коломийських представленнях" (ФОТО)

Днями Закарпатський академічний обласний театр ляльок з виставою "У нашім раї на землі" (дитячий Кобзарик) за творами Тараса Шевченка взяв участь у Всеукраїнському театральному фестивалі "Коломийські представлення", що тривав із 4 по 11 вересня. Започаткував театральне свято Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім.І.Озаркевича.

Закарпатські лялькарі успішно виступили на "Коломийських представленнях" (ФОТО)

Цьогорічний, уже восьмий за ліком, фестиваль був присвячений 25-річчю Незалежності України, 775-літтю від першої літописної згадки про місто Коломия і 160-річчю від дня народження Івана Франка.

До участі у фестивалі "Коломийські представлення" були запрошені театральні колективи України та зарубіжжя, які якісно вирізняються в театральному річищі – чи ракурсом репертуарної політики, чи схильністю до сценічного експериментаторства, тобто, театри, які мають у творчому доробку ексклюзивні роботи.

Цього разу учасниками фестивалю стали такі знамениті колективи, як Національний академічний музично-драматичний театр ім.М.Заньковецької (м.Львів), Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім.О.Кобилянської, Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.М.Гоголя, Театр ім.В.Семашкової (Польща), Запорізький муніципальний театр танцю, Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім.Т.Шевченка, Вінницький академічний обласний театр ляльок, Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка, учасники постановки з м.Люблін (Польща), Національний академічний драматичний театр ім.І.Франка (м.Київ).

Роботи оцінювала високоповажна експертна рада фестивалю – найавторитетніші українські експерти-професіонали, такі як Алла Підлужна – театрознавець, лауреат премії НСТД України, лауреат Міжнародного конкурсу журналістів "Срібне перо" (м.Київ), Людмила Томенчук – театрознавець, головний редактор журналу "Театр-плюс" (м.Дніпро), Іван Гаврилюк – перший Народний артист Незалежної України, кіноактор і режисер, Лариса Кадирова – народна артистка України, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка, професор Національної музичної академії ім.П.Чайковського (м.Київ), Ростислав Коломієць – заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент НАМ України, театральний режисер та педагог (м.Київ), Валерій Невєдов – народний артист України, театральний режисер (м.Київ), Володимир Петрів – директор Рівненського обласного академічного українського театру, народний артист України, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка (м.Рівне), Михайло Андрусяк – письменник, видавець, перекладач, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка, почесний гість фестивалю (м.Івано-Франківськ), Олена Воронько – начальник відділу театрального мистецтва і кінематографії управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури України (м.Київ), Анатолій Грицан – директор інституту мистецтв ПНУ ім.Стефаника, професор, заслужений діяч мистецтв України (м.Івано-Франківськ) та інші.

Фестиваль "Коломийські представлення" розрахований на різновікову глядацьку аудиторію, тож і програма була сформована зі спектаклів для дітей, юнацтва й дорослих глядачів.

Слід зазначити, що керівництво фестивалю справді прихильне до закарпатських лялькарів, адже на свято колектив запрошено втрете. Досі вже були сприйняті "на ура" вистави "Недотепа із Вертепа" та "Лісова пісня".

Цього ж разу Закарпатський академічний обласний театр ляльок представив виставу "У нашім раї на землі" (дитячий Кобзарик) за творами Т.Шевченка, сценічну редакцію і постановку якої здійснив заслужений артист України Олександр Куцик, візуальний образ вистави створила художник-сценограф Тетяна Улинець, а також художник по світлу Ірина Осокіна. Вистава, поставлена у 2014 році до 200-річчя Кобзаря, звертається до молодшої та середньої вікової категорії дітей. Постановка була удостоєна Премії ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв у галузі театрального мистецтва Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради у номінації "Режисерсько-постановочна група". Робота колективу є спробою за допомогою театральних засобів, візуалізації, музики, співу, акторської гри та ляльки втілити поетичні образи, наблизити поезію Кобзаря до сучасної дитини.

У виставі задіяні актори: заслужена артистка України Світлана Кобзиста, Микола Карпенко, Андрій Опіок, Олександр Бєліков.

Докладний професійний аналіз як вистави, так і в цілому фестивалю ще попереду, але виступ закарпатців був прийнятий надзвичайно тепло – глядачі та учасники фесту з захватом дивилися на сценічне дійство. Журналістка Оксана Рижук поділилася враженнями в соцмережі: "Маю сентимент до Закарпатського театру ляльок "Бавка". Вистава "У нашім раї на землі" – третя за рахунком, яку коломияни мали змогу переглянути, і... третій шедевр. Для ока це суцільна візуальна естетика. Всі образи так гарно пропрацьовані, кожна деталь вплітається у картину так органічно, що просто дивишся і відпочиваєш".

Олена Воронько, начальник відділу театрального мистецтва і кінематографії управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури України щодо виступів лялькарів на фестивалі, де превалюють драматичні колективи, висловилась наступним чином: "Я була присутня на багатьох "Коломийських представленнях", і можу відзначити, що фестиваль дорослішає, набирає ваги в фестивальному просторі України; він став відомим і багато театрів намагаються потрапити у фестивальну програму. Фестивальна програма дуже різноманітна. Мене тішить, що в програмі є вистави для дітей. Наразі йдуть суперечки щодо того, чи на фестивалях для дорослих показувати дитячі та лялькові вистави, чи фестивалі мають бути жанровими, тобто, окремо фестивалі музичних, окремо музично-драматичних, лялькових театрів тощо. Але я впевнена, що це необхідно, що наш час диктує свої правила гри. Бо коли маленькі глядачі знають і про фестиваль, і про те, що в театрі відбувається свято, що сюди приїздять колективи з різних регіонів, з новими виставами, найкращими акторами, то вони змалечку долучаються до театру, він стає потребою їхнього життя. Тоді ми можемо казати, що театр має майбутнє – вихованих для себе глядачів, які знають, люблять театр, ходитимуть на вистави, а в майбутньому приведуть своїх дітей та онуків"...

Ніна Малишка, театрознавець, Фото – Оксана Рижук

12 вересня 2016р.

Теги: лялькарі, театр, Коломийські представлення

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини