Ужгородці протестують проти проекту авторитарного регламенту міськради (ДОКУМЕНТ)

Міського голову звинувачують у порушенні закону та згортанні постмайданних стандартів

Ужгородці протестують проти проекту авторитарного регламенту міськради (ДОКУМЕНТ)

В ужгородському сегменті соціальної мережі Фейсбук набирає обертів критика проекту нового регламенту Ужгородсьої міської ради. Його опублікували нещодавно на офіційному сайті міськради.

Міського голову звинувачують у авторитаризмі, обмежені у доступі до засідань міської ради та згортанні постмайданних стандартів, впроваджених 11 квітня 2014 року.

«Умовою відсутності активної громади міста Ужгорода на пленарних засіданнях місцевої ради та апатії до її діяльності, вільної від емоцій і пристрастей, плакатів і баннерів, є беззаперечне дотримання вимог Конституції та законів України нашим представницьким органом (місцевого самоврядування) в повсякденній діяльності. Все так просто! – пише відомий ужгородський юрист Наталія Майстренко. – Працюйте ефективно і законно та дайте нам можливість попрацювати креативно, на зростання ВВП суспільства, а не марнувати свій час, доводячи вам непорушні істини в сесійній залі чи поза нею».

У чому ж полягають основні застереження громади до нового регламенту?

По-перше, надмірне посилення ролі міського голови та розбалансування системи стримувань та противаг. За проектом міський голова набуває повноважень одноосібно приймати рішення про місце проведення засідання сесії без будь-яких обмежень та мотивацій.

Запроваджується можливість проведення засідань сесії в закритому режимі. Для чого потрібні закриті засідання ужгородці дізнались 9 листопада 2015 року.

Разом з тим, базовий закон про місцеве самоврядування не передбачає такої можливості. Усі засідання сесій повинні бути відкритими на пряму вимогу закону.

Впроваджується паспортний режим для входу до сесійної зали. Міська рада разом з міліцією планують ідентифікувати всіх присутніх та допускати до сесійної зали тільки ужгородців за наявності паспортного документу з місцевою пропискою.

Що далі апарат ради робитиме із зібраним масивом даних – невідомо.

Не менш абсурдною та незаконною по суті є заборона використовувати смартфони під час засідань, оскільки активісти та журналісти досить часто використовують гаджети для фото-, відеофіксації події. Також забороняється розміщення будь-яких плакатів, банерів з закликами, що є грубим порушенням свободи слова та свободи мирних зібрань.

Громадські активісти повязують усілякого роду обмеження та заборони, що виписані у документі, як реакцію на тривалі протести проти забудови залених зон міста. «Проект нового регламенту – це наслідок активності «‎Кірпічки». Всі новації пов'язані історією протистояння людей з владою за свої права на зелені зони.

Чому потрібно заборонити банер на трибуні? Чому необхідно заборони участь людей у засіданнях ради? Чому не можна користуватись смартфонами у режимі відеофіксації?
Мудрість правителя визначається у здатності до компромісів та ведення переговорів. Що переможе, мудрість чи твердолобість побачимо 14 квітня на сесії. Приходьте на сесію з банерами і смартфонами!» – закликають активісти на своїй сторінці у Фейсбуку

Професор-конституціаліст Михайло Савчин наголошує, що межі допустимої критики діяльності посадовців та політиків, загалом публічних людей, набагато ширші, ніж звичайних громадян. Сесійна зала є публічною зоною, а тому, згідно зі стандартами Європейського суду з прав людини, може бути використана як майданчик для протестів.

У понеділок 11.04.2016 року о 14.00 голова постійної депутатської комісії з питань законності, регламенту та депутатської етики Микола Сюсько скликає засідання своєї комісії у широкому колі. Основне питання порядку денного – це розгляд проекту регламенту. Запрошуються всі зацікавлені. Місце проведення – зала сесійних засідань Ужгородської міської ради.



Аналіз проекту регламенту та пропозиції
 

Поточна редакція

Пропозиція

Примітка

 

Стаття 3. Відкритість та гласність роботи ради

 

3.1. Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону та цього регламенту.

Вилучити слова «та цього регламенту».

Дефініція пункту 3.1. Регламенту суперечить частині 17 статті 46 України «Про місцеве самоврядування в Україні» з огляду на те, що міська рада не уповноважена в цій частині створювати норми права. Рада вправі визначати порядок доступу до засідань відповідно до закону.

Наразі, порядок доступу до засідань ради жодним законодавчим актом не встановлено.

Вичерпний перелік предмету регулювання регламенту ради визначено частиною 15 статті 46 та частиною 15 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

3.2. Відкритість та гласність роботи ради, постійних комісій забезпечується шляхом публікації протоколів та аудіозапису пленарних засідань сесії, роздруківки поіменного голосування депутатів за прийняті (відхилені) рішення, протоколів засідань постійних комісій, проектів рішень, рішень ради на офіційному сайті ради.

3.2. Відкритість засідань реалізується шляхом забезпечення достатнього місця для кожної особи, яка бажає відвідати засідання ради, постійних комісій, а також тимчасових контрольних та інших колегіальних органів ради.

Принципи відкритості та гласності (прозорості) не є тотожними та мають відмінні кваліфікуючі ознаки, які розкриваються у змінах та доповненні пунктами 3.2.-3.4. Регламенту

 

3.3. Гласність в роботі ради забезпечується шляхом проведення присутніми та представниками ЗМІ фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також за рішенням ради може здійснюватися відео- та аудіо- трансляція засідань через інтернет, гучномовці, аудіо озвучувальну техніку, радіо, телебачення тощо.

Гласність діяльності ради також забезпечується через публікації протоколів та аудіозапису пленарних засідань сесії, роздруківки поіменного голосування депутатів за прийняті (відхилені) рішення, протоколів засідань постійних комісій, офіційне оприлюднення проектів рішень, пояснювальних записок та довідкових матеріалів до проектів рішень, поправок та пропозицій до них, а також висновків і рекомендацій постійних комісій, звітів тимчасових контрольних комісій шляхом обов’язкового розміщення на офіційному веб-сайті ради.

 

 

3.4. Засідання ради, її виконавчих органів транслюються он-лайн в мережі інтернет, а також на сайті ради зберігається у вільному доступі архів відео трансляцій.

 

 

Стаття 5. Місце проведення та мова ведення засідань ради

 

5.1. Рада проводить засідання у сесійній залі ради за адресою: м.Ужгород, пл. Поштова, 3. Засідання ради у разі необхідності можуть також проводитися в іншому місці за розпорядженням міського голови.

5.1. Рада проводить засідання у сесійній залі ради за адресою: м. Ужгород, пл. Поштова, 3.

Засідання ради можуть також проводитися в іншому місці за рішенням ради, прийнятим на її засіданні більшістю депутатів від загального складу ради у встановленому цим Регламентом порядку.

Засідання ради можуть проводитись в іншому місці відмінному від сесійного залу у екстраординарних випадках.

В кожному випадку рішення про зміну місця засідання ради повинно визначатись радою.

Делегування таких повноважень міському голові розбалансує систему стримувань і противаг, а також створюватиме умови для порушення прав депутатів та громадян на участь у місцевому самоврядуванні.

 

Стаття 6. Присутність на пленарних засіданнях ради

 

6.4. Якщо на пленарному засіданні бажає бути присутньою кількість осіб, яких неможливо розмістити у залі засідань, особи, які бажають бути присутніми, визначають своїх представників, яких розміщують у залі засідань з урахуванням вимог п. 6.1.-6.3. цієї статті. У разі необхідності може бути прийняте рішення про проведення пленарного засідання ради у іншому місці. Рішення про проведення пленарного засідання ради у іншому місці приймається розпорядженням голови ради.

6.4. Якщо кількість громадян, які з’явилися на засідання ради суттєво перевищує фізичні можливості приміщення, в якому проходить засідання, головуючий на засіданні ради зобов’язаний оголосити перерву та запропонувати раді перенести засідання в місце, що дозволятиме всім бажаючим безпосередньо відвідати засідання.

У разі необхідності може бути прийняте рішення про проведення пленарного засідання ради у іншому місці.

 

 

Частиною 17 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством.

Право на доступ до публічної інформації гарантується доступом до засідань колегіальних суб'єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством (частина перша статті 3 Закону України «Про доступ до публічної інформації»).

Наразі, законодавець не ідентифікував жоден випадок (крім оголошення воєнного або надзвичайного стану), який встановлює будь-які обмеження у доступі до засідань ради громадянам України.

6.5. Члени територіальної громади міста Ужгород можуть бути присутніми в сесійній залі під час відкритих пленарних засідань сесій міської ради. Документом, яким підтверджується належність особи до територіальної громади міста Ужгорода, є паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації на території міста Ужгорода.

6.5. Право бути присутніми на пленарному засіданні може бути обмежено лише по відношенню до особи, яка в ході засідання здійснила протиправні дії.

Дефініція пункту 6.5. Регламенту суперечить частині 17 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статті 3 Закону України «Про доступ до публічної інформації» з огляду на те, що міська рада не уповноважена в цій частині вводити дискримінаційні заходи.

Законодавство гарантує усім громадянам (включно з іноземцями та особами без громадянства) право бути присутнім на засіданнях, крім випадків, передбачених законодавством.

Дискримінація за місцем реєстрації неприпустима. Інших обмежень у доступі до засідань ради громадянам законом не передбачено.

Стосовно зміни місця проведення засідання за розпорядженням міського голови див. коментар до п. 5.1. Регламенту.

 

Стаття 7. Закриті пленарні засідання ради

 

7.1. У разі необхідності, за рішенням ради, яке приймається більшістю голосів депутатів ради від загального складу ради, проводяться закриті пленарні засідання для розгляду конкретно визначених питань.

7.1. Усі засідання ради, постійних комісій, а також тимчасових контрольних та інших колегіальних органів ради є відкритими. Засідання тимчачових контрольних комісій можуть проводитись в закритому режимі відповідно до порядку визначеного законом.

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» не передбачено можливості проведення закритого пленарного засідання ради чи її інших колегіальних органів, за винятком засідань тимчачових контрольних комісій.

Однак, законом не визначено порядок за яким тимчачові контрольні комісії можуть проводити засідання в закритому режимі. Тому такої можливості на сьогодні не має.

 

Стаття 14. Формування порядку денного сесії ради

 

14.1. Порядок денний сесії формує міський голова відповідно до:

- затвердженого радою календарного плану роботи ради;

- пропозицій виконавчого комітету;

- пропозицій структурних підрозділів міської ради та її виконавчого комітету;

- пропозицій депутатів, депутатських фракцій (груп), постійних та тимчасових контрольних комісій;

- пропозицій Громадської ради;

- пропозицій, внесених у порядку місцевих ініціатив та громадських слухань.

Пропозиції щодо прийняття рішень, які відповідно до закону є регуляторними актами, вносяться з урахуванням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

14.1. Порядок денний сесії формує міський голова відповідно до:

- затвердженого радою календарного плану роботи ради;

- пропозицій структурних підрозділів міської ради та її виконавчого комітету;

- пропозицій депутатів, депутатських фракцій (груп), постійних та тимчасових контрольних комісій;

- пропозицій Громадської ради та інших дорадчо-консультативних органів створених радою;

- пропозицій, внесених у порядку місцевої ініціативи, громадських слухань, загальними зборами громадян за місцем проживання, електронної петиції.

Пропозиції щодо прийняття рішень, які відповідно до закону є регуляторними актами, вносяться з урахуванням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Окрім Громадської ради при міській раді планується утворити Координаційну раду в місті Ужгород з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромських національних меншин як дорадчо-консультативний орган.

Пропонується надати правомочність усім створюваним радою дорадчо-консультативним органам можливість подавати міському голові пропозиції щодо порядку денного сесії. Поки що таке право має Громадська рада.

 

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»  встановив форми безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення, акти яких обовязкові до розгляду радою, серед них:

-          загальні збори громадян за місцем проживання (стаття 8 Закону);

-          електронна петиція (частина 8 статті 46 Закону);

-          громадські слухання (стаття 13 Закону);

-          місцеві ініціативи (стаття 9 Закону).

Пропонується доповнити перелік субєктів подання пропозицій ініціаторами загальних зборів громадян та внесення електронної петиції.

 

Повторне згадування виконавчого комітету серед субєктів подання пропозицій є недоречним.

 

Стаття 15. Підготовка проектів рішень, що вносяться на розгляд ради

 

15.2. Проект рішення, що планується винести на розгляд ради, подається до відділу по роботі з депутатами та постійними комісіями у друкованій формі на бланку з дотриманням усіх нижчезазначених вимог Регламенту.

15.2. Проект рішення, що планується винести на розгляд ради, подається до відділу по роботі з депутатами та постійними комісіями у друкованій формі на бланку з дотриманням вимог передбачених пунктами 15.3-15.8 Регламенту.

Пропонується забезпечити виконання принципу верховенства права через встановлення правової визначеності цієї норми права чіткими рамками.

15.6. Безпосередні виконавці (автори) проектів рішень зобов’язані здійснити погодження проектів рішень з додатками до них шляхом проходження процедури візування у наступному порядку:

- погодження керівника виконавчого органу чи інших посадових осіб, до компетенції яких належить дане питання;

- експертиза юридичного відділу;

- погодження заступника міського голови відповідно до розподілу функціональних повноважень;

- погодження іншими зацікавленими особами (у разі необхідності);

- погодження особи, відповідальної за наповнення офіційного сайту міської ради;

- погодження секретаря міської ради.

15.6. Безпосередні виконавці (автори) проектів рішень зобов’язані здійснити погодження проектів рішень з додатками до них шляхом проходження процедури візування у наступному порядку:

- погодження керівника виконавчого органу чи інших посадових осіб, до компетенції яких належить дане питання;

- експертиза юридичного відділу;

- погодження заступника міського голови відповідно до розподілу функціональних повноважень;

- погодження іншими зацікавленими особами (у разі необхідності);

- погодження секретаря міської ради

Особа, відповідальна за наповнення офіційного сайту міської ради не спроможна надати фаховий висновок за змістом та формою проектів рішень.

У звязку з цим пропонується зменшити кількість погоджень на особу, відповідальну за наповнення сайту ради.

Натомість доцільно чітко визначити критерії відповідності технічним параметрам наповнення сайту окремим нормативним актом ради.

Напр. надавати проект рішення в тому числі у форматі .doc на CD диску або іншому носії інформації або електронною поштою.

 

15.7. Візування проекту рішення є обов'язковим. При наявності розбіжностей з проектом рішення або окремої думки, особа, яка погоджує (візує) проект рішення зобов’язана вказати примітку про це на бланку погодження та надати відповідне письмове обґрунтування на окремому аркуші. Відмова від погодження проекту рішення не допускається

15.7. Візування проекту рішення є обов'язковим. При наявності розбіжностей з проектом рішення (окремої думки), особа, яка погоджує (візує) проект рішення зобов’язана невідкладно вказати про це на бланку погодження та надати письмове обґрунтування на окремому аркуші впродовж трьох робочих днів. Відмова від погодження проекту рішення забороняється.

 

Пропонується встановити строки надання письмових обгрунтувань трьома робочими днями. В поточній редакції Регламенту строків не має взагалі. Також проблемним є те, що радою не визначено процедури фіксації моменту з якого починається сплив строків.

Нечіткість формулювання дефініції цієї норми може розбалансувати систему стримувань і противаг, а також створюватиме умови для порушення прав депутатів та громадян на участь у місцевому самоврядуванні.

15.8. Погодження проекту рішення секретарем ради здійснюється після проведення відповідних експертиз та погодження всіма, визначеними цим Регламентом особами

15.8. Погодження проекту рішення секретарем ради здійснюється після проведення відповідних експертиз та погодження особами передбаченими пунктом 15.6 Регламенту

Пропонується забезпечити виконання принципу верховенства права через встановлення правової визначеності цієї норми права чіткими рамками.

 

Стаття 22. Виступи, доповіді (співдоповіді), запитання, порядок надання слова

 

22.9. Без ухвалення процедурного рішення ради слово для виступу в обговоренні надається за їх проханням:

- представнику ініціативної групи, якою внесено на розгляд ради проект рішення в порядку місцевої ініціативи;

- особі, уповноваженій для виступу громадськими слуханнями під час розгляду радою пропозицій громадських слухань;

- представнику ініціативної групи при вирішенні питань про створення органів самоорганізації населення;

- головам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, квартальних, вуличних, будинкових комітетів;

- головам батьківських комітетів навчальних закладів;

- почесним громадянам міста;

- народним депутатам України.

22.9. Без ухвалення процедурного рішення ради слово для виступу в обговоренні надається за їх проханням:

- представнику ініціативної групи, якою внесено на розгляд ради проект рішення в порядку місцевої ініціативи;

- особі, уповноваженій для виступу громадськими слуханнями під час розгляду радою пропозицій громадських слухань;

- представнику ініціативної групи при вирішенні питань про створення органів самоорганізації населення;

- голові Громадської ради та інших дорадчо-консультативних органів створених радою;

- ініціатору поданню електронної петиції;

- головам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, квартальних, вуличних, будинкових комітетів щодо питань віднесених до їх компетенції статутами;

- головам батьківських комітетів навчальних закладів;

- почесним громадянам міста;

- народним депутатам України.

 Міська рада створює дорадчо-консультативні органи, голови яких можуть брати участь у пленарному засіданні з правом дорадчого голосу (виступу).

 

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»  встановив форми безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення, акти яких обовязкові до розгляду радою. У звязку з цим, пропонується доповнити перелік осіб, яким надається право дорадчого голосу для донесення позиції щодо ініційованих ними конкретних питань.

 

 

 

 

Стаття 29. Набрання чинності рішеннями ради

 

29.2. Усі, без виключення, рішення ради опубліковуються на офіційному веб-сайті ради та/або в інший визначений у рішенні спосіб не пізніше як у 5- денний термін після їх прийняття.

Необхідно внести попередньо аналогічні зміни до статті 4 Статуту територіальної громади міста Ужгорода

Частиною четвертою статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що порядок формування та організація діяльності рад визначаються Конституцією України, цим та іншими законами, а також статутами територіальних громад.

Частиною 15 статті 46, частиною 15 статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що регламентом ради визначається:

-          Порядок проведення першої сесії ради,

-          Порядок обрання секретаря міської ради,

-          Скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії;

-          Перелік, функціональна спрямованість і порядок організації роботи постійних комісій.

 

Отже, Статут територіальної громади міста Ужгорода має перевагу перед Регламентом, оскільки є актом вищої юридичної сили. Регламент не може регулювати порядок набрання чинності рішень органу місцевого самоврядування в силу обмежень встановлених частиною 15 статті 46, частиною 15 статті 47 Закону.

29.3. Перелік прийнятих радою рішень із зазначенням номеру та повної назви публікуються в газеті "Ужгород". В газеті "Ужгород" публікуються також рішення ради, у випадку, якщо таке друкування визначено самим рішенням ради.

Необхідно внести попередньо аналогічні зміни до статті 4 Статуту територіальної громади міста Ужгорода

Див. коментар до п. 29.2 Регламенту

 

Стаття 32. Дисципліна та етика на сесіях міської ради

 

32.5. Під час пленарного засідання міський голова, депутати, а також запрошені особи, присутні на засіданні члени територіальної громади міста та представники засобів масової інформації не повинні вживати образливі висловлювання, закликати до незаконних і насильницьких дій, використовувати у своїх виступах недостовірні або неперевірені відомості, допускати прояви некоректної поведінки, заважати виступаючим і слухачам діями, які перешкоджають викладенню або сприйняттю виступу, здійсненню голосування, підбиття його підсумків (вигуками, створенням шуму, вставанням, блокуванням трибуни, використанням гучномовців, тощо).

32.5. Особи, присутні на засіданні ради, повинні утримуватися від публічних проявів свого ставлення до того, що відбувається на засіданні і не порушувати порядок. У разі порушення порядку з хуліганських мотивів їх за розпорядженням головуючого на засіданні може бути випроваджено з приміщення, де відбувається засідання.

У разі грубого порушення дисципліни або перешкод у проведенні засідання головуючий може оголосити перерву або закрити засідання.

Громадяни мають право на мирний протест в стінах міської ради в силу вимог статті 39 Конституції України та статті 11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, судової прецедентної практики.

Сесійна зала є публічним місцем, а тому може бути використонаю для волевиявлення протестантів не згідних з політикою ради. 

Депутатський корпус та міський голова як публічні особи повинні бути стриманими та готовими до гострої критики їх вчинків.

Водночас, з метою збереження балансу між інтересами місцевого самоврядування та правом на мирний протест сторони мають ставитись з повагою до гідності кожного.

Захист честі, гідності та ділової репутації вирішується в судовому порядку між потерпілим та винною особою.

Видворення за межі сесійного залу вчиняється у екстраординарних випадках органами правопорядку у звязку з вчиненням адміністративного проступку або злочину в індивідуальному порядку.

32.6. Під час пленарного засідання міський голова, депутати, а також присутні на засіданні члени територіальної громади міста повинні вимкнути персональні засоби зв'язку або перевести їх у беззвучний режим. Присутнім особам та представникам засобів масової інформації заборонено здійснювати та приймати телефонні дзвінки в залі проведення пленарного засідання під час тривання засідання.

Пункт виключити

Конституція гарантує недоторканість особи та встановлює конституційну гарантію не припустимості обмеження прав і свобод людини не інакше ніж на підставі закону. Міська рада не має повноважень обмежувати права громадян, тим паче журналістів.

32.7. Розміщення будь-яких плакатів, банерів з закликами, висловлюваннями, образами тощо, на трибуні сесійної зали забороняється.

Пункт виключити

Право на мирний протест допускає використання усіх можливих засобів для привернення уваги до питання.

Рада не має правомочності встановлювати будь-які обмеження прав та свобод громадян в тому числі право на мирний протест.

 

Стаття 54. Звіти депутата перед виборцями та зустрічі з ними

 

54.1. Депутат періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.

54.1. Депутат періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний особисто звітувати про свою роботу перед виборцями.

На місцевих виборах 2015 року ужгородці обирали депутатів зі списку політичних партій. Приналежність кожного депутата до виборчого округу є умовною, адже голоси за кожного депутата, окрім першого по списку, рівномірно розподілялись з усіх округів.

Отже, депутат повинен відповідати за свою депутатську діяльність перед всіма ужгородцями.

 

04 квітня 2016р.

Теги: регламент, прописка, смартфон, банер

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини