Робоча група Мінприроди України розлянула проблеми збереження букових пралісів Закарпаття

Наказом Міністра екології та природних ресурсів України від 14 вересня 2015 року № 334 утворено робочу групу Сектору природничих наук та природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Робоча група Мінприроди України розлянула проблеми збереження букових пралісів Закарпаття

На засіданні цієї робочої групи, яке відбулось 28 січня 2016 року у приміщенні Мінприроди  України в місті Києві, обговорено питання щодо управління об’єктом Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Директор департаменту заповідної справи Мінприроди Ігор Іваненко та заступник начальника відділу науково-дослідної роботи Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда інформували про стан виконання рішень 35, 37 і 39 сесій Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у частині розширення українсько-словацько-німецького об’єкту «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» за рахунок ділянок букових пралісів та старовікових букових лісів 11 європейських країн.

Детально роглянуто та підтримано пропозиції щодо включення до складу Всесвітньої спадщини  ділянок букових пралісів національних природних парків «Синевир», «Зачарований край», «Подільські Товтри» та природних заповідників «Горгани» і «Розточчя». Рекомендовано направити відповідні номінаційні досьє до Секретаріату Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про результати роботи та реалізацію рішень Спільного Керівного комітету тристороннього транскордонного об’єкта «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)» (25-28 жовтня 2015 року, м.Сніна, Словацька Республіка) та «Про стан виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.12.2009 року № 1619-р, Доручення Президента України від 02.04.2013 року № 1-1/749 та розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» доповідав заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор.

У зв’язку із незадовільним виконанням цих актів Президента та Уряду України, робоча група рекомендувала Національній комісії України у справах ЮНЕСКО та Мінприроди України направити звернення до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо проведення міжвідомчої наради стосовно вирішення проблем збереження букових пралісів та забезпечення сталого розвитку та благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Відбулась гостра дискусія щодо проблем збереження ділянки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Стужиця-Ужок», що розташована на території Ужанського національного природного парку. 

З цього питання доповідали директор Ужанського НПП Віктор Биркович та керівник робочої групи, утвореної з цього приводу Мінприроди України,  професор Федір Гамор.

Робоча група висловилася за негайне припинення будь-яких господарських заходів на цій ділянці Спадщини. Адміністрації Ужанського НПП разом із Карпатським біосферним заповідником доручено забезпечити приведення у відповідність до номінайного досьє межі ядрової зони ділянки «Стужиця-Ужок» на площі 2592 гектари.

Робоча група схвалила пропозиції щодо затвердження наказом Мінприроди, персонального складу національного комітету з управління об’єктом Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» та визначення відповідальною установою за його роботу адміністрацію Карпатського біосферного заповідника.

На засіданні робочої групи ішлось також і про науково-дослідницьку роботу Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди, за тематикою дотичною до проблем  компетенції Робочої групи.

Федір Гамор, член робочої групи, заступник директора КБЗ, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, для Закарпаття онлайн

31 січня 2016р.

Теги: букові праліси, ЮНЕСКО, Карпати

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини