Владислав Габда: 35 років потому

Владислава Габду знаю уже майже 40 років… Пам’ятаю найяскравіші сторінки нашого студентського життя в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, роки навчання. Його студентські учбові роботи не пророкували йому світлого, яскравого мистецького майбутнього. Але життя не прогнозоване й непередбачуване. Воно розвивається за своїми законами, зрозуміти які дано не кожному, а успіх і визнання приходять до того, хто вірно взяв напрямок і вперто йде обраним шляхом, не звертаючи з нього.

Владислав Габда: 35 років потому

Майбутній митець зростав і формувався у мистецькому середовищі. Батько – Василь Габда – талановитий художник, учень Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая та Федора Манайла, мати – вчитель у школі. Гостинна родина часто приймала вдома відомих митців Закарпаття, зачинателів крайової школи мистецтва. Серед них Адальберт Ерделі, Федір Манайло, Андрій Борецький, Андрій Коцка, Гаврило Глюк, Золтан Шолтес, Ернест Контратович, Антон Кашшай, Василь Свида та багато інших, чиї імена вже давно ввійшли в історію не тільки Закарпаття, але й України та Європи. Здоровий генофонд батьків, творча атмосфера в сім’ї зіграли позитивну роль у становленні Владислава Габди, як людини, митця. Пригадує, лиш пустився ходити, як почав малювати.

Нині він цілком сформований художник зі своїм світобаченням, переконаннями, самобутнім внутрішнім світом. Владислав Габда складний і суперечливий як у житті, так і в своїй творчості. Категоричний і безапеляційний у своїх поглядах і судженнях він завжди відкритий до світу, нових віянь та мистецьких ідей, завжди у пошуку себе у мистецтві і – мистецтва у собі.  За грубою і колючою личиною, ховається легко ранима душа. Це  – митець мислячий, який завжди готовий аргументувати й відстоювати свою позицію у будь-який спосіб, іноді, навіть кулаками. Він з юних років намагається бути максимально незалежним у своїй творчості, ніколи не працює на замовлення і не намагається комусь догодити. Може собі це дозволити, маючи міцний тил, підтримку родини.

Днями у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая та А. Ерделі відкрилася персональна ретроспективна виставка творів заслуженого художника України Владислава Габди. Виставка присвячена 55-річчю, яке він відзначив 27 лютого.  До експозиції ввійшло понад 50 полотен, створених протягом 15 років його творчості.

Не вперше бачу його роботи, тому був щиро здивований тематичним розмаїттям, що свідчить про зміну поглядів, нові ідеї митця. Вважаю, що це – певний прорив у його творчості. Його живописні роботи, окрім фактури, збагатилися кольоровою гамою, з’явилися напівтони, світлотінь. Автор почав помітно сміливіше гратися з кольором і формою. Манера письма стала трохи вишуканішою, збагатилася технологія живопису, роботи стали цікавішими, емоційно насиченішими, змінилася тематика творів. Деякі його роботи набули певних жанрових ознак. Привертають увагу натюрморти художника, які найповніше відображають зміни, що мають місце у його творчості. Він любить зображати квіти як польові, так і культивовані. Його система образотворення максимально спрощена й стилізована. Полотна сповнені експресії кольору і форми, що вирізняє його серед інших митців краю.

Незважаючи на те, що тематика його робіт майже не прив’язана до нашого краю, за виключенням небагатьох робіт, художник, без сумніву, належить до славної когорти митців Закарпаття, адже народився, формувався і живе тут.  Саме на цьому він акцентував у своїй промові на відкритті виставки.

 Нині Владислав Габда, попри все, –  один із найяскравіших митців нашого краю, який своїми роботами робить вклад у національну мистецьку скарбницю.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

11 квітня 2016р.

Теги: Владислав Габда, художник

Коментарі

Фенек 2016-04-12 / 08:21:24
Це ж як Мишанич мав надокучити, щоб художник себе кулаками відстоював?))
Владе, щиро вітаю, виставка чудова!

Rasch 2016-04-11 / 19:42:51
Ого, до аргументів мистецтва належать ще й кулаки?..

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини